VELTRENT: Morten Antonsen trener over 1000 timer i året eller omtrent tre timer hver eneste dag. Det gir resultater. Foto: Erik Borg

Allerede klar for et VM på barmark

Morten Antonsen er en av førsteårsseniorene som har bemerket seg i skisporet, men nå er det nye mål. Gutten fra Neskollen er allerede tatt ut til VM i sky-running.

Om det ble en nedtur i det siste NM-rennet i vinter med 168. plass blant de 404 deltakerne, har det vært mye å glede seg over de siste månedene for Morten Antonsen.

– Det tok litt tid å komme i gang, men så har det bare gått bedre og bedre denne vinteren uten at jeg helt vet hvorfor. Det var brutalt å bli senior, men mest en opptur å få konkurrere ofte, smiler Antonsen, som ikke hadde de beste skiene i det siste rennet.

Førstevinterssenioren ble blant annet nummer 40 på femmila under NM i Harstad.

– Tidligere år har jeg gjerne vært best på barmarkstrening. Det er godt å vise nivå i renn også, sier Antonsen.

Nye mål

Ikke før er vinteren på hell før 20-åringen vender blikket mot en ny sesong. I år skal han være med på et 100 kilometer langt ultraløp i Østerrike, senior-VM i skyrunning i Italia og ganske sikkert også U23-VM i Andorra.

– Jeg er tatt ut til senior-VM, men ennå ikke til U23-mesterskapet. En plass blant de ti beste bør være mulig på U23-VM, sier den unge senioren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ble fire og fem på junior-VM i fjor.

Utrolige utfordringer

I skyrunning er det to disipliner. Den er et motbakkeløp med 1000 meter stigning i løpet av tre til tre og en halv kilometer. Den andre disiplinen er å løpe opp og ned på flere fjelltopper i samme konkurranse. I løpet av et par mil kan det bli 1700–1800 høydemetere både opp og ned.

– Er ikke dette skadeutsatt?

– Nei, jeg tror det er mer skånsomt for kroppen enn maraton.

– Det botner kanskje ikke å løpe opp og ned Neskollen i forberedelsene?

– Nei, den er relativt flat, men jeg har trent mye på stiene i Hvamsåsen. Stigning kan jeg få ved å ha tredemølla på 15–20 prosent stigning eller løpe i alpinbakker som på Hafjell og Kvitfjell, sier 2001-modellen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Idrettstalentet tror det er til fordel å drive med flere idretter. Det gjør ham bedre i begge to.

– Hva er viktigst?

– Jeg satser like mye på de ulike idrettene. Kombinasjonen går helt fint.

VELTRENT: Morten Antonsen trener over 1000 timer i året eller omtrent tre timer hver eneste dag. Det gir resultater. Foto: Erik Borg

Tre timer om dagen

Til daglig studerer gutten fra Hvam idrett på fulltid på Lillehammer. Dette kombineres med fullt av treningstimer. Gjennom de to pandemi-årene har også motivasjonen vært på topp selv om det ble få konkurranser på ski. Hvert av de to siste årene er det blitt over 1000 timer med trening.

– Gjennom pandemien har jeg fått trent veldig jevnt siden det har vært få konkurranser.

Tapte mot Johaug

Dagen etter 10-kilometeren på Hadeland gikk Morten Antonsen det 20 kilometer lange Janteloppetm som endte langt bedre. Antonsen ble nummer 28 i herreklassen. Han gikk blant annet sammen med Therese Johaug på fellesstartrennet. Skidronningen ble til slutt litt for sterk, og Østerdølen nådde mål 26 sekunder før Antonsen.