Varaordfører Vivian Wahl
Varaordfører Vivian Wahl

«Oppfordrer alle til å kjøpe norsk kjøtt»

Hva har engasjert deg mest det siste året?

Det er mye som har engasjert meg. Vi har lokalpolitisk behandlet en rekke viktige saker for Nes og for nesbuen. Til bekymring så får en ikke alltid gjort nok for dem som trenger det aller mest. De svakeste, de som faller utenfor på en eller annen måte. Fellesskapet blant barn og unge er viktig, og hvordan bidrar vi som lokalsamfunn til det? Men en gjenganger også dette året er reformer. Grensejusteringen Auli/Rånåsfoss som det siste, og hvor avgjørelsen ble tatt i departementet nå til ferien. Benytter samtidig anledningen til å takke berørte innbyggere for et fantastisk engasjement! Bevaring av matjorda har engasjert og utviklingen på Esval. Felles for disse to sakene er også at vi ser på gamle arealplaner med nye og litt mer framtidsrettede øyne, og mulighetene ved det i stedet for en begrensning. Det handler om næringsutvikling, ressursgrunnlaget vi har og hvordan vi samlet velger å forvalte det. Hvam videregående skoles framtid har engasjert, og jeg er utrolig glad for avgjørelsen på fylkesnivå. Det betyr mye for Nes og for hele regionen.

Hvor går årets ferietur?

Først og sist til Trøndelag og en rundtur der jeg vil bruke noe tid hos slekt og familie. Så blir det en tur til fjells, ingen ferie uten fjelltur! Fjellet gir en frihet som ikke kan sammenliknes med noe annet. Sjelden det er dekning også, og det er nok sunt! Jeg er også invitert med på tidlig sauesank i august i ulv- og rovdyrutsatt område og takker ja til det såfremt det passer med kalenderen. Olsokhelga er det barnedåp for yngste barnebarnet som bor her på gården, så det blir noen fine hjemmedager og gladbegivenhet.

Hva slags lesestoff pakker du i kofferten?

Flora, fjellflora og andre oppslagsverk. Hva som vokser hvor i landet og gjerne hvorfor er stikkord. Bortsett fra jordarter, berggrunn og klima så er det mye kulturhistorie og historie knyttet til planter og vegetasjon. Fantastisk å reise i Norge på oppdagelsesferd. Det er flere romaner i seg selv. Hva levde de av på bosettingene i området, hvor vandret de, hvor vandret dyrene? Hvilke spor satte de, hva har overlevd og hva er borte? Norsk utmark fra holme til fjell er en utømmelig kilde til informasjon, den er ikke en villmark som mange i dagens samfunn ser ut til tro. God ferielektyre ellers er lyrikk, men det blir nok helst på en rolig dag hjemme og i år er Hans Børli selvskreven og høyst aktuell.

Hva er ditt beste ferieminne?

Har veldig mange gode ferieminner. I barndommen varte jo sommerferien en evighet og sola skinte bestandig, og det skjedde noe spennende hele tiden! Sett med voksnes øyne så handlet det nok mye om trivialiteter. Matauk rett og slett. