I oppsetningen «Oljeskift» får publikum møte Karl Erik, spilt av Vazelina-vokalist Kjetil Foseid. Samtidig som Karl Erik tar oljeskift på mopeden tar han også oljeskift på livet. Fortellingen bygger på sanger fra Håkon Bankens låtunivers, og kommer til Nes kulturhus 24. april. 	Begge
I oppsetningen «Oljeskift» får publikum møte Karl Erik, spilt av Vazelina-vokalist Kjetil Foseid. Samtidig som Karl Erik tar oljeskift på mopeden tar han også oljeskift på livet. Fortellingen bygger på sanger fra Håkon Bankens låtunivers, og kommer til Nes kulturhus 24. april. Begge

Karl Erik tar oljeskift på livet og mopeden

En fortelling om livet, døden og vedlikehold av Tempo Corvette, blandet med sanger fra Håkon Bankens univers, er oppskriften på «Oljeskift».

– Karl Erik bor hjemme hos moren sin etter å ha blitt utskrevet fra psykiatrisk klinikk. Han bruker mesteparten av tiden sin i garasjen, der han skrur på en gammel Tempo Corvette han har arvet etter onkelen. Her har han radio, kaffe og gitar, og livet er i grunn helt fint.

Dette er beskrivelsen Teater i Glåmdal gir av oppsetningen «Oljeskift», ført til pennen av Lars Ovlien, basert på sangskattene til Håkon Banken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fulle hus

«Oljeskift» har dratt fulle hus i Kongsvinger og Bankens hjemsted «Hof». Onsdag 24. april spilles «Oljeskift» i Nes kulturhus, og hovedrollen som Karl Erik spilles av Vazelina-vokalist Kjetil Foseid (47), som også har sterke røtter i Hof.

– Oljeskift» er en sorgmunter vandring i livet slik det leves i grensetraktene langs svenskegrensen i Sør-Hedmark. Musikken er hentet fra Håkon Banken sitt rikholdige repertoar, og inkluderer klassikere som «Tømmer og Luksus», «Hvordan tror du livet ser på meg», «Plåtslagarlärling», «Takk for livet» og «På Flisa», skriver Teater i Glåmdal.

«Oljeskift» er Lars Ovliens debut som teaterforfatter som ellers har bidratt i kulturlivet siden tenårene.

Teater i Glåmdal inviterer til en sorgmunter forestilling.
Teater i Glåmdal inviterer til en sorgmunter forestilling.

Populær forestilling

Håkon Banken døde 18. mars 2018, i en alder av 69 år. I Kongsvinger-distriktet i 2019 har flere Banken-oppsetninger dratt fulle hus, og nå tar «Oljeskift» med seg Banken-universet til Årnes. Foruten Foseid medvirker Sten Bjørge Skaslien Hansrud og Kathrine Kolgrov, i tillegg til Øivind Roos på regi. Publikum får følge Karl Erik som etter utskrivningen fra psykiatrisk klinikk igjen får møte barndomskompisen Jonas og ekskjæresten Annlis, som begge vil ta opp igjen livet slik det var før Karl Erik ble innlagt.

– De tre har vokst opp på den samme lille plassen, men har med årene fått forskjellige syn på hva det vil si å bo et sted der alle kjenner alle, og der hvem faren og moren din er bestemmer hvem du er, skriver Teater i Glåmdal.

Ni forestillinger

Oppsetningen på Årnes er en av ni forestillinger, og er den nest siste før turneen avsluttes i Våler 25. april. Som musikere har «Oljeskift» med seg Krister Skadsdammen, Kjetil Hjerpset og Even Finsrud.

tommy@raumnes.no