Amund Grøndahl Jansen trakk Dylan Groenewegen fram til seier på den 7. etappen i Tour de France.
Amund Grøndahl Jansen trakk Dylan Groenewegen fram til seier på den 7. etappen i Tour de France. Foto: NTB scanpix

Nok en etapperseier til Jumbo-Visma

Amund Grøndahl Jansens lag, Jumbo-Visma- fortsetter å sette sitt positive preg på Tour de France.

Amund Grøndahl Jansen fra Haga skrev seg inn i idrettshistoriebøkene søndag, ikke minst lokalt i Nes, da han suste inn til etappeseier for Jumbo-Visma på lagtempoen i Tour de France.

Kåt og gal

Etappe 3 mandag var 215 kilometer lang, kupert og gikk fra Binche til Épernay. Grøndahl Jansens lag mistet den gule trøya på mandagens etappe, men gjennomførte uansett tilnærmet som planlagt. Amund tok flere føringer før hardkjøret begynte, for å bidra til å holde kontrollen på troppene. Ingen kunne imidlertid stoppe «villmannen» Julian Alaphilippe mot slutten. Han vant etappen og tok over den gule trøya.

TV2s Johan Kaggestad uttalte etter rittet at Alaphilippes avslutning gjorde ham «både kåt og gal».

Rått spurtoppgjør

Tirsdagens etappe, etappe 4, var 213,5 kilometer lang, relativt flat, og gikk fra Reims til Nancy. Mange forventet et samlet felt til mål, med kamp mellom spurtkanonene. Det skjedde. En av favorittene, Elia Viviani, hadde mest krutt i beina og vant knepent foran Norges beste spurter, Alexander Kristoff. Nordmannen klarte endelig å slå Peter Sagan, men passerte streken noen centimetre bak Viviani. Nordmannen var fornøyd med andreplass i mål og fastslo at det definitivt ga økt selvtillit. Det kommer flere muligheter.

Grøndahl Jansens oppgave var å bringe Jumbo-Vismas fremste spurter, Dylan Groenewegen, fram til en ultimat spurtposisjon. Han og resten av laget gjorde en flott jobb, men Groenewegen klarte ikke å matche de aller sterkeste tirsdag og ble nummer fem.

Jumbo-Visma og hagaværingen Amund Grøndahl Janse har vist muskler så langt i Tour de France.
Jumbo-Visma og hagaværingen Amund Grøndahl Janse har vist muskler så langt i Tour de France.

Nesbuen fullførte etappe 5 og 6 i Tour de France på en grei måte onsdag og torsdag. På disse to etappene, Saint-Dié-des-Vosges til Colmar og så Mulhouse til Planche des Belles Filles, var ikke nesbuens lag Jumbo-Visma med blant favorittene.

Den sjuende etappen fredag, fra Belfort til Chalon-sur-Saône, var en flatere spurtetappe. Her var Groenewegen igjen en av favorittene, og han innfridde. Etter at Amund og hans lagkamerater hadde sørget for å få spurtkanonen i posisjon, danket nederlenderen ut både Peter Sagan og andre spurteksperter. Dermed tok han sin første og Jumbo-Visma sin tredje etappeseier så langt.

Halvannen kilometer før mål lå det en nesbu i front og trakk hele feltet. Det er gøy å følge Grøndahl Jansen gjennom etappene i verdens største sykkelsirkus.

Rytterne skal gjennom totalt 21 etapper før de ruller i mål i Paris 28. juli.

john@raumnes.no