POENG: Jeg går 5-mila for å samle mest mulig poeng, sier Tiril Udnes Weng, som både gruer seg og gleder seg til tidenes første 5-mil for kvinner i verdenscupen. Bildet er tatt da Tiril sikret sølv i sprintstafetten i VM. (AP Photo/Matthias Schrader) Foto: Matthias Schrader

Gruer og gleder seg til 5-mila

Det er en av de aller tøffeste 5-milsløypene som venter kvinnene når de for første gang skal gå en 5-mil i verdenscupen.

– Ja, jeg gruer meg til 5-mila, men jeg ser litt fram til den også, sier Tiril Udnes Weng om slitet som venter henne gjennom Nordmarka til helgen.

For første gang skal kvinnene gå 5-mil i verdenscupen, og det altså i selveste Holmenkollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det blir en ny utfordring, og jeg er veldig spent på hvordan det går, sier Tiril.

Det blir altså ikke mye hvile på verdens beste langrennsløpere. Bare en uke etter at VM ble avsluttet, går de rett inn i vinterens tøffeste renn.

Sliten etter VM

Tiril kan se tilbake på et godt VM, der hun tok med seg gull i stafetten, sølv i sprintstafetten og 6. plass i sprinten. Hun ble nummer ni og neste beste norske løper på den avsluttende 3-mila.

– Jeg er sliten, og kjente det tidlig at det ikke er min dag, sa Tiril til NTB etter rennet lørdag. Hun var likevel godt fornøyd, og var svært glad for at Norge hadde en løper på pallen. Tiril hyllet Anne Kjersti Kalvås prestasjon på 3-mila.

– Det betyr mye. Vi er jo ikke akkurat skrytt opp i skyene foran sesongen, sier hun.

Forstår kritikken

Tiril sender gjerne et lite spark til mediene og alle ekspertene som før sesongen slo fast at norsk damelangrenn er nede i ei myr. Samtidig roser hun landslagstrenerne som hun gjerne gir mye av æren for oppturen denne sesongen.

– Hele laget er i angrepsposisjon, og det var fortjent at vi fikk ei på pallen på 3-mila, slår hun fast.

– Får dere med dere det media skriver?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja, vi leser jo nyheter, og det er ikke mulig å unngå å få med seg det som skrives. Samtidig er det lett å forstå kritikken, vi avsluttet ikke akkurat bra sist sesong, sier Tiril til NTB.

Vil samle poeng

Både Tiril og Lotta, og resten av landslaget, har vist hva de er gode for, og nå venter en tøff sesongavslutning der Tiril har litt å forsvare. Både Tiril og Lotta har tatt sin første verdenscupseier denne sesongen, og Tirils utrolige jevnhet fram til og med Tour de Ski gjør henne til verdenscupleder.

– Jeg går 5-mila til helgen for å samle poeng i verdenscupen og prøve å forsvare den gule trøya, sier hun.

Tiril har 1505 peong sammenlagt, 134 poeng foran Jessica Diggins og med Kerttu Niskanen på 3. plass med 1353 poeng. Lotta er for øvrig nummer åtte med 1026 poeng.

Hvile og spise

Etter Kollen til helgen, venter sprinten i Drammen til uka. Så går turen til Falun, Tallin og avslutning i Lahti 24.-26. mars.

Etter 3-mila i VM snakket NTB med Tiril og spurte «hva nå»?

– Nå skal jeg hvile og spise, feite meg opp til 5-mila i Holmenkollen, slo Tiril fast.

Lotta er ikke tatt ut til å gå 5-mila i Kollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.