ØNSKER SKIFTE: Tove Nyhus (FrP) håper på et skifte av den politiske styringen i Nes etter valget.

Tove Nyhus vil i posisjon: – Tror aldri det har vært bedre muligheter for et skifte i Nes enn nå

Tove Nyhus har bildilla og har kjørt turbuss i ti år. Og hun elsker å bade eller bare sitte med tærne i vannet. Som politiker er hun av den utålmodige typen som synes ting går altfor sakte.

FAKTA

Navn: Tove Nyhus

Alder: 64 år

Bosted: Årnes

Familie: Samboer, tre voksne barn og ett barnebarn

Yrke: Administrerende direktør i Triolab AS

Viktigste valgkampsak: Vi ønsker et skifte i Nes for å få litt mer handlekraftig ledelse.

Favorittsted i Nes: På elvene

I april i år var det 50 år siden Fremskrittspartiet ble stiftet, under navnet Anders Langes parti. I nesten like mange år har Tove Nyhus vært medlem av partiet.

Foran høstens valg er hun tydelig på at hun ønsker et skifte av den politiske styringen i bygda.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ting går for sakte. Det har vært mye fokus på byggesak og utbyggere som ønsker å investere i Nes, men som gir opp fordi ting tar så lang tid. Jeg har alltid sagt at Nes er en fantastisk kommune med geografisk beliggenhet nær Gardermoen, Oslo og Sverige og med en fantastisk natur. Vi har alle muligheter til å få det til å bli veldig, veldig bra, men så er det ikke helt bra likevel, sier hun og mener noen må ta tak.

Tove Nyhus ble politiker fordi hun irriterte seg over alle som satt og klaget over ting som ikke ble gjort og ting som var feil. I stedet for å bli en av dem, tenkte hun at hun heller skulle prøve å bidra.

Enkeltmenneskets frihet

Hun er vokst opp på Disenå i Arbeiderparti-kommunen Sør-Odal. Men det var mens hun gikk på videregående på Kongsvinger at interessen for politikk vokste fram. Flere av dem hun gikk i klasse med tilhørte høyresiden i politikken. Da hun flyttet til Oslo for å studere som 19-åring, kom hun inn i andre miljøer og det politiske engasjementet ble sterkere.

– Grunnen til at det ble FrP for meg var vel dette med enkeltmenneskets frihet og rett til å bestemme over seg selv. Jeg vet selv hva som er best for meg, og det er ikke en eller annen overordnet myndighet som skal bestemme det.

Hun var også enig med partiets arbeid for å senke skatter og avgifter.

– Jeg har alltid ment at det er bedre at folk får beholde litt mer av det de tjener selv og bestemme hva de vil bruke penger til. Skal de gå i teater og opera må de betale litt mer, men hvis de beholder litt mer av det de tjener, har de råd til det.

Tenker noen ganger «Er det mulig»

FrP er et parti som mer enn en gang har skapt skandale-overskrifter.

BILDILLA: Tove Nyhus har bildilla og spesiell sans for gamle amerikanske biler,. Tidligere i sommer gikk hun i bresjen for å finne et nytt lokale til de gamle brannbilene til brannhistorisk forening i Nes. Her sitter hun bak rattet mens Dagfinn Pedersen, Arne Wilhelmsen og Tom Kirkerud sitter bak.

– Det er noen ganger jeg tenker «Er det mulig», men det er vel sannsynligvis noe i alle partier. Men så er det også en kjensgjerning at media er mer glade i å skrive om det negative som skjer i FrP enn i andre partier, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Noe av grunnen til at partiet ofte får fete overskrifter, tror hun også er fordi de sier ting som det er uten å pakke det inn.

– Ofte blir politikere beskyldt for å være veldig ulne og at det nesten ikke er mulig skjønne hva de har sagt. Det er derfor viktig for oss i FrP å si det vi mener og stå for det selv om det noen ganger betyr at en del folk er uenige med deg. Men personlig opplever jeg å få mest positiv kred av folk i Nes fordi jeg er litt mer direkte. Det er ikke uvanlig at jeg møter folk i butikken som sier at de synes det er fint at folk tør å si ifra.

