GJELDER ALLE: Nå er det svarte shortser som gjelder i Raumnes & Årnes IL. De er innarbeidet i håndballen. Styreleder Thomas Sann (innfelt) fastslår at også fotballagene og andre undergrupper skal bruke svarte shortser fra og med kommende sesong. Foto: John Arne Paulsen

Fra neste år stiller alle i R&Å med svarte shortser

Det er fortsatt litt murring i rekkene innad i R&Å IL, men styrelederen er klar i talen. Det blir svarte shortser over hele linja.

Ikke alle synes det er greit at Raumnes & Årnes IL bytter fra hvite til svarte shortser. Også styreleder Thomas Sann har fått noen innspill etter at dette vedtaket ble fattet før sommeren.

Blir ikke overrasket

– Jeg har svart opp noen som er uenige i styrets vedtak, og kanskje er det fremdeles noen som er uenige med styret og arbeidsgruppa vi har nedsatt. Noen har kanskje vondt for å svelge vurderingene som er gjort og kriteriene som er vektlagt tyngst inn i den avgjørelsen. Det overrasker meg ikke, sier Sann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fargeskiftet har sin hovedårsak i menstruasjonsproblematikken knyttet til bruken av hvite shortser.

Draktfargene blir blå overdel, svart shorts og blå strømper – for alle. Håndballgruppa har brukt svarte shortser i flere år allerede. Hovedstyret har vedtatt at alle uansett idrettsgren nå skal gå over til svart shortser, og det er i den forbindelse det murres litt. Det vedtaket har ikke falt i smak hos de som mener det fortsatt må være tillatt å bruke hvite shortser.

Les også
Jenny rankes som nummer to i verden

De største innsigelsene har kommet fra krefter i fotballgruppa.

– Det er riktig, men jeg har inntrykk av at det ikke er noe stort grasrotoppgjør innad i idrettslaget rundt det med sort farge. Vi som sitter i styret har også fått veldig mange positive tilbakemeldinger på at man velger å bytte farge. Min oppfatning av det er at her dreier det seg veldig mye om følelser. Det har vi selvfølgelig stor respekt for og det forstår vi, sier Sann.

– Hvis noen gutter eller jenter velger å slutte i idrettslaget fordi vi har feil farge på shortsen, så synes ikke vi i styret at det er akseptabelt. Vi kan ikke sitte og se på at det skjer.

Inkludering

Han understreker at det er lagt klare vurderinger og argumenter til grunn for hvorfor det er behov for å gå bort fra hvite shortser.

– I tillegg må man vektlegge dette ut fra etikk, moral og historikk. I styret har det vært veldig tungtveiende grunner, der inkludering er et av de aller viktigste, sier Sann.

R&Å IL har som et hovedmål at flest mulig skal være med lengst mulig.

– Prinsipielt så er det sånn at vi er et idrettslag som skal favne alle, og det er klart at hvis noen gutter eller jenter velger å slutte i idrettslaget fordi vi har feil farge på shortsen, så synes ikke vi i styret at det er akseptabelt. Vi kan ikke sitte og se på at det skjer, sier Sann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han fastslår at det argumentet veier tyngre enn at idrettslaget har hatt en hvit shortsfarge i mange, mange år.

Logoen blir som før

Fotballen har vært representert på alle møter fram til og med vedtak i saken. Det har vært nedsatt en arbeidsgruppe ledet av to fra hovedstyret i tillegg til lederne i alle undergruppene. Sann fastslår at prosessen fram til vedtaket har gått redelig for seg.

– Argumenter og innspill er blitt drøftet der først. Så var det et plenumsmøte der alle gruppeledere og styret diskuterte saken. Til slutt var det en avstemming i styret på hva man burde gå for. Ut fra det igjen har styret drevet saken videre, sier styrelederen.

KUN SVART GJELDER: Alle utøverne i R&Å IL skal bruke svarte shortser, uavhengig av idrettsgren. Det er ingen unntak. Foto: John Arne Paulsen

Det er blitt hevdet et behov for å bake noe svart inn i R&Å-logoen når svart shorts blir innført over hele linja. Hovedstyret ser ikke noe behov for et.

– Det er ingen svarte farger i logoen, men den blir uansett som den er. Når det gjelder shortsfarge så har vi kommet dit hen at vi har måttet ta et valg som løser utfordringer og som ivaretar det vi står for. Det vil si at vi skal være et inkluderende idrettslag der det er plass til alle, sier Sann.

Greit for de unge

Han forteller at idrettslaget underveis i prosessen har gjennomført noen helt uformelle tester.

– Vi har utstyrt noen helt tilfeldig med blå overdel og svart shorts, og så har vi spurt dem om hva de synes om dette. Svaret var at det ikke betød noe for dem om det var svart i stedet for hvitt. Når man spør barn og unge – som jeg tenker er en viktig del av dette – så sier de fleste at de ikke har noe stort forhold til shortsfarge, sier Sann.

– Når man spør barn og unge – som jeg tenker er en viktig del av dette – så sier de fleste at de ikke har noe stort forhold til shortsfarge.

Han legger til at han erfarer at også gutter i fotballen sier at de ikke synes det er ålreit når hvite shortser blir gjennomsiktige når det regner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Den direkte NM-plassen glapp

– Det er klart at en gutt i 13- og 14-årsalderen rekker ikke opp hånda og sier det i garderoben. Så det er også en utfordring blant gutta, men selvfølgelig da i en langt mindre grad enn problematikken knyttet til jentene, sier Sann.

Han forteller at en form for liberalisering, der noen grupper kan fortsette med hvite shortser, har vært oppe til diskusjon.

Et samlet idrettslag

– Vi har kommet til at vi ønsker å framstå som ett, samlet idrettslag, med lik fargekombinasjon i alle gruppene. Jeg vil si at hele hensikten var at vi skulle få en enhetlig fargekombinasjon for både håndball, fotball, basket, og volleyball som vi holder på å starte opp nå. Så da løser ikke det denne utfordringen, sier styrelederen.

Han viser til at samfunnet utvikler seg og at man kanskje trenger å ta flere hensyn i 2022 enn man gjorde da man begynte med hvite shortser for mange år siden.

– Så må vi samtidig ha respekt for en del i den eldre generasjonen der dette ligger dem tungt for hjertet. Der er det mye følelser. Man har selv spilt for R&Å med hvite shortser, men det er ikke fargen det handler om her. Vi i styret synes det er inkluderingen, det å leve opp til at vi skal være et idrettslag hvor flest mulig er med lengst mulig, sier Sann.

Han betegner styrets vedtak er verdibasert.

– Vi står inne for denne beslutningen. Mange foreldre har ringt til flere av oss og ytret at de synes dette virkelig var en bra og framtidsrettet beslutning der vi tar et problem på alvor. Jeg synes ikke dette er veldig umusikalsk, og vi er så absolutt ikke alene om å gjøre det vi gjør nå, sier Sann.

Les også
Hvert tredje idrettslag sliter med strømregningen