OPPRYKK OG KURS: Hødd rykket opp med Ørjan Heiberg som assistenttrener, nå skal nesbuen ta UEFA A-lisens. Foto: Privat

Nå skal Ørjan ta A-lisensen

Ørjan Heiberg er en av 40 trenere i norsk fotball som er tatt ut til UEFA A-lisens-kurset i 2023. Han fortsetter som assistenttrener i Hødd etter at laget rykket opp til OBOS-ligaen (1. divisjon) i år.

– Det gikk veldig bra, jeg trives godt i Hødd, sier Heiberg, som vokste opp i FUVO der han spilte og ble trener i ung alder. Etter tre år i Gjelleråsen gikk turen til Ulsteinvik sammen med en annen romeriking, Joakim Dragsten, som ble hovedtrener. I første forsøk trente de Hødd opp fra 2. til 1. divisjon.

Før sesongen sa Heiberg til Raumnes at det var et riktig steg å gå fra Gjelleråsen til assistentjobben i Hødd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var både et riktig, og ikke minst viktig, steg for meg. Det har klaffa bra, sier han, og legger til at det selvsagt hjelper med gode resultater og ikke minst opprykk.

Halve bygda på kamp

Ulsteinvik er ei bygd på 6000 mennesker, og Heiberg forteller at halve bygda kom på siste hjemmekamp der laget kjempet om opprykk. Ull/Kisa var den hardeste konkurrenten, og romerikingene hadde best utgangspunkt etter at de to lagene møttes på Jessheim fire-fem kamper før slutt.

Les også
Tiril og Lotta skal feire jul i Sveits: – Det blir litt kontraster

– Vi tapte 1-0, og Kisa jublet som om det var VM-gull. Der og da bestemte vi oss for at vi skulle gjøre vårt, og være der om Kisa feilet. Det gjorde de, og vi rykket opp, sier Heiberg.

Han har bidratt kraftig til den gode sesongen for Hødd, med ansvar for forsvarsspillet og dødballene.

Best i Skandinavia

– Disse arbeidsoppgavene er også mine styrker, sier han, og viser til at statistikken er best i Skandinavia på dødballer. Hødd hadde 26-3 i dødballer, det vil si 26 scorede mål og bare tre baklengs på dødballer.

– Det var to straffer og et frispark, sier han om de tre baklengsmålene.

FUVO: Ørjan Heiberg vokste opp i FUVO, og bildet er fra årene han trente klubben. Foto: øyvind hofsrud

Laget slapp dessuten inn bare 15 mål på 26 kamper, og sånn blir det ofte mye poeng av.

– Godt forsvarsspill er en viktig del av fotballen, og det kan vi se på mange tabeller. Ofte har lag to og tre like mange scorede mål som vinneren, men en del flere baklengs gir færre poeng, slår han fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Solid grunnmur

Den solide, defensive grunnmuren Heiberg bygde med laget gjorde at de vant mange kamper 1-0 på våren. Så kom en liten dupp i formen før sommeren, men på høsten utviklet de angrepsspillet samtidig som de opprettholdt det gode forsvarsspillet og det ga flere scoringer og til slutt opprykk.

Les også
E16: Dette skjer nå

Dermed blir det nest høyeste nivå på Hødd, et nivå Heiberg mener er perfekt for klubben i dag. Han roser for øvrig toppidrettskulturen i bygda, som har fostret Karsten Warholm.

– Det er morsomt med engasjementet her, sier han. Og legger til at det nok blirt tøffere i 1. divisjon neste år, men det gleder de seg til.

Mye terping

På Hødds egne nettsider har Ørjan tidligere i høst snakket litt om den gode dødball-statistikken til laget. Han sier de bruker opp mot en halvtime i uke på treningsfeltet der de terper på dødballer. I tillegg blir det mye tanke-virksomhet på kontoret for å klekke ut de gode trekkene.

Les også
Kommunen kjøper Jahrgården

– Det handler litt om motstanderen, men vi har også mange faste opplegg. Timing, detaljer, sperrer, hvor skal hjørnesparkene komme og så videre er viktig. Alle lag har som regel et par varianter, vi har ti, sier han.

Nå skal han ved siden av trenergjerningen i Hødd også bygge kompetanse på UEFA A-lisenskurs.

Har søkt to ganger

– Jeg har søkt to ganger tidligere, og vært litt skuffet over å få avslag. Men det er mange gode søkere, og nå er det min tur, slår han fast.

Det skal være et kursløp gjennom året, og målet er altså en A-lisens i løpet av 2023.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Her setter Nes-politikerne foten ned for bru over elvemøtet

– 2023 blir helt klart et lærerikt år, sier han, og tenker både på kurset og på sesongen som assistent i 1. divisjon.

– Og det blir morsomt, sier han avslutningsvis.

Heiberg og Hødd starter hjemme mot Raufoss, og skal også møte Kongsvinger, Sogndal, Kristiansund, Jerv, Mjøndalen, Moss, Fredrikstad, Start, Skeid, Bryne, Ranheim, KFUM, Åsane og Sandnes/Ulf.