Marit Johanne Ødegaard fra Årnes fullførte det 86 kilometer lange Birkebeinerrittet, der hun vant klasse 80 år.
Marit Johanne Ødegaard fra Årnes fullførte det 86 kilometer lange Birkebeinerrittet, der hun vant klasse 80 år. Foto: Birken

«Herregud, hva har den gamle kjerringa begitt seg ut på nå»

Marit Johanne Ødegaard fra Årnes fyller 80 senere i år. Hun var ikke snauere enn at hun fullførte Birken på sykkel i helgen.

Marit Johanne Ødegaard fyller 80 år seinere i år og stilte i helgen opp i 80-årsklassen i Birken. Gjennom livet har det blitt mange mil på sykkelsetet, men hun har aldri gjennomført et lengre terrengsykkelritt – før nå.

– Det var en 80-årsgave fra sønnen min Audun. Jeg har jo tullet i alle år om at jeg skulle sykle Birken. Jeg har syklet mye, men ikke deltatt i slike ritt. Så tenkte jeg at jeg må forte meg å få gjort det, og så sa Audun at han kunne sykle sammen med meg, sier hun.

Slo til

Hun slo til på tilbudet.

– Audun kunne jo syklet dobbelt så fort, han, hvis han hadde villet. Men han var en gentleman og syklet noen meter foran meg gjennom hele løypa, forteller Marit.

– Du har tydeligvis holdt deg i god form?

Nå har jeg jo anledning til å gjøre det jeg har lyst til, og det gjør jeg.

– Ja, det er ikke noe trøbbel med det. Jeg liker å holde meg i bevegelse. Nå har jeg jo anledning til å gjøre det jeg har lyst til, og det gjør jeg, sier hun.

Hun har alltid tatt godt vare på kroppen sin.

– Jeg har holdt meg frisk. For meg har det hele tiden vært viktig å ta vare på det jeg har. Det har gått bra, og jeg føler meg litt privilegert som kunne gjennomføre en fin tur over fjellet i helgen, sier hun.

– Dette gjør vi, moder’n

Sluttiden ble 7.43.53.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den var ikke så viktig. Sønnen min serverte meg kaffe fra termos. Vi stoppet ved alle matstasjoner, og det ble en fin tur. Jeg kunne sikkert ha syklet sammen med noen andre, men det var jo ikke tema da han sa at «dette gjør vi, moder’n». Det var jo hyggelig sagt. Og han kan jo sykle fortere et annet år.

– Kanskje stiller du til start også neste år?

– Det kan jo hende. Jeg tar ett år av gangen, så får vi se. Og det kommer mye an på hvordan været er. Det var bra i år, sier hun.

Her hjemme i Nes har det blitt mange sykkelturer på grusveger inne på skauen.

Syklet hele livet

– Jeg har syklet mye, men ikke i terreng som det i helgen. Birken er ikke som å sykle alene inn til Mangen og Øysjøen, rundt om Ulviksjøen i Aurskog og tilbake over Kjærnsmo, noe jeg har gjort mange ganger. Dette var en ny utfordring, med mange folk rundt deg som skulle fort fram, forteller Marit.

– Var det inspirerende med alle tilskuerne?

"Jeg tenkte "herregud, hva har den gamle kjerringa begitt seg ut på nå".

– Ja, det var bare morsomt. Men jeg var ikke så høy i hatten da jeg syklet ned den Ballettbakken mot mål og så meg selv på storskjerm. Da tenkte jeg «herregud, hva har den gamle kjerringa begitt seg ut på nå», smiler hun.

Hun kunne gjerne sluppet akkurat den publisiteten.

– Dette gjør jeg fordi jeg er frisk og fordi jeg har lyst til det. Dette er ikke noe jeg sier at alle skal gjøre, hvis du skjønner hva jeg mener, sier den spreke 79-åringen fra Årnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

john@raumnes.no

Birkebeinerrittet er 86 kilometer langt.

Start er i Rena sentrum og målgang ved Håkons Hall, Lillehammer.

Rittet ble i helgen arrangert for 27. gang.