LANGE DAGER: Å jobbe med blomster og drive blomsterbutikk innebærer lange arbeidsdager og mye sjauing, forteller Torunn Nilsen Tangen.

Torunn var med i butikken før hun kunne gå: – Mange tror at det å jobbe i blomsterbutikk bare er pusling

– Hver sesong har sin sjarm, mener Torunn Nilsen Tangen, som starter arbeidsdagen lenge før åpningstid. Nå gleder hun seg til vinterhagen er på plass utenfor butikken.

Årnes Blomster AS er et vakkert blikkfang i sentrum.

– Mange sier så og det er selvfølgelig veldig hyggelig, sier innehaver Torunn Nilsen Tangen, og plasserer litt grønt på neste krans.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kunden ønsker markblomst-preg, ellers er det ingen føringer når det gjelder kreasjonen som tar form på arbeidsbenken bak disken. De fleste kundene har ønsker og noen vil ha kransen nøyaktig lik den på bildet, men det hender Torunn og hennes ansatte får friere tøyler.

TRAVLE DAGER: – Vi er heldige som har mye å gjøre, sier Torunn Nilsen Tangen.

– Resultatet blir gjerne best når vi får en pekepinn og står litt friere, for blomster er levende materiale og ikke alltid helt identisk med blomstene på bildene. Fargene kan være litt annerledes, det samme gjelder form og blomstens utvikling, sier Torunn når lokalavisen stopper innom den tradisjonsrike blomsterbutikken Årnes Blomster AS i forbindelse med artikkelserien «Jobben min».

Jobben min

I denne serien tar Raumnes tempen på arbeidslivet i Nes.

Leserne får møte ansatte ved en rekke bedrifter og arbeidsplasser i bygda.

Kjenner du noen som har en spesiell jobb eller som har en historie å fortelle om sitt arbeid?

Tips oss på e-post redaksjon @raumnes.no eller telefon 905 67 250

Torunn vokste nærmest opp i blomsterbutikken og krabbet over blomster før hun kunne gå. Hennes datter Thea var tidlig med Torunn igjen, det samme gjelder nå barnebarnet Sofie. Datteren Thea jobber i butikken og av og til er Sofie med på jobb. Spesielt på røde dager, for i denne bransjen har man ikke fri selv om butikken er stengt. Kranser og buketter skal gjerne hentes tidlig neste dag. Torunns mor Astrid titter også innom butikken i Roagården.

– Det hender vi er tre og fire generasjoner i butikken samtidig, og det er koselig, sier Torunn.

En kunde spør om råd i forbindelse med begravelse og vurderer krans. Krans og bårebukett er begge vanlig når man er venn, blir kunden fortalt. Valget faller på krans og kransen bestilles med bånd.

EN AV KRANSENE: En av formiddagens mange kranser.

Båndene trykkes i kjelleren under butikken. Kontor, kjølerom for blomster, lager, pauserom og rom med plass til å jobbe med kranser, buketter og liknende finner man i kjelleren i Roagården. Torunn viser kjølerommet og pakker forsiktig ut et par kranser de nettopp er ferdige med.

LES OGSÅ: Hedda (20) tok et annerledes valg

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lange tradisjoner

Butikkens historie går flere tiår tilbake. Firmaet ble etablert i 1947, med både blomsterbutikk og begravelsesbyrå. Torunns foreldre Torbjørn og Astrid kjøpte firmaet i 1955. Etter hvert ble det Torunn sin tur til å overta butikken. Broren overtok begravelsesbyrået.

I ungdommen var Torunn innom tanken på å finne på noe annet enn å overta blomsterbutikken, men det gikk fort over.

I 2011 kjøpte de lokalene i Roagården, før det hadde butikken adresse i Velgården. Roagården huset forsikring, bank og var familien Aulie sitt hjem før den ble blomsterbutikk. De gamle lokalene med kriker og kroker, og den gamle peisen gir butikken et unikt prek. Og butikken bugner av varer.

– Vi prøver å ha ting ikke andre har, sier Torunn.

Torunn tar en bukett lyserosa peoner opp fra en bøtte, fjerner plasten og snitter i riktig lengde. Ny krans på gang. Det er travle dager i butikken, og Torunn sier de er heldige. Også mange i denne bransjen opplever økte kostnader og dagens usikre tider. Det at dagligvarebutikkene selger mye blomster bidrar også til tøffere tider for blomsterbutikkene.

– Men vi er som nevnt heldige, det er mange som sliter, sier hun.

– Og vi er gode på kildesortering, det er vi virkelig, legger Torunn til og kaster plasten som var rundt buketten i egen beholder.

Alt grønt til overs går til kompostering. Torunn forteller at hun har vurdert å søke sertifisering for bærekraftstiltak, men velger å la være på grunn av merarbeid i forbindelse med innrapporteringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv etter mange år i bransjen kjenner Torunn det krible i kroppen når en ny sesong nærmer seg, og hun har ingen favorittsesong når det gjelder blomster og planter. Alle sesongene har sin sjarm og er fin på sin måte. Når det gjelder tema og hvilken anledning blomstene bestilles til, overlater hun mer enn gjerne en tidligere favoritt til andre.

– Tidligere var brud min favoritt, men brud tar mye tid og jeg har mye å gjøre – så andre som gjerne vil kan gjøre den jobben. Det er viktig å fordele oppgavene etter hva folk trives med. Alt til sin tid. Vi er et fint team som jobber godt sammen, sier hun.

TRAVELT BAK DISKEN: Elisabeth Bjønness og Hege Iversen har også hendene fulle denne dagen.

Denne formiddagen er tre ansatte på jobb sammen med Torunn. Elisabeth Bjønness og Hege Iversen er også travelt opptatt med å snitte blomster og sette opp buketter bak disken.

– Mange tror at det å jobbe i blomsterbutikk bare er pusling. Klart vi skaper noe ut av noe vakkert, men dette er langt fra bare pusling. Jeg jobber fra tidlig morgen til sene kvelden, jeg jobber røde dager og det er mye sjauing, sier Torunn.

Kunne vært pensjonist

Ellers ser Torunn fram til at det kan bygges vinterhage ved butikkens inngangsparti. Det vil gjøre hverdagen mye enklere, spesielt vår og høst når mange av varene må bæres ut og inn hver dag.

– Nå vet vi hva kommunen tillater av bygging, og vi gleder oss til vinterhagen kommer på plass, sier hun.

Butikken har 6–7 ansatte i ulike stillingsbrøker. Fem er blomsterdekoratører. Selv om butikken åpner klokka 9, er Torunn gjerne på plass mellom klokka 7 og 7.30 for å være tilgjengelig for henting. Torunn blir 63 i år, men har ingen planer om å bli pensjonist.

I KJELLEREN: Under butikklokalene har Torunn et ekstra rom til å jobbe med blomster, kjølerom, kontor, pauserom og lager.

– Jeg har ansatte med små barn, og i dette yrket må noen starte veldig tidlig – så jeg må nok holde på en stund til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og det er greit?

– Ja, det er veldig greit, avslutter den blide damen og fortsetter med nok en krans.