Mye tid til politikk

I jobbsammenheng er Tove også vant til et klima der det er bedre å fronte et standpunkt enn å ikke ha noe standpunkt. Hun er utdannet bioingeniør og bedriftsøkonom og jobber som administrerende direktør i Triolab AS, som er et av Norges ledende firmaer innen diagnostika og analyseutstyr og har 38 ansatte.

Hvor mye tid bruker du på politikk?

– Mer enn halve døgnet har jeg inntrykk av!

Samboer Dag Tveter skyter inn en kommentar fra sidelinjen mens han holder på med arbeid i hagen. Søndagsmorgenen er varm, men overskyet for første gang på lenge. Tove nyter morgenkaffen ved utebordet på den hellelagte inngangen til den karakteristiske mursteinsvillaen ved Årnesbrua. Hagen strekker seg helt ut i Glomma, som er på veg ned etter vårflommen.

MYE POLITIKK: Tove Nyhus har aldri telt timer, men det blir mange timer politikk hver uke.

– Jeg har aldri telt timer, men det går mye tid på politikk. Jeg har sittet her siden klokka sju i dag og forberedt meg til kommunestyremøtet. Men jeg er ganske effektiv av meg og får gjort mye på kort tid. Det går kanskje ti timer i snitt i uka, og mye av tida brukes i helgene. Så blir det naturlig nok mer fokus på politikk i forkant av et valg, sier Tove.

Flere styreverv

Hun beskriver seg selv som en allround-politiker, og hun synes det meste er interessant og spennende. Men eldreomsorg og økonomi peker seg ut som saker hun synes det er mest givende å jobbe med. Hun har også hatt et stort engasjement for private barnehager, og hun var styreleder i Vormsund barnehage i mange år fra den åpnet samme år som hennes eldste sønn ble født i 1992.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da var det fremdeles slik at du ikke fikk barnehageplass med mindre det lå spesielle behov til grunn. Vi var derfor sjeleglade da barnehagen i Vormsund ble åpnet.

Når Tove ikke er politiker og ikke er på jobb, har hun noen styreverv hun synes det er givende å bruke tid på. Blant annet er hun nestleder i styret i Aurskog Sparebank, og hun er styremedlem i bransjeforeningen Melanor. Hun er også kasserer for basketballgruppa i R&Å IL, der mellomstemann er aktiv.

– Jeg synes det er viktig å støtte opp der. De var en gjeng unge gutter som tok tak og fikk blåst liv i basketgruppa. De har vært veldig flinke, men det er greit med en voksen som holder litt kontroll på økonomien.

Bil og hage

Ellers er hun veldig glad i å drive i hagen.

– Det ser ikke sånn ut akkurat nå. Det har ikke vært så mye tid til å drive i hagen i vår. Men jeg synes det er veldig fint å sitte på kne og grave i jorda og plante blomster og dyrke litt grønnsaker, sier hun.

HAGEARBEID: Noe av det Tove Nyhus liker å drive i tillegg til alt annet, er hagearbeid.

I tillegg er hun lidenskapelig opptatt av amerikanske veteranbiler og er lykkelig eier av flere.

– Jeg har alltid syntes det har vært morsomt med biler, sier hun og forteller at hun i 10 år hadde ekstrajobb som bussjåfør på turistbuss for HMK. Turene gikk både til Vestlandet og til Østerrike og Sveits med skiturister om vinteren.

– Jeg begynte med det da jeg studerte i Oslo fordi det var en fin bijobb. Ellers har alt med bil og motorsykler vært en stor interesse i alle år, og jeg har også kjørt trailer og vogntog, smiler hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

BILKORTESJE: Tove Nyhus og Dag Tveter kjørte denne Cadillacen i bilkortesjen på Årnes 17. mai 2020.

