START PÅ NY SESONG: Lotta og Udnes Weng er offensive og motiverte når den nye sesongen nå blåses i gang. Her er de fotografert under treningsleir på Sognefjellet. Foto: Torstein Bøe / NTB

– Vet ikke hvor dette kom fra

FIS-styret har bestemt at menn og kvinner skal gå like distanser i verdenscupen i langrenn. Ski-tvillingene fra Nes mener likestillingstemaet er blitt litt opphausset.

I en prøveperiode skal begge kjønn gå 10-, 20-, og 50 kilometer på distanserennene i verdenscupen kommende langrennssesong.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har trukket likestilling inn og koblet det til hvilke distanser som skal gås. Det har endt med at det skal testes ut likestilte distanser for begge kjønn. Det vil blant annet si at jentene skal gå femmil.

«Rar» prosentregning

Lotta Udnes Weng har tidligere ytret sin skepsis til Raumnes angående denne ordningen. Hun har ikke endret mening.

– Jeg stemte i utgangspunktet imot at vi skulle gå like distanser da det ble gjennomført en undersøkelse blant oss utøverne. Jeg synes ikke det er så mye hold i argumentene, sier hun.

Hun var langt fra alene om det. Ifølge NRK var 88 prosent av de kvinnelige utøverne som ble spurt, imot.

– Da synes jeg det er rart at de resterende 12 prosentene skal telle så mye at FIS velger å gjennomføre det. Jeg synes det er veldig rart at de sender ut en undersøkelse når det viser seg at den ikke betyr noen ting, sier Lotta.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Litt opphausset

Hun får støtte av tvillingsøster og landslagskollega Tiril, som også påpeker resultatet av undersøkelsen.

– Flertallet vil jo ikke det, og da har de kanskje blitt litt for opptatt å få likestilling. Jeg er for at det kan komme endringer som skaper mer variasjon i programmet, men det betyr ikke nødvendigvis at jeg vil gå like langt som gutta hele tiden. At vi gjør det av og til, er jo greit, men jeg føler likestillingen har blitt litt opphausset her, sier Tiril.

Lotta viser til at kvinnene kommer til å bruke lengre tid på en femmil.

– Vi og gutta er jo ikke like, og vi kommer til å bruke mye lengre tid. Sånn sett så er det ikke likestilling det heller, at vi skal gå i to og en halv time på en femmil og de i to. Men nå er det blitt sånn, distansene er satt, og da får man bare innstille seg på det, sier hun.

Undersøkelsen viste også at femmila var den minst ønskede distansen av alle blant de aktive.

– Jeg vet ikke hvor dette kom fra, om det er press fra samfunnet, mediene eller noen andre. Men jeg er sånn generelt positiv til endringer, så vi få se hva denne testen ender med, sier Tiril.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En jobb å gjøre

Tvillingene er fortsatt sultne på å bli bedre.

– Det skal bli godt å komme i gang og starte på en ny sesong med nye trenere og nye ting som skjer, sier Lotta.

Hun legger til at i bunn og grunn dreier det seg om å gå fortere på ski. De norske landslagsutøverne må virkelig stå på for å holde tritt med svenskene og øvrige nasjoner.

– Det er en jobb å gjøre fram til vinteren. Jeg ser lyst på den jobben, sier Lotta.

Både hun og Tiril har fått et positivt inntrykk av den nye hovedtreneren Sjur Ole Svarstad og hans team.

– De virker sultne og gira og er på hugget på hver eneste økt. Jeg er veldig positiv til dem, sier Lotta.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Underdogs

Motivasjonen er det ingenting å utsette på.

– Jeg føler at jeg fortsatt er i utvikling og at jeg blir bedre av å trene og konkurrere. Og jeg synes det er veldig gøy. Jeg er veldig glad i det livet jeg har gjennom dette, sier Lotta.

Tiril er enig. Hun ønsker å motbevise skepsisen noen har ytret til kvinnelandslaget.

– Ja, det er ikke bare få som er litt kritiske til det vi har prestert de siste åra, men jeg tror vi trives i den posisjonen nå, som underdogs, sier hun.