ENGASJERT: Simen Roterud (Sp) er en ung og engasjert politiker. Høieparken ved Glommas bredd er et eksempel på det.

Simen Roterud er klar for valgkamp: – Det hender jeg må si unnskyld til mamma

Simen Roterud liker å få ting gjort, og når han går inn for noe, gjør han det hundre prosent. Men han kan fort bli lei dersom de han har med seg ikke er like engasjert som ham.

FAKTA

Navn: Simen Roterud

Alder: 23 år

Bosted: Årnes

Familie: Singel

Yrke: Varaordfører/lærervikar

Viktigste valgkampsak: Å opprettholde støtte til lag og foreninger.

Favorittsted i Nes: Elvestien

– Nå ser jeg alt som skulle vært gjort her.

Simen Roterud plukker opp noe rask fra bakken og peker på ting som burde vært gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er ennå tidlig sommer når vi møter varaordføreren og Senterpartiets listetopp til høstens valg i Høieparken rett utenfor Årnes. Sola skinner fra klar himmel, og Glomma glitrer der den renner forbi elvestien og aktivitetsparken. Et forelsket par kommer leiende langs toppen av parkområdet. En kar spiller frisbeegolf med seg selv, og det klirrer i kjetting når frisbeen treffer kurvene.

– Robotklipperne skulle vært satt ut, og det skulle vært ryddet litt, påpeker Simen.

For fem år siden møtte vi ham og kompisene Ole Jørgen Halvorsen og Erik Røseid på samme sted. På det som hukommelsen mener må ha vært 2018-sommerens eneste regnværsdag, stilte de opp for å fortelle om sine planer om å ta tilbake det gjengrodde ravinelandskapet og bygge en park for allmennheten. De ville lage en aktivitetspark med sandvolleyballbane og tuftepark.

Har tegningene klare for frukthage på Høie

Nå står parken der, og Simen kan fortelle om godt besøk både sommer og vinter. Men prosjektet er ikke helt fullført.

– Vi venter på tilbud fra Rønningen på å lage hage på toppen her. Der er planen at vi skal ha frukthage og sånt. Vi har tegninger klare og midler til å sette i gang, sier han.

Historiens yngste varaordfører i Nes liker å jobbe med praktiske ting. Og nettopp det synes han har vært det morsomste med Høieparken-prosjektet. Det har blitt mange timer i traktor og med hakke og spade.

Når han ikke er varaordfører med kontor på rådhuset eller lærervikar på Neskollen skole, trives han godt med å jobbe på gården utenfor Årnes, der han blant annet har sitt eget firma for salg av ved.

Vil utgjøre en forskjell

Med så mange jern i ilden, er det betimelig å spørre hvorfor Simen egentlig ville bli politiker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har lyst til å utgjøre en forskjell. Jeg har lyst til å skape noe i lokalsamfunnet, sier han og forteller at det politiske engasjementet ble vekket gjennom BUK (barn og unges kommunestyre), der han ble valgt som varaordfører i 2017.

PRAKTISK ARBEID: Simen Roterud liker å jobbe med praktiske ting.

– Gjennom BUK ble det skapt et engasjement. Jeg så at det var mulig å få til ting, og jeg fikk gjennomslag for forslag og så at det skapte resultater.

Egentlig hadde han ikke tenkt å si ja til å stille som kandidat til ungdommens eget kommunestyre.

– Jeg følte vel at det ikke var det jeg hadde lyst til å drive med, og vi hadde allerede en politiker i huset. Men da jeg fikk spørsmål om å stille, tenkte jeg; hvorfor ikke. BUK var helt nytt og noe ingen hadde vært med på før. Da jeg kom til det første møtet, hadde jeg bestemt meg for at jeg ville ha en tydelig rolle og var raskt frampå og meldte meg som varaordfører eller ordfører, sier han.

Han ble varaordfører, men etter en periode tok han over ordførerklubba. Etter et og et halvt år gikk han ut av BUK for å starte på studier, men kunngjorde at dette nok ikke var det siste vi så av ham som politiker. For fire år siden ble han valgt inn som den yngste representanten i kommunestyret i Nes.