Ikke opptatt av makt

Tove Nyhus har ikke sagt ja til å være partiets ordførerkandidat fordi hun er opptatt av makt og at posisjonen i seg selv er så viktig. Men hun ønsker å få muligheten til å påvirke og komme i posisjon i Nes.

På spørsmål om hva som er det første hun vil endre på, svarer hun at det er farlig å prosedere noe eksakt på forhånd. Men noe av det første hun vil gjøre er å forsøke å få til et bedre samarbeid og tettere dialog mellom politikk og administrasjon.

– Et eksempel er demenstilbudet på Dragsjøhytta. Administrasjonen besluttet å flytte tilbudet, og så ble det baluba og ordføreren sto fram og ville reversere vedtaket. Hvorfor kunne de ikke snakket sammen i forkant, spør hun.

Hvordan lader du batteriene?

Når Tove skal koble av fra jobb og lesing av politiske dokumenter eller styrepapirer, setter hun seg gjerne med en god bok. Hun oppsøker ofte også et vann i nærheten der det går an å bade, eller hun drar på hytta på Bæreia utenfor Kongsvinger.

Lader batteriene med bare å være

– Det var en grunn til at jeg lurte på om vi kunne ta intervjuet på morgenen. Jeg hadde tenkt meg på hytta, men i og med at det er overskyet i dag, blir jeg nok hjemme. Men jeg var der i går og ladet batteriene.

Aller helst drar hun alene. Når hun sitter der i sola med tærne i vannet og leser en god bok, slapper hun av. Da er det ingen som maser. Ingen som ser på klokka. Slik kan hun sitte hele dagen og bare være.

– Det er en gammel, enkel hytte helt i strandkanten. Der er det kjempedeilig å være, men det blir kanskje litt mindre tid til det enn jeg ønsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun er for øvrig vant til å takle stress og lange dager, og hun er trygg på at hun klarer å håndtere det.

Måtte bruke tid før hun sa ja

– Jeg har ingen vanlig åtte til fire-jobb, og i perioder skjer alt på en gang. Men jeg må bare stå i det, og prioritering er viktig. Jeg har aldri hatt noe snill pike-syndrom og er i stand til å tenke på meg selv også å si nei innimellom. Det er en treningssak å si til seg selv at ting er godt nok.

Nyhus ble valgt inn i kommunestyret i 1999 og starter på sin sjuende periode til høsten. Vel og merke hvis hun blir valgt inn, noe hun regner med å bli i og med at hun står øverst på lista. Hun innrømmer imidlertid at hun måtte bruke tid på å bestemme seg for om hun skulle gå på en ny periode.

– Ikke så mye for min egen del, men jeg tenkte om det hadde vært bedre for Nes FrP om en annen person kunne stå på toppen av lista. Hadde man trengt noen andre? Men det var egentlig ingen andre som hadde lyst på den plassen, så da ble det en periode til. Mange vil stå på lista, men å stå øverst oppleves for mange litt skremmende.

Tror skifte er mulig

Når hun ser på valget i et litt større bilde og med Høyres medvind nasjonalt, tror hun det er mulig med et skifte lokalt.

– Vi ønsker et så stort FrP som mulig, men det nest viktigste blir at både H og FrP blir store. Jeg tror aldri det har vært bedre muligheter for et skifte i Nes enn det det ligger an til nå. De som sitter i posisjon har vel heller ikke prestert så fantastisk, så de vi konkurrerer imot burde være mulig å slå, sier hun.

FRA ARKIVET: Fritz Walstrøm (TPLN) og Tove Nyhus (FrP) er her fotografert i et formannskapsmøte i 2001.

Hva er din beste og dårligste egenskap?

– Jeg opplever meg selv som rundt i kantene. Jeg kan snakke med alle og er sjelden sur. Den dårligste egenskapen må være at jeg er utålmodig og at jeg synes ting alltid går for sakte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Roser frivilligheten

Hva er bra/mindre bra med Nes i dag?

– Da har jeg lyst til å trekke fram som bra at vi har en fantastisk frivillig sektor. Veldig mange gjør en fantastisk jobb, sier hun og fortsetter:

– Ting som er mindre bra i Nes er at vi har veldig høyt sykefravær. I min verden er det en grunn til at vi har høyt sykefravær, og det er ikke fordi de som jobber i Nes kommune er sykere enn andre. Jeg tror det skyldes utfordringer med ledelse på enkelte områder. Der tror jeg vi har noe å ta tak i.

Hvis hun selv skal få velge det siste spørsmålet, vil hun snakke om samarbeidspartnere og hvordan man kan få til et skifte.

– FrP får ikke flertall alene. Men det er ingen hemmelighet at Høyres listetopp kommer fra FrP. Vi har jobbet sammen i politikken i mange år og har en veldig god relasjon. Vi ønsker fram mot valget å få fram at FrP og H er et veldig godt alternativ til Ap og Sp. Med et godt valgresultat bør det være mulig å få til en endring, sier hun.

TRE OM TOVE NYHUS

Navn: Martin Oma (58), kollega

Beskriv Tove med tre ord:

Hardtarbeidende, samvittighetsfull og omsorgsfull

Hva setter du mest pris på ved Tove?

Tove er administrerende direktør i selskapet som vi sammen jobber i. Selv om jeg er ansatt, ser jeg på Tove som kollega. Og Tove ser på alle ansatte som hennes kollegaer. Det jeg derfor setter mest pris på med Tove er hennes evne til å se på «sine ansatte» som kollegaer. Hun er alltid tilgjengelig. Alltid åpen dør og stiller alltid opp når vi trenger det.

Hva er ditt beste minne sammen med Tove?

Jeg har jobbet sammen med Tove i mer enn 25 år, og har mange gode minner spesielt fra turer i innland og utland med både leverandører og kunder. Ett minne som kanskje har satt seg best fast er et litt humoristisk bilde. Tove er ekstremt glad i kaker! Vi var på tur til en kunde i Haugesund. Om jeg ikke husker feil så hadde vi flydd fra Oslo om morgenen og skulle tilbake med siste fly på ettermiddagen. Vi installerte et større system på en privat klinikk og hadde jobbet hele dagen uten tid til lunsjpause. Kunden inviterte oss hjem til middag, men vi måtte vente et par timer før vi kunne dra dit. Jeg var nesten «død» av sult og det siste jeg kunne tenke meg var kake. Tove, derimot så en Napoleonskake på en kafe, og den skulle hun ha. Det var det største Napoleons-kakestykket jeg noen gang har sett; på størrelse med en murstein. Så vidt jeg husker satte hun til livs hele stykket før vi dro på middag.

Evy Ann Hagen (57),

Relasjon: Jeg leder Aurskog Sparebank, og Tove er nestleder i styret i banken

Beskriv Tove med tre ord:

Blid, hyggelig og alltid godt forberedt

Hva setter du mest pris på ved Tove?

At hun er genuint interessert og opptatt av mennesker og samfunnet rundt seg.

Hva er ditt beste minne sammen med Tove?

Da vi var på Formel 1 og 2-løp i Barcelona.

Liv Thon Gustavsen (56), partikollega i Fremskrittspartiet

Beskriv Tove med tre ord:

Dedikert, strukturert, kunnskapsrik.

Hva setter du mest pris på ved Tove?

Det jeg setter pris på med Tove er at hun har en fantastisk hukommelse og at hun er et redelig menneske som gir plass til andre.

Hva er ditt beste minne sammen med Tove?

Jeg har flere gode minner sammen med Tove, blant annet de morsomme sommerfestene, hvor hun og Dag åpnet hjemmet sitt for partifeller i bygda. Festene varte langt ut i de små timer, med mye latter og gode samtaler.