Eivind Bodding blir VAR-dommer i Eliteserien
Eivind Bodding, Haga IF, er en av dommerne når VAR innføres i Eliteserien i fotball denne sesongen. – Det blir veldig spennende, sier han.
VAR innføres i Eliteserien denne fotballsesongen. Forberedelsene er godt i gang. En nesbu er involvert i dette og vil sitte i VAR-rommet under kamper. 28 år gamle Eivind Bodding går inn i sin sjette sesong som hoveddommer i OBOS-ligaen, fotballens 1. divisjon. I tillegg skal han altså være VAR-dommer i den øverste divisjonen i norsk herrefotball.
– Jeg skal være både VAR-dommer og assisterende VAR-dommer. Det vil sitte to stykker i «VAR-bua» som dekker hver eliteseriekamp kommende sesong, sier Eivind.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Med andre ord vil det sitte en hoved-VAR-dommer og en assisterende VAR-dommer som følger hver enkelte kamp.
Utdanningsløp
Han var med på en utdanning som begynte for et år siden, basert på en fire stegs modell der man følger et internasjonalt opplæringsprogram.
DETTE ER
• VAR står for Video Assistant Referee.
• VAR er videodømming, et støttesystem for å unngå feilaktige dommeravgjørelser i fotballkamper.
• VAR utføres av videodommere som vanligvis sitter i et rom og vurderer avgjørende episoder i kamper via fjernsynsoverføring og eventuelt gjentatte repriser fra flere vinkler. Videodommerne vurderer hendelsene og gir tilbakemelding til hoveddommeren via headset.
• Styret i Norges Fotballforbund har vedtatt at det fra 2023-sesongen skal benyttes videodømming i Eliteserien.
Kilde: Store Norske Leksikon
– Det er FIFA som innfører VAR, og de har med en egen instruktør som leder et utdanningsløp som vi skal fullføre, sier Eivind.
Den teoretiske utdanningen startet for et år siden.
– Det handler om når vi skal gripe inn og hva vi skal gripe inn på, og så videre. Nå jobber vi med gjennomføringen i praksis, og vi har tørrtrent og sett hundrevis av klipp på hvordan de har brukt VAR i andre land. Vi forbereder oss på hvordan vi skal gripe inn i de forskjellige situasjonene, sier Eivind.
Live-trening
Forberedelsene dreier seg også om VAR-dømming på offline kamper, der man trener på rollen som VAR-dommere uten at det er reelt. Live-trening er viktig for å få det hele til å fungere godt nok.
– Vi gjorde det blant annet under Norway Cup i fjor sommer. Der var det lagt opp til simulerte situasjoner som var litt planlagt av lagene. Da fikk vi testet oss med skjerm og kommunikasjon med dommerteamet ute på banen, sier Haga-dommeren.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Det siste steget tas nå i helgene i januar og februar, der man dømmer fulle kamper med VAR.
– Da sitter vi i VAR-lokalene på Holbergs plass i Oslo og følger kamper som spilles i Sarpsborg. Vi gjennomgår utfordringer og hva vi må jobbe med. Det er veldig mange tekniske detaljer på både kommunikasjonssystemene og hvordan ting skal se ut på storskjerm ut til publikum og på TV, blant annet, forteller Eivind.
Sentralt i Oslo
Han legger til at det er TV2 som leverer dette.
– Vi må vite hva som foregår i det tekniske samtidig som vi skal dømme, sier han.
– Blir det plassert VAR-rom eller VAR-busser rundt om på hver kamparena?
– Nei, det blir ikke på hver arena. Det er et VAR-senter på Holbergs plass i Oslo der de setter opp stasjoner til å dekke alle kampene som går i hver serierunde rundt om i Norge, og så sitter vi på det senteret sentralt i Oslo. Slik foregår det også i flere andre land der VAR er innført, forteller Eivind.
10. april
Første serierunde i årets eliteserie spilles 10. april.
– Dette blir veldig spennende. Det er jo på mange måter historisk, og det er allerede veldig stor oppmerksomhet rundt dette. Ikke minst blir det spennende med første serierunde med VAR. Da blir det nok også mye fokus på oss som sitter i VAR-senteret på Holbergs plass, sier Eivind.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Han gleder seg til seriestart.
– Det er veldig gøy å være en del av dette, fastslår han.
– Utrolig viktig
VAR ble første gang brukt i et internasjonalt mesterskap i 2018, men utprøvd første gang i den øverste divisjonen i Nederland i sesongen 2012–2013. Systemet blir i dag brukt i den øverste divisjonen i land over hele verden, men er fortsatt ikke innført i Norge. VAR har vist seg å være et nyttig verktøy for å rette opp grove feilavgjørelser som kan være svært avgjørende for kamputfallet.
– Det er sånn det skal være. Dette er et utrolig viktig hjelpemiddel, og det er jo i den retningen fotballen beveger seg. Så ser man internasjonalt hvordan dette kan gjøres utrolig bra, uten at det ødelegger flyten i fotballen. Når man får erfaring med dette, så tror jeg det blir veldig bra også her i Norge, sier Eivind.
Det legges også opp til at VAR skal innføres i kvinnenes toppserie i Norge, men det er fortsatt usikkert når det skjer.