Strømmeplattformen MyGame er kritisert. Foto: Annika Byrde / NTB

Setter strømming av breddeidrett på pause – tar selvkritikk

Norsk idrett har bestemt seg for å gjøre grundige undersøkelser i saken og pauser pågående prosjekter med MyGame i aldersbestemte klasser.

Det opplyser de involverte forbundene i en felles pressemelding.

– Idretten ønsker å være helt trygge på at strømming av breddeidretten i aldersbestemte klasser skjer innenfor trygge rammer. Vi vil nå gjøre grundige undersøkelser av ubesvarte spørsmål og risikoforhold, herunder det som er løftet fram i mediene den siste tiden, sier generalsekretær Erik Langerud i Norges Håndballforbund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Het debatt rundt MyGame – unge eksponeres på film i idrettshaller

Avgjørelsen er tatt etter samtaler mellom de involverte forbundene og partnerne fredag.

Det er Norges Håndballforbund, Norges Ishockeyforbund, Norges Bandyforbund, Norges Volleyballforbund, Norges Basketballforbund, Norges Fotballforbund som deltar i prosjektet.

Tar selvkritikk

I pressemeldingen heter det at det fram til nå har vært «ulike leverandører, lite koordinering og usikkerhet rundt håndteringen av personvern».

For ishockey, håndball og innebandy opphører strømming av aldersbestemte kamper inntil videre. Fotballen, basket og volleyball har ennå ikke rullet ut og klargjort for strømming. Her vil det være snakk om å avvente oppstart.

Dette er MyGame-saken

• Selskapet MyGame har inngått avtale med Norges Håndballforbund, Norges Fotballforbund, Norges Volleyballforbund, Norges Ishockeyforbund, Norges Bandyforbund og Norges Basketballforbund om strømming av kamper i ungdomsidretten.

• Automatiske kameraer skal monteres i idrettshaller over hele landet for å direkteoverføre kamper fra 15-årsklassen og oppover. Tanken er at familie og venner kan følge kampene på nettet mot å betale for et MyGame-abonnement.

• De aktuelle klubbene får 20 prosent av inntektene fra brukerne, mens 80 prosent ender hos MyGame.

• I 15-årsklassen kan også yngre barn delta. Den nedre aldersgrensen for prosjektet er derfor satt til 13 år.

• I MyGame er det samtidig mulig å reservere seg mot å bli filmet. Selskapet bak plattformen har opplyst at den har automatikk som stopper filming om noen har reservert seg eller har beskyttelsesbehov.

• VG har avdekket flere uheldige episoder rundt strømmingen som allerede igangsatt som en del av prosjektet. Nylig ble det også kjent at kameraene som benyttes er fra en kinesisk produsent og forbudt brukt blant annet på offentlige bygg i England. MyGame viser til at den samme kameratypen benyttes andre steder i norsk offentlighet.

• En rekke kommuner, blant dem Oslo, Molde, Kristiansand og Bergen har sagt et foreløpig klart nei til bruk av de aktuelle kameraene fra MyGame.

• Også på Stortinget er det motstand mot prosjektet. Leder i familie- og kulturkomiteen, Grunde Almeland (V), sa nylig til NTB at en full gjennomgang av prosjektet er nødvendig. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) har på sin side bedt idretten rydde opp.

• Andre aktører, som Stine Sofies Stiftelse, har rettet kraftig kritikk mot MyGame.

• TV 2 og Amedia er inne på eiersiden i MyGame. I høst slo MyGame seg sammen med det svenske selskapet Sportway.

• Fredag 13. januar opplyste de seks forbundene at de pauser alle prosjekter med MyGame i aldersbestemte klasser.

Kilde: NTB

I tiden som kommer, legges det opp til at idretten skal gjøre undersøkelser før det tas nye vurderinger i saken. Her skal Norges idrettsforbund kobles på.

– Sammen tar vi i idretten på alvor de bekymringer som har vært reist av flere kommuner og andre aktører. Det er helt nødvendig å gjøre et grundig arbeid som inkluderer ungdommen selv, sier generalsekretær Espen Andre Johansen i Norges Basketballforbund og Karl-Petter Løken i Norges Fotballforbund i en felles uttalelse.

