VANT:: Med seier i semifinaleheatet er Tiril Udnes Weng sammenlagt vinner i verdenscupen i langrenn for kvinner.

Tiril vinner verdenscupen

Tiril Udnes Weng (26) er finaleklar på klassisksprinten i Lahti og har dermed stort nok forsprang i verdenscupen til at sammenlagtseieren er trygg.

Bygdas langrennsstjerne Tiril Udnes Weng vant semifinaleheatet i verdenscupen for langrenn lørdag i Lahti. Deretter kom hun på tredjeplass i sprintfinalen.

– For en bragd av Tiril, som har klart å være i så god form gjennom hele sesongen. Når du vet at 13.-plass er det beste hun har fra totalcupen tidligere, er det en kjempeprestasjon, utbrøt Viaplay-kommentator Niklas Dyrhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trengte 8. plass

Hun trengte å komme på 8. plass totalt for å dra hjem sammenlagtseieren og hadde dermed fra før gode odds selv om hun ikke skulle ha vunnet semifinaleheatet. Med seier er hun sammenlagt vinner av cupen, melder VG.

Etter å ha vunnet semifinaleheatet var det allerede klart at uansett utfall av søndagens 20 km i Lahti vil hun ha flere poeng enn konkurrenten Jessie Diggins.

– Jeg vet hva som står på spill, sa Weng til Viaplay før rennet.

Stabilt god

Det er en bemerkelsesverdig prestasjon av Nes-løperen som bare hadde vært på seierspallen i verdenscupen én gang før årets sesong.

Weng har vært stabilt god gjennom vinteren. Hun fikk med seg to stafettmedaljer fra VM, og nå kan hun juble over å ha vært den beste løperen i verdenscupen totalt.

Avgjørelsen falt på lørdagens sprint, der verdenscuptoer Jessie Diggins ble slått ut i kvartfinalen. Weng trengte dermed minst 9.-plass i rennet for å avgjøre sammenlagtkampen før søndagens avsluttende verdenscuprenn.

Det skilte 110 poeng mellom de to foran sprinten. Weng sikret seg fire flere bonuspoeng enn Diggins i prologen. Hun trengte å øke forspranget med ytterligere 17 poeng, ettersom det er 130 poeng å gå om på fellesstarten søndag.

Åttende norske kvinne

Det klarte Weng da hun vant sin semifinale og ble klar for finalen. Der går hun sammen med Kristine Stavås Skistad, Ane Appelkvist Stenseth og den svenske trioen Jonna Sundling, Maja Dahlqvist og Emma Ribom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Weng er den åttende norske kvinnen som vinner verdenscupen sammenlagt. Hennes eneste enkeltseier kom i vinterens Tour de Ski.