Takket først nei til Sp

At det ble Senterpartiet, det samme partiet som pappa Tom Roterud, var imidlertid ikke gitt.

– Jeg hadde ikke bestemt meg for hvilket parti jeg ville stille for, og da jeg fikk brev av Nes Sp, takket jeg først nei. Men da jeg bestemte meg for å stille på partiets liste, ba jeg om å få komme litt høyt opp for å ha mulighet til å komme inn i kommunestyret, ler han.

Hvis han først skal gjøre noe, vil han gjøre det skikkelig. Han ville ikke bare ha navnet sitt på lista, men ville ha en plass med reell mulighet for å komme inn i kommunestyret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er typen som når jeg først går inn for noe, går jeg inn for det 100 prosent, sier han.

Da han til slutt valgte Sp, var det blant annet fordi han mener paritet satser på de unge og at det legges til rette for at de unge skal bli hørt.

– Har latt meg slippe til

– Jeg liker kulturformen i Sp. Alle skal slippe til. De har virkelig latt meg slippe til de siste fire årene. Den tilliten tar jeg med meg inn i neste periode, sier han og avslører med det at han regner med en plass i kommunestyret også etter valget.

Simen har bachelor i sport management, eller organisasjon og ledelse innen idrett. Hva han skal bruke utdanningen til, må han tenke på seinere. Nå har han nok annet å drive med.

UNGT KOMMUNESTYRE: Oda Westby og Simen Roterud ble valgt til henholdsvis ordfører og varaordfører da barn og unges kommunestyre (BUK) ble etablert i 2017.

– Jeg jobber på Neskollen skole hver dag (intervjuet ble gjort før ferien, red. anmerkn.) Når jeg kommer hjem, er det opp med pc-en og se om det har kommet noen e-poster og om det er noe som skal planlegges. Når jeg som varaordfører får henvendelser om jeg vil komme på befaring eller besøk, er det bare å snu seg rundt og lage en timeplan slik at kabalen går opp. Det er viktig med en god plan, ellers kan jeg risikere å måtte jobbe hele døgnet

ATV på en betingelse

Simen har aldri regnet timer på hvor mye tid han bruker på politikk, men etter at han ble varaordfører har det blitt seine møter flere kvelder i uka.

– Jeg legger en god del jobb i politikken, og jeg bruker mye tid på å lese saker og svare på alle henvendelser, sier han.

Hva brenner du for?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er jo først og fremst det med frivilligheten og det at alle skal ha et tilbud å gå til. Høieparken er et resultat av det, sier han.

Hva gjør du når du ikke er politiker?

– Da er jeg stort sett aktiv innenfor en eller annen form for trening. Hvis jeg skal bruke så mye tid på politikk, er jeg nødt til å ha overskudd. Det skaffer jeg meg gjennom trening som alt fra sykling, løping og styrketrening, sier han.

FRA ARKIVET: Simen Roterud (10) figurerte i boka "Ung fiskelykke", noe som naturligvis ble omtalt i lokalavisa.

Da han var åtte år gammel, ble han med i Nes sykkelklubb. Men ikke nødvendigvis fordi han var så interessert i sykling.

– Pappa lurte på om jeg ønsket meg ATV. Mamma sa det var greit så lenge jeg også hadde noe fysisk å drive med. Da ble det sykling og ATV, smiler han.

Målet er merket i Birken

Sykkelinteressen vokste imidlertid, og det ble både Eidsvoll-Oslo, Lillehammer-Oslo, Birken og Norgescup. I år har han som mål å ta merket i Birken.

– Jeg må komme i gang med treningen til det. Sykling er fin avkobling. Det er viktig å finne tid til å lade batteriene, slik at man har energi til å stå der når det kreves. Og det kreves jo egentlig noe hele tida, sier han.

Når høstens valgkamp settes i gang for fullt, vil gode strategier for å koble av derfor komme godt med. Han håper å få tid til både fotballkamper på Vålerenga og å være sosial med venner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvorfor vil du bli ordfører?

