ET GJØRMELØP: I vinterhalvåret er det mye regnvær i Portugal, noe som forvandlet løpet til en gjørmefest.

– Jeg startet sesongen på best mulig måte

Vilde Marie Holt startet 2023-sesongen med en solid førsteplass, etter et totimers løp i noe som liknet et gjørmebad.

– Den første konkurransen denne sesongen gikk veldig bra, og jeg startet sesongen på best mulig måte, sier Vilde Marie Holt (21), som etter å ha feiret jul hjemme i Skogbygda dro tilbake til Portugal.

I helga stilte hun til start i enduranceløpet Cross Country TT, som er et totimers langt løp. Flere hundre deltakere kom for å kjøre sesongens første løp, og flere deltakere kom fra nabolandet Spania.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vanligvis i enduro EM og VM kjøres det flere etapper, men dette løpet kjøres fra start til slutt. Førstemann i mål vinner, og det er to timer uten stopp, sier Vilde Marie.

Denne type enduroløp er det vanligste i Norge, og enduroformen som passer Vilde Marie best.

– Jeg er ganske glad i den type løp siden jeg har motocross-bakgrunn. Det er en lang endurobane som man kjører rundt og rundt på, sier Vilde Marie, som vant dameklassen med god margin til andreplassen.

FORNØYDE: Vilde Marie Holt og treningskamerat Tiego er fornøyde etter målgang i Cross Country TT.

Treninga gir utbytte

Ett nytt år er godt i gang, og for Vilde Marie betyr det blanke ark og ny enduro-sesong. 2022-sesongen endte med at hun vant finalerunden i det nasjonale mesterskapet, og en andreplass enduro-EM. Vilde Marie legger ned mange treningstimer, og førsteplassen i Cross Country TT er et bevis på at treninga gir utbytte.

– Det er morsomt å kjøre løp, men ekstra gøy å vinne, sier Vilde Marie.

Hun er for tiden bosatt i byen Porto i Portugal, bare fem minutter unna sentrum, og har havutsikt hjemmefra. Selv om det ikke er snø, is og kuldegrader som hjemme i Norge, er det likevel kaldt vær og mye regn.

– Jeg går mye i boblejakke. Selv om det er ti grader er det høy luftighet og ofte kaldt ved havet. Men her i Portugal får jeg bedre trening fram mot sesongen enn hjemme, da jeg kan trene på sommerføre hele året. Det er deilig å slippe piggdekk, og sesongen i Portugal starter tidligere og varer lenger, forteller Vilde Marie.

Ble et gjørmeløp

Som følge av at det er mye regnvær vinterstid i Portugal, ble løpet i helga rene gjørmefesten. Etter målgang var både førere, sykler og utstyr nedklint i gjørme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I fjor ble det avlyst, og i år var det et ordentlig gjørmeløp. Løypa var ordentlig sporete og fæl. Forrige helg var været helt katastrofalt, og det ble ordentlig flom i Porto og Lisboa. Det var vann på togstasjoner og over alt, noe som gjorde at løpet nesten ble avlyst i år også, sier Vilde Marie, som fra før har god trening med å kjøre i gjørme, noe som likner på vår og høstføre hjemme i Norge.

Cross Country TT er et stort løp, og både motorsykkel og enduromiljøet er veldig stort i Portugal. For de som ønsker å følge treningshverdagene og konkurransene til Vilde Marie, har hun etablert sin egen YouTube-kanal hvor hun jevnlig deler videoer fra endurosatsingen.

– Jeg legger ut det meste på engelsk, da det er gøy at flere kan følge med, sier Vilde Marie.

TO TIMER I GJØRME: Etter det to timer lange gjørmeløpet kunne Vilde Marie Holt notere seg for seier i 2023-sesongens første løp.

Tett program

2023 blir heller ikke noe hvileår for Vilde Marie, som i november ble intervjuet av bladet «Vi Menn» med tittelen Vill, Villere, Vilde. Satsingen hun legger ned blir lagt merke til, og ved årsskiftet 2023/2024 stiller hun til start i Rally Dakar, et av verdens mest prestisjetunge og livsfarlige motorsykkelløp.

– Neste løp ut er portugisisk mesterskap i slutten av måneden, i et sted som heter Gois. Jeg har vært der før to ganger, og har en andreplass fra 2021. Det er en veldig kul bane og jeg kjører mot de samme denne gangen også, sier Vilde Marie, som har mål om å forbedre resultatet opp til en førsteplass.

I slutten av mars drar hun til Italia for å delta på de første løpene i VM og EM, deretter blir det Portugal for andre EM-runde i, og hjem til Skogbygda igjen.

– Jeg er hjemme igjen rundt mai, og det gleder jeg meg til. Norge er veldig fint og jeg savner norsk natur. Her i Portugal er Eucalyptus-treet en treart som tar overhånd, og de blir veldig ofte plantet. Likevel er lukten av Eucalyptus-trær det jeg forbinder med å kjøre løp i Portugal, som var noe av det første jeg merket meg, sier Vilde Marie.

ÅPNET MED SEIER: Vilde Marie Holt startet sesongen med seier i langbane-enduroløpet Cross Country TT.

Lærer språket

Kjæresten Gil, som er fra Portugal, kjører også enduroløp og er med Vilde Marie på trenersiden. Han sikret selv en andreplass i Cross Country TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Gil er egentlig ekstrem-enduroutøver, og det er veldig gøy at han klarte å få en pallplass, sier Vilde Marie.

Den unge Skogbygdingen har tilbrakt flere vintre på treningsleir i Portugal, og har etter hvert blitt vant til kulturforskjellene.

– Porto er veldig annerledes enn Skogbygda, og det er en storby. Portugal er ti millioner mennesker og et mye mindre land. Det er deilig å komme hjem igjen til Skogbygda der det er mye mer ro. I Portugal er det en helt annen kultur, og familiene er store og holder sammen hele livet. Hver dag spises det lunsj med hele familien, og det er alltid mye folk, forteller Vilde Marie.

Hun er veldig glad for å få mulighetene til å gjennomføre treningsoppholdene i Portugal, mye takket være mamma og pappa. Hun har også lært seg en del portugisisk.

– Av de yngre er de fleste grunnleggende gode i engelsk, men av de fra 40 år og oppover er det ikke så mange. Jeg er veldig glad i språk og har lært meg en del portugisisk, så jeg kan føre en samtale. Jeg har plukket opp en del ord og uttrykk, og portugiserne synes det er morsomt når jeg snakker portugisisk. Det gjør at de blir litt tryggere på å snakke engelsk, forteller Vilde Marie.