HOLMENKOLLEN: Lotta Udnes Weng under tremila i Holmenkollen i år. Bør kvinnene gå femmil som mennene? FIS har saken på blokka. Foto: Lise Åserud

Skal også kvinner gå femmil? Lotta er ikke så opptatt av det

Vegard Ulvang foreslår at kvinner skal gå like langt som menn i langrennssporet. Lotta Udnes Weng bruker energien på andre ting.

FIS-topp Vegard Ulvang jobber for å få like distanser for begge kjønn i langrenn. Han har møtt en god del motbør fra utøvernes rekker nå kort tid før forslaget kommer opp. Det er planlagt å finne sted på et møte i det internasjonale skiforbundet (FIS) 18. mai.

– Skal være attraktivt

Femmila for menn er en bauta som ikke tas bort. Det betyr at kvinner også skal gå femmil om forslaget går igjennom.

Lotta Udnes Weng fra Årnes ble nylig – gledelig og ikke overraskende – tatt ut på elitelandslaget for kommende vintersesong. Hun sier at hun ikke er så opptatt av at det skal være likt for kvinner og menn.

Les også
Nå skal gummien sjekkes

– Mine tanker rundt dette er at det viktigste er å ha et rennprogram som gjør langrenn attraktivt å se på. Jeg er ikke så opptatt av at vi skal gå like langt som gutta. Vi er fysisk svakere, og konkurransetida kommer til å bli vesentlig lenger. Avstanden mellom løperne kommer også til å bli mye lenger, sier Lotta.

Underholdning eller likestilling?

Flere langrennsprofiler har stått fram med at de ikke synes dette med like distanser for begge kjønn er noen god idé. Emil Iversen sier til Aftenposten at han rett og slett ikke forstår poenget.

– Jeg ønsker heller flere kortere, actionfylte distanser enn lengre distanser, sier Iversen til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DISTANSEDEBATT: Vegard Ulvang viser til et nytt FIS-forslag som vekker oppmerksomhet. Dette bildet er tatt i Nes Ski- og Sykkelanlegg, der han står sammen med Eva Aarhus Vandsemb. Foto: Johnny Sørlie
Les også
Nå starter jakten på gull i skogen

Lotta Udnes Weng er inne på noe av det samme. Hun ønsker variasjon.

– For min del kan vi godt ha noen konkurranser som er lenger, men vi kan også ha noen som er kortere. Et variert rennprogram med flere distanser hadde vært gøy, fastslår hun.

Et spørsmål som dukker opp er om det er på tide å kutte ut de lengste distansene. Ulvang parerer med at de lengste distansene i mesterskap er blant de meste sette øvelsene, og at kvinnene fortjener å gå like langt som mennene.

Les også
Saniteten inntar klubbhuset