FLUOR: Filip Glittenberg Holt fikk ikke gå søndagens 10 kilometer. Skiene besto ikke fluorkontrollen. Her er Holt under fjorårets Beitostølen-renn. Foto: Geir Olsen / NTB

Nes Ski-løper ble første fluor-offer

Filip Glittenberg Holt fra Nes Ski fikk ikke gå søndagens 10 kilometer i fri teknikk på Beitostølen. Skiene besto ikke fluorkontrollen.

Like før Nes Ski-løperen skulle ut på sin 10 km fri teknikk søndag kom altså meldingen om startnekt. Skiene var underkjent i fluor-kontrollen, og Glittenberg Holt ble altså den første skiløperen som ble fluor-offer.

Les også
Lotta disket i finalen

Selv ble han svært overrasket over meldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg sjekket akkurat disse skiene på torsdag og har ikke gjort noe med dem siden det. De har tydeligvis funnet noen rester på et punkt som ikke var testet. Jeg tenkte «gratulerer med dagen», sier Holt til NRK.

Gjentatte målinger

Jurymedlem Erik Husby sier at de har tatt gjentatte målinger av skiene til Holt.

– Det som er helt tydelig er at vi har funnet rester av fluor. Alle maskinene viser nøyaktig det samme. Dessverre er det spor av fluor her over et større område, sier han.

Husby sier at ingen har blitt diskvalifisert tidligere i helgen.

Les også
Snur opp ned på snøproduksjonen

Glittenberg Holt ble fortvilet over hendelsen.

– Jeg trodde jeg hadde gjort en god nok jobb selv. Jeg vet ikke hva jeg skulle ha gjort annerledes, sier han.

Må bare le

Til VG sier Glittenberg Holt at han var på gråten da han fikk beskjeden. En liten stund senere sier han at han bare må le av hele greia.

MÅ BARE LE: Først var jeg på gråten. Nå må jeg bare le av dette, sier Nes Ski-løperen Filip Glittenberg Holt om fluor-diskvalifiksjonen søndag.

Glittenberg Holt sto over 10 km klassisk lørdag for å være optimalt forberedt til søndagens fristil-renn, men det fikk han aldri gå. Han sier han testet paret for fluor sist helg, og på nytt da han kom til Beitostølen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Alt var grønt, så jeg har ikke rørt skiene siden det, sier han til VG. Skiene ble gitt til smøreboden, og etter det testet de rødt.

– Men de andre som leverte ski til smøreboden testet grønt, slår han fast.

Testes flere ganger

Foran sesongen har Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) innført strenge regler knyttet til fluor.

Les også
NRK: Tiril Udnes Weng mister verdenscupåpningen i langrenn

Fluortestene gjennomføres ved punktmålinger ulike steder på skiene. Dersom et punkt gir utslag over grenseverdiene, tas det nye tester for å definere hvor stort området med fluor er. Avdekkes tre såkalte røde punkter, anses skien som utenfor regelverket. Et rødt punkt er derimot ikke nok til å konkludere med at utøveren får en konkurransefordel.