FAMILIE: Kristian Løse og Astrid Andreassen er bror og mor til Sivert Løse som døde i trafikkulykke desember 2021 Foto: Fred C. Gjestad

Sivert (19) døde i en trafikkulykke: – Omtanken fra ungdommen har vært helt unik

En onsdag i desember fikk Astrid en telefon hun aldri vil glemme. Midt i sorgen over tapet av en sønn er hun rørt over omsorgen fra alle som kjente Sivert.

– Mamma, Sivert er død!

De desperate ordene i den korte telefonsamtalen kommer Astrid aldri til å glemme. Aldri har hun vært så rask ut i bilen, med én tanke i hodet: Hun måtte være sammen med sønnen Kristian.

Siverts caps

Det er seks uker siden trafikkulykken på Årnes. Ulykken der 19 år gamle Sivert Løse omkom. Onsdagen da Kristian (16) mistet broren og Astrid Andreassen mistet den ene av sine to sønner. Tiden etter på har vært uvirkelig, men samtidig full av omsorg.

– All omtanken fra ungdommen har vært helt unik, sier Astrid til Raumnes.

Hun og Kristian møter Raumnes for å sette ord på takknemligheten over all omtanken de har fått: Alt fra gode ord og klemmer til bilkortesje og middager som kommer på døra.

– Vi vil takke for all støtte, omtanke, blomster og hilsener vi har fått knyttet til Siverts dødsfall, sier Astrid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ulykkested: Kort tid etter ulykkem ble det tent lys langs Svarverudvegen. Foto: Erik Røseid

Når vi møtes har Kristian på seg en grønn caps med reklame for «Fendt». Han tok den på for anledningen.

– Sivert likte Fendt og Valtra-traktorer, forklarer Kristian.

Han vil hedre broren. Selv om det var fire år mellom dem var brødrene også nære kompiser. Hele livet hadde de hengt sammen. Nå har Kristian bestemt seg for å sette istand bilen til Sivert, slik som han ville ha den. Den sølvgrå Mercedes E200DCI fra 2008 skal få skjørter og ny front. Han har ute en spleis for å få råd til delene. Det er en måte han vil hedre broren sin på.

TRAKTOR: Kommunens blå Valtra kjørte i kortesjen. Det var traktoren Sivert brukte på jobb. Foto: Guro Skjelderup

Telefonen

Kristian og Sivert var med i det samme miljøet. Bilmiljøet. Glad i å kjøre bil. Som regel var det Sivert som satt bak rattet. Kristian beskriver det som et åpent miljø der guttene kunne snakke fritt sammen. Om alt fra damer til fest, og ikke minst om bil - et inkluderende miljø, som gjerne tok imot nye folk. De hadde det mye gøy sammen.

Slik var det også denne onsdagen i desember. Kristian står ved Årnes stasjon med noen venner, mens Sivert og en felles venn kjører tur i en UTV. Det er en slags firehjuls motorsykkel med seter og veltebur.

Så ringer telefonen. De får beskjed om at UTV'en hadde kjørt av vegen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg løp så fort jeg kunne fra stasjonen til ulykkesstedet og så at Sivert lå utenfor UTV-en, sier Kristian.

Når en av vennene snur Sivert for å begynne førstehjelp klarer ikke Kristian mer. Det er da han går ned mot Cirkle K og ringer til mamma.

I sjokk forteller han at Sivert er død.

Da hun får telefonen med den forferdelige beskjeden tenker hun først og fremst på at hun må være der for Kristian. Ambulansen og politiet har stengt av veien, så hun får ikke kjørt fram til selve ulykkesstedet. Kristian løper foran fram til ulykkesstedet og Astrid går etter. Senere går til til legevakta, der de blir de møtt av kommunens kriseteam.

– Jeg tenkte mest på Kristian, for det var han som trengte meg mest akkurat da, sier Astrid.

Astrid, som til daglig jobber med rusomsorg på Elvestad på Nedre Hagaveg, er plutselig den som skal ta imot omsorgen. Flere i kriseteamet kjenner hun igjen, hun har møtt de gjennom jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etterforskning

Politi og vegvesen holder vegen stengt hele den kvelden. De skal gjøre sine undersøkelser.

Selv nå, mot slutten av januar, er ikke ulykken ferdig etterforsket.

– Saken er fortsatt under etterforskning. Det er sikret tekniske spor som video fra området samt krimteknisk undersøkelse fra åstedet, det er også gjennomført en rekke vitneavhør. I tillegg har Ulykkesgruppen til Statens Vegvesen vært på stedet og kjøretøyet er undersøkt. Man er nå i avslutningsfasen av ulykken og venter på avsluttende rapporter, sier politiavdelingsleder Hege Cecilie Kvam ved Øst politidistrikt.

