TRIVES SOM DOMMER: Haakon Arve Pedersen Bue (22 år) fra Årnes satser på å rykke opp ytterligere en divisjon som fotballdommer denne sesongen. Foto: John Arne Paulsen

Her er Haakon Arve (22) sjefen

Fotballdommer Haakon Arve Pedersen Bue (22) delte ut mange gule kort i de første kampene i år, til våryre spillere med klassisk overtenning.

R&Å-dommeren er fornøyd med sesongstarten. I år er han hoveddommer i Norsk Tipping-ligaen (3. divisjon for menn).

– Ja, det har vært spennende i hvert fall. Det ble veldig mange gule kort i begynnelsen av sesongen, men så har det roet seg litt ned, sier han.

Våryre spillere

Våryre og tente spillere som endelig er tilbake i seriekamper etter koronapausen, kan være vriene å holde styr på for dommerne. En kan betegne det som klassisk overtenning. Nå føler R&Å-dommer Haakon Arve Pedersen Bue at både han og spillerne har roet seg litt ned.

– Jeg vil ikke si at noen av kortene jeg har delt ut har vært feil, men det handler om å utvikle seg og finne ut hvilke kort man kan droppe å gi, og heller håndtere det ved å være stødig og god som kampleder, sier Haakon Arve.

Han legger til at det handler om å bruke seg selv riktig til riktig tid.

GULT KORT: Her deler Haakon Arve Pedersen Bue ut et gult kort til FUVOs Isak Noah Skjæret Veiby (til høyre). Foto: John Arne Paulsen

– Jeg føler at jeg har begynt å treffe bedre på det nå. Jeg er uansett veldig fornøyd med utviklingen så langt i sesongen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mentor Hagen

Som dommer prøver han å ta steg hele vegen og utvikle seg. I år har et blitt økt fokus på egenevaluering for hans del gjennom fotballforbundets mentorordning.

– Jeg har fått en mentor i eliteseriedommer Tom Harald Hagen. Han følger meg godt opp. Vi snakker sammen etter de fleste kamper, der vi gjennomgår hva jeg gjorde bra og hva jeg kunne gjort annerledes, sier Haakon Arve.

Han betegner det som inspirerende og lærerikt.

– Det er rett og slett en stor «motivasjonsboost», fastslår han.

Målet for denne sesongen er opprykk til Post Nord-ligaen (2. divisjon for menn).

– Det håper jeg at jeg skal klare å få til. Jeg håper det kommer en beskjed om opprykk en gang i løpet av sesongen, men det er litt tidlig å prate om det allerede nå, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høydepunkt 18. mai

18. mai får han en forsmak på hvordan det er å dømme én divisjon opp. Da skal han være hoveddommer i et oppgjør mellom nettopp to Post Nord-lag, altså to 2. divisjonslag.

– Det er alltid stas å få lov til å dømme kamper mellom lag som er en divisjon over det nivået man vanligvis dømmer på, sier Haakon Arve.

Som 22-åring blir han ansett som ung i dommermiljøet. Han satser seriøst på å komme seg så langt opp som mulig.

SAMARBEID: – En dommer samarbeider på mange måter med spillerne hele tiden, sier R&Å-dommer Haakon Arve Pedersen Bue. Foto: John Arne Paulsen

– En må være i god form, bestemt, selvstendig, og vise et sterkt og tydelig kroppsspråk. I tillegg er det viktig å være god til å samarbeide, i hvert fall når du kommer opp på et visst nivå, sier han.

En dommer samarbeider på mange måter med spillerne hele tiden.

– Og i det du kommer opp på et nivå hvor du begynner å ha med deg assistentdommere, så er det viktig å kunne samarbeide godt med dem også, sier Haakon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kommunikasjon og VAR

I 3. divisjon er det assistentdommere på sidene, men de har ingen kommunikasjon på øret. Det er først i OBOS-ligaen.

– Men vi har flotte hjelpemidler også i 3. divisjon, som for eksempel såkalte beep-flagg, sier R&Å-dommeren.

Det vil si flagg med elektronikk som kommuniserer med en mottaker dommeren har på armen.

– Når assistentdommerne ser noe, kan de melde fra til meg ved å trykke på en knapp. Da vibrerer det i mottakeren, sier han.

På det øverste nivået er videodømming (VAR) blitt en del av fotballen. Haakon Arve betegner VAR som en dommerens venn.

– I utgangspunktet synes jeg VAR er et flott tilskudd til norsk fotball i form av at flere situasjoner blir bedømt korrekt. Så er det det å klare å bruke det så elegant som mulig. Mitt inntrykk er at de aller fleste dommere er positive til VAR fordi det luker ut feil. Dommere liker jo ikke å være i sentrum på den negative måten, sier Haakon Arve.