|

– Det blir mange joggeturer for tiden

Fotballspillerne på bygdas forskjellige lag bedriver egentrening mer eller mindre på eget ansvar.

EGENTRENING: Robin Einarsen (t.v.) og Kevin Lund spiller fotball henholdsvis for Hvam ILs A-lag og Team Nes G19. Her er de avbildet under en joggetur i skogen i helgen. Foto: John Arne Paulsen

Kevin Lund og Robin Einarsen spiller fotball henholdsvis for Team Nes G19 og Hvam ILs A-lag. Det blir mange joggeturer på skogsveger i Nes.

– Vi må trene hver for oss, og dette er det vi i hovedsak driver med. Det blir mange joggeturer for tiden, siden banen er stengt for aktivitet, sier Einarsen.

– Da blir jogging og løping måten å holde seg i form på?

Mye skog i Nes

– Ja, og også litt styrketrening hjemme, da, for å holde musklene i sjakk, legger Lund til.

De to legger jogge- og løpeturene til steder rundt om i Nes der det ikke er så mange andre. Det er i henhold til myndighetenes retningslinjer.

Ja, vi får håpe spillerne ikke kommer tilbake 10 kilo tyngre når denne perioden er over.
Reino Autio, R&Å

Reino Autio er sportslig leder for Raumnes & Årnes ILs A-lag i fotball. Sammen med lagets nye trener, Jonny Hanssen, har han gitt spillerne frie tøyler etter at koronapandemien satte en stopper for fellestreninger og serieoppkjøring.

– Ja, vi får håpe spillerne ikke kommer tilbake 10 kilo tyngre når denne perioden er over, smiler Autio.

En liten del av det

Han understreker at fotballen bare er en liten del av dette endrede bildet vi nå opplever.

– Her handler det om familier, økonomi, jobb, sykdom og frykt på grunn av situasjonen vi er i. Summa summarum har vi endt opp med at det er riktig med frie tøyler basert på egenansvar, sier Autio.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

FRITT SPILLEROM: Reino Autio, sportslig leder i R&Å IL Fotball. Foto: Privat

Spillerne er bedt om å gå eller jogge seg en tur og prøve å leve mest mulig normalt ut fra Folkehelseinstituttets retningslinjer.

– Denne situasjonen er ny for alle. Vi må ta hensyn til det. På vårt nivå holder vi på med fotball fordi vi synes det er gøy. Vi gir ikke gass i dagens situasjon, for å si det sånn, sier Autio.

Tid og rom

– Sånn er det kanskje for alle lagene rundt om i Norge nå?

– Det er jo noen som opererer med GPS-er, bruker Skype og holder tett kontakt med hver enkelt spiller. De profesjonelle er jo der, og kanskje andre også. Jeg synes uansett det er greit om spillerne får tid og rom til å absorbere den situasjonen vi er i nå, sier Autio.

Han legger til at det er viktig at man nå får gå i takt med seg selv.

– Her er det ikke noen grunn til å gå med pisken. Her tar vi det som det kommer. Når det kommer en overdose med nye regler om hvordan du må gjøre ting, så kan det være skremmende for mange, sier han.

Mange tanker

Spillerne i R&Å-stallen er i aldersgruppa 17–26 år.

– Vi har jo hatt kontakt og drodlet på facebookgruppa vår rundt situasjonen. Det viktigste er at hver og en har det best mulig mentalt. Jo bedre den situasjonen er, desto lavere er terskelen for at man kommer seg ut og tar seg en joggetur, tror jeg, sier Autio.

Han fastslår at uansett hvem du er, hvor gammel du er eller hvor rutinert du er, så streifer mange tanker deg i denne situasjonen.

– Dette er selvfølgelig en psykisk påkjenning for alle. Det tar vi hensyn til, sier Autio.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da får det heller skje at seriestarten går fløyten og at kanskje hele vårsesongen går i vasken.

– Det verserer flere teorier rundt hvor lenge dette vil vare. Jeg tenker at man bare må forholde seg til de retningslinjene man får. Det er ikke gunstig om noen skulle forholde seg til noe annet. Dette er en dugnad som vi er en del av, og da er det vår plikt å ta hensyn til det, sier Autio.

Egenansvar hos FUVO

Også FUVO har gitt spillerne sine beskjed om å trene hver for seg, uten å henge over dem på noe vis. Fotballbanene er stengt.

STOLER PÅ SPILLERNE: FUVO-leder Tom Hagen forteller at det ikke legges noe press på spillerne i klubben i disse koronatider. Foto: Jan Erik Hæhre

– Nei, vi har gitt dem egenansvar, sier FUVO-leder Tom Hagen.

Han håper og tror at spillerne er opptatt av å holde formen ved like og at de derfor bedriver fornuftig egentrening.

– Det blir mye jogging og løping for spillerne, da?

– Ja, det gjør det. De havnet jo i karantene etter treningsleiren i Tyrkia, men de har uansett fått beskjed om å ta joggeturer i skogen hvor det ikke er noen stor sjanse for å treffe på folk. Jeg tror det kan være veldig greit for spillerne også, det å komme seg ut i friskluft en times tid i ny og ne når en er i karantene, sier Hagen.