Uheldige episoder

Idrettstoppene henviser til at Norges Idrettsforbunds etiske forum, som flere særforbund er en del av, allerede er i gang med å gjøre en «barns beste vurdering».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mediepartnerne TV 2 og Amedia støtter beslutningen om å ta en pause.

Idrettspresident Berit Kjøll applauderer også beslutningen.

– Jeg er glad for det initiativet som de involverte særforbundene nå har orientert oss om, og jeg synes det er en klok beslutning som er fattet om å stille strømmeaktiviteten i aldersbestemte klasser i bero inntil alle relevante problemstillinger er grundig utredet og belyst, sier hun til NTB.

Les også
MyGame-kameraer: – Vi ønsker folk inn i hallen

– Idrettsstyret ser nå fram imot å få presentert et helhetlig saksgrunnlag og en grundig behandling av saken, inkludert innspill fra idretten selv, barns beste-vurderinger og medvirkningsprosesser fra utøverne, sier Kjøll videre.

Administrerende direktør Lars Setsaa i MyGame kaller også pauseavgjørelsen klok.

«Vi skal selvfølgelig lytte til idrettens behov og jobbe konstruktivt for å finne gode løsninger som skaper trygghet fremover», skriver han til NTB.

Han erkjenner videre at de siste ukene har vist at ikke alle føler seg trygge på at dagens løsning godt nok ivaretar sikkerheten og informasjonsbehovet til unge spillere.

Automatiske kameraer

MyGame-prosjektet handler om at automatiske kameraer skal monteres i idrettshaller over hele landet for å direkteoverføre kamper fra 15-årsklassen og oppover. Tanken er at familie og venner skal kunne følge kampene på nettet mot å betale for et MyGame-abonnement.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

VG har samtidig avdekket flere uheldige episoder rundt den delen av strømmingen som allerede er igangsatt. Det har ført til tøff kritikk fra ulike hold. Barneombudet kritiserte nylig prosjektet i et intervju med NTB.

Les også
Stjal mobiltelefon fra Elkjøp: Nå er han dømt

– Norsk ishockey har mange gode erfaringer med strømming av breddeidretten. Det er også viktig å ta inn i debatten de positive effektene som økt engasjement og sportslig utvikling gjennom nye digitale verktøy gir for bredden i norsk idrett. Vi erkjenner likevel at vi må ha et bedre faktagrunnlag, slik at vi kan være trygge på at strømming kan foregå i trygge rammer for de unge selv, sier generalsekretær Ottar Eide i Norges Ishockeyforbund.

Glad det stoppes

Lederen av familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Venstres Grunde Almeland, håper idretten nå tar en full gjennomgang av sin strømmepraksis.

– Jeg er veldig glad for at idrettsforbundet tar barn og unge på alvor, og at de stopper dette nå i dag, sier Grunde Almeland (V) til NTB.

– Jeg håper de bruker denne anledningen til å gjennomgå den praksisen jeg har fått informasjon om de siste dagene, og som sier at en rekke særforbund og klubber har hatt ulike ordninger for strømming av kamper, legger han til.

Les også
Her har de reddet 1,6 tonn mat

Almeland ber nå idretten rydde opp.

– Jeg håper at man tar et skikkelig oppgjør og sørger for at man ivaretar barn og unges personvern på en skikkelig måte, sier stortingspolitikeren.

Skal lytte til idretten

Administrerende direktør Lars Setsaa i MyGame synes strømmepausen av breddeidrett under 18-årsklassen er en klok beslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette prosjektet er vi sammen med idretten om», skriver Setsaa i en SMS til NTB.

Les også
Ny ØRB-sjef: – Det er behov for nye og moderne lokaler

Han skriver videre at MyGame skal lytte til idrettens behov, og jobbe konstruktivt for å finne gode løsninger som skaper trygghet fremover.

Setsaa understreker at mange klubber og spillere ønsker seg regulert strømming av breddeidretten.

– Samtidig har de siste ukene lært oss at ikke alle føler seg trygge på at dagens løsning godt nok ivaretar sikkerheten og informasjonsbehovet til unge spillere, forteller MyGame-sjefen, som omtaler beslutningen som «klok».

(©NTB)