Ulykken: Sivert Løse kjørte ut med en UTV langs Svarverudvegen. Bildet er fra ulykkeskvelden i november. Foto: Heidi Wexels Riser

Åpnet huset for ungdommene

Resten av ulykkesdagen går det slag i slag. De er sammen med kriseteamet på legevakta. Der er de sammen med kanskje et 60-talls andre: Venner og foreldre til venner. Mange ungdommer kommer fra Hvam videregående skole, der Sivert gikk og hvor han fortsatt hadde mange venner.

Selv om de er i krise, åpner Astrid og Kristian huset for flere ungdommer den natten. Fire ungdommer overnatter sammen med Kristian.

– Det var veldig godt å ha ungdom i hus den natten, forteller Astrid.

Hun har vært vant til at guttene har hatt med ungdommer hjem, og selv har hun nesten aldri lagt seg før hun vet de er trygt hjemme. Uansett hvor sent det har vært.

– Det var en gang jeg la meg før de kom hjem, da lurte Kristian på hvor jeg var og om noe var galt, forteller Astrid.

Hun er full av lovord overfor ungdommene.

– Det er ungdommen som har støttet oss. Den omtanken de har gitt oss er helt unik, sier hun og legger til at hun gjerne vil rose dem.

– De tar vare på hverandre og stiller opp for hverandre.

Kortesje: Kristian og Robin startet å planlegge kortesjen allerede dagen etter at Sivert døde. Foto: Guro Skjelderup

Bilkortesjen

Allerede dagen etter starter Kristian å planlegge kortesjen, sammen med Robin, en av sine beste venner. De ønsker å hedre Sivert med det som betydde mest for han. Nemlig bil. Men de hadde ikke i sin villeste fantasi trodd det skulle bli med så mange med i kortesjen.

– Det som betydde aller mest var kanskje at traktoren til Sivert ble med, sier Kristian.

Sivert hadde lærlingeplass i Nes kommune etter at han hadde gått på naturbruk-linja på Hvam videregående skole. I «grøntavdelinga» trivdes han godt. Og ofte kjørte han en blå Valtra-traktor. Han kalte den traktoren «sin», selv om den strengt tatt var kommunen sin. Arbeidsjakka fra kommunen brukte han like gjerne på kveldstid også. Når familien ønsket å finne et bilde av Sivert til bruk i Raumnes etter ulykken, var det viktig at bilen hans og nettopp kommune-jakka var med. Nå var det traktoren som ble med i kortesjen.

OMTANKE: Det var mange klemmer både til Astrid og Sivert da ungdommene samlet seg under kortesjen i desember. Foto: Guro Skjelderup

Først i kortesjen kjørte Kristian med noen venner. Rett etter kom kommunen med «traktoren til Sivert». Der satt Astrid på.

– Det var en veldig fin tur. Jeg er glad jeg ble med. Vi hadde god utsikt, både foran og bak, sier Astrid.

– Kortesjen var viktig, for vi var i et bilmiljø og vil likte å kjøre. Ruta var den samme som vi så ofte kjørte til Jessheim, sier Kristian.

På forhånd hadde de ringt de politiet. De kunne ikke stille i kortesjen, men de skal ha gitt klarsignal til at de kunne kjøre.

Hverdagen

Begravelsen til Sivert var i Årnes kirke, mens han ble gravlagt i en familiegrav ved Klodsbodding kapell. På grunn av smittesituasjonen var det bare 50 personer som fikk plass i kirken, og minst like mange sto utenfor eller fulgte direkte.

– Da vi passerte Elvestad så sto kollegaene mine på utsiden og hilste oss, og det var mange biler som fulgte oss til grava. Det varmet, forteller Astrid.

– Hvordan har jula vært for dere?

– Den har vært opp og ned. Den har vært både fin og tung, forteller de. Selve julaften var de hos familien til en av vennene til Sivert og Kristian. Ellers har det vært mye minner som har kommet opp.

Etter skilsmissen med guttenes far har de vært tre i huset, nå er de bare to som er igjen der. Men de har fortsatt mye kontakt med familien på begge sider, selv om den ikke er veldig stor.

De faste bilturene som fylte mye av dagene til Kristian og Sivert er det blitt mindre av for Kristian. Både fordi det jo var Sivert som stort sett kjørte, men også fordi det er tungt å sette seg i bilen.

– Minnene kommer tilbake når vi kjører, sier Kristian.

Sivert Løse: Det var 19 år gamle Sivert Løse som omkom i trafikkulykken på Årnes 8. desember. Foto: Privat

Kristian og Astrid forsøker nå å ta hverdagen tilbake. Gradvis starter de opp på jobb og på skole. Sorgen bærer de med seg, samtidig som de får hjelp til å takle den.

– Vår kjære Sivert vil alltid være i våre tanker og minner, sier Astrid, og ser bort på Kristian.

16-åringen, som til nå har gått i første klasse på Nes videregående skole, har fått innvilget et skolebytte. Nå skal han gå i storebrorens fotspor og begynne på Naturbruk på Hvam videregående skole. Der kjenner han mange fra før og gleder seg til skoledagen igjen.