– For å være med og ta litt styring på hvilke retning Nes skal ha. Jeg ser at man har mer påvirkningskraft på administrasjonen som ordfører enn som kommunestyremedlem. Som ordfører prater man med administrasjonen hver dag og har mulighet til å pushe på saker og følge opp vedtak som vi politikere gjør.

Sier unnskyld til mamma

Rundt middagsbordet i det roterudske hjem går praten ofte om politikk. Simen synes ofte det er naturlig å spørre pappa Tom i stedet for å sende melding til andre.

TO GENERASJONER: Det er ikke til å unngå at det blir politiske diskusjoner med to generasjoner Senterpartipolitikere under samme tak. Her er Tom Roterud og Simen Roterud på plass for frokosten.

– Da blir det ofte til at vi får en diskusjon. Det hender jeg må si unnskyld til mamma for at vi diskuterer politikk og valgkamp, sier han.

Når vi møter Simen på forsommeren, har Senterpartiet nettopp kommet ut av en måling med årsbeste. Det mener han gir motivasjon.

– Det snakkes om blå vind, men jeg tror det er viktig å ha et sterkt grønt fokus i Nes og egentlig i alle kommuner, i alle fall i Akershus. Men jeg fokuserer kun på mitt parti, og i valgkampen vil jeg få fram det jeg går til valg på.

Hva er dine beste og dårligste egenskaper?

– Jeg er løsningsorientert, og politisk tenker jeg mest på å finne løsninger og ikke hvem som er fra det eller det partiet. Og jeg er en person som liker å få ting gjort. Men jeg kan fort bli litt lei hvis de folkene jeg har med meg ikke viser så veldig engasjement rundt det vi jobber med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Grønne lunger og gode oppvekstsvilkår

Effektivisering av Nes kommune står øverst på lista over oppgaver Simen vil ta fatt på hvis han blir ordfører til høsten. Han vil skape grønne lunger og fortsette arbeidet for gode oppvekstmiljøer i Nes, blant annet gjennom gode grendeskoler. Styrking av eldreomsorgen står også høyt på lista.

HELE KOMMUNEN: Simen Roterud (Sp) mener det er vanskelig å ha fokus på kun én sak, men mener man må se på hele kommunen.

– Nes er en stor kommune med mye aktivitet. Det er derfor vanskelig å ha fokus på kun en sak. Vi må ha fokus på hele kommunen, sier han.

Sola har beveget seg et godt stykke når det er på tide å avrunde intervjuet med et siste spørsmål:

Hvilket spørsmål synes du vi bør stille deg?

– Det må være hva jeg tenker om det å kanskje bli ordfører, sier han, mens han tar seg en runde rundt i parken. Noen store dekk som er brukt til trening må flyttes på og kvist og kvast ryddes bort.

– Hvis man skal bli ordfører, er det ikke bare å sende inn en jobbsøknad. Ved å stille til valg som ordførerkandidat, spør jeg innbyggerne i Nes om de har lyst på meg som ordfører. Har de det, må de faktisk stemme på meg, sier han.

TRE OM SIMEN

Ole Jørgen Halvorsen (26), barndomsvenn

Beskriv Simen med tre ord:

Ærlig, lojal og arbeidsom

Hva setter du mest pris på med Simen:

At han er til å stole på og at du alltid kan regne med ham

Hva er ditt beste minne sammen med Simen?

Kultiveringen av Høieparken våren 2020

Hedda lita Svennebye (24), nære venner i fem år

Beskriv Simen med tre ord:

Morsom, åpen og lojal

Hva setter du mest pris på ved Simen?

At han er et ja-menneske og at man alltid kan regne med Simen

Hva er ditt beste minne sammen med Simen?

Det må være Mexico i 2019!

Kristian Engeflaen (24), kjent Simen gjennom hele barndommen

Beskriv Simen med tre ord:

Hjelpsom, arbeidsjern, omtenksom.

Hva setter du mest pris på ved Simen?

Noe av det jeg setter mest pris på med Simen er at han alltid er med på ting og tang om man skulle trenge noe. Han sier aldri nei.

Hva er ditt beste minne sammen med Simen?

Mitt beste minne med Simen må være alle de feriene i Kreta.