STJØRDAL: Birgitte Kjuus fra Årnes stilte i norgesmesterskapet i friidrett innendørs denne helgen.

Deltok i helgens NM: Birgitte er på vei tilbake

Etter over tre års skademareritt er Birgitte Kjuus på vei tilbake. I helgen stilte 23-åringen fra Årnes i NM innendørs.

Senior-NM innendørs ble arrangert i Stjørdal. Birgitte, som startet sin friidrettskarriere i Raumnes & Årnes IL og nå representerer Ull/Kisa IL, hoppet 3,70 meter. Det holdt til en femteplass.

– Jeg er rimelig fornøyd med dette. Treningsgrunnlaget er tynt, og bredden litt større enn for noen år tilbake, sier hun. Bronsen gikk på 3,85.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I fjor rundt midtsommer tok Birgitte bronse i NM utendørs, også da med 3,70.

Les også
Utmerket seg i NM for 13- og 14-åringer

– Jeg håper det skal være mulig å komme høyere til sommeren, sier Birgitte.

Årets NM utendørs arrangeres på Jessheim, Ull/Kisa ILs hjemmebane.

– Et NM der inspirerer meg veldig, sier Birgitte, som ikke vil ut med noe konkret om hvor høyt det da skal være mulig å hoppe.

Skade i foten

– I alle fall høyere enn i helgen. Jeg har en skade i foten som dessverre kan virke kronisk. Før jeg får skikk på den, må jeg bare hoppe med halvt tilløp, sier Birgitte som har 4.13 som pers fra nesten fire år tilbake. Det ville gitt medalje i helgen.

I helgen hoppet norgesrekordholder Lene Retzius 4,35. Sølvet gikk også over fire meter. Bak dette er det flere som er i stand til å hoppe opp mot fire meter. Det håper også Birgitte å nærme seg i løpet av sommeren.

– NM kommer tidlig. Det arrangeres den første helgen i juli, understreker hun.

Ull/Kisa-jenta ble som tidligere nevnt nummer tre i NM utendørs i fjor. Det var også hennes siste konkurranse før denne helgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er utrolig gøy å være tilbake, sier Birgitte, som ikke har konkurrert for fullt siden 2019. I fjor ble det to konkurranser. Hun hoppet 3,20 noen uker før NM for å ta kravet.

Bygger seg opp

Birgitte sliter fremdeles med en slitasje rundt stortåen. Hun kan derfor verken løpe eller trene for fullt.

– Nå hopper jeg med halvt tilløp. Det er selvsagt et stort minus. Det er full fokus på ikke å anstrenge foten for mye. Her må vi skynde oss langsomt, sier Birgitte, som akkurat nå ikke på noen måte er i stand til å få ut det hun besitter av fart, fysikk og spenst.

Les også
Maraton i feltskyting på Sørlandet

– Det er de samme problemene jeg har slitt med hele veien. Det har vært mange tunge stunder. Nå er jeg i alle fall i stand til å konkurrere rolig, men jeg er ikke bra nok til å utfordre mine perser fra 2019 på en stund, sier hun.

Tok NM-gull

Norgesrekordholder Lene Retzius har vunnet stav åtte av de ni siste årene. Unntaket var i 2018 da Birgitte gikk til topps. Det er eneste gang Birgitte har vunnet NM utendørs. Hun har imidlertid tatt tre NM-titler innendørs. Juniorgull har hun i hopetall.

– Jeg synes fremdeles det er moro å trene og konkurrere, men jeg vet ikke når eller om jeg kommer tilbake for fullt. Jeg har ikke konkurrert med fullt tilløp på tre år, så her er det mye å ta tak i, sier Birgitte.

Lene hoppet NM innendørs i 2020.

– Det var som i dag med halvt tilløp, forteller hun. Det ble likevel gull i det mesterskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil tilbake

Birgitte understreker at hun har som mål å komme tilbake på sitt tidligere nivå. Hun har 4,13 som personlig rekord. Ikke mange norske kvinner har hoppet høyere.

– Målet er selvsagt å bli bedre enn jeg var for noen år tilbake, men jeg vil trenge tid, understreker hun.

Hun betegner helgens innsats som et første steg videre i karrieren.

– Jeg er virkelig spent på hvordan foten vil reagere i dagene som kommer, sier hun.

Fem år på Ås

Birgitte er nå i gang med sitt femte og siste år på Ås. Hun er om noen år ferdig sivilingeniør. Hun trener fremdeles i gruppen til Anker Thomsen som har ansvaret for flere av de beste stavhopperne rundt Oslo. Retzius bor i Sveits.

– Jeg har ikke endret på noe her. Tillater kroppen meg å trene for fullt er jeg klar, sier Birgitte.

3,70: Birgitte Kjuus svingte seg over 3,70 meter i helgen. Det holdt til femteplass.

Hun var tidligere i norgestoppen også i tresteg og lengde for junior.

-De siste årene har beina bare tillatt en stavøkt i uken. Men jeg håper å bli i stand til å trene for fult en eller annen gang, avslutter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ser fram til UM

Frida Rimstad (16) og Michael Reklev (18) er to andre friidrettsutøvere som startet karrieren i Raumnes & Årnes IL og som nå konkurrerer for Ull/Kisa IL. Begge to sto over helgens mesterskap på grunn av skader. Begge er på vei tilbake, og nå er de ikke langt unna friskmeldt. Begge to håper å være tilbake til UM (NM for yngre) i Ulsteinvik om tre uker.

– Planen er at vi skal reise dit. Helgens mesterskap kom imidlertid for tidlig, sier de to.

Les også
Måtte kutte trening, er bedre enn noensinne

Frida vant høyde innendørs på UM i fjor. Utendørs ble det sølv i tresteg og lengde. På begge hennes favorittdisipliner var hun like bak gullet. Frida kvalifiserte seg også for lengdekonkurransen i Senior-NM i lengde, men en skade gjorde at hun trakk seg fra mesterskapet.

– Jeg legger opp til å hoppe lengde og tresteg i Ulsteinvik. Målet er klart to medaljer, og kanskje også et gull, sier hun.

Frida har slitt med en strekk i hamstringen.

– Jeg hadde et håp om å nå helgens mesterskap. I samråd med fysioterapeut ble vi enige om ikke å stresse situasjonen, og vente til UM, sier hun.

Nesten klar

Michael har seks strake UM-gull i høyde ute og innendørs.

– Jeg hoppet 1,85 på min ene konkurranse i vinter for kort tid tilbake. Jeg velger likevel å vente til UM, sier Michael. To seniorer har hoppet over to meter i Norge i vinter. Michael har pers på 1,90 fra i fjor da han nesten ikke hoppet på grunn av et vondt kne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nivået i UM er ikke skremmende. Men i år hopper jeg mot ett år eldre utøvere, mens jeg tidligere bare konkurrerte mot jevnaldrende, avslutter han.

Les også
Madelen signerte for LSK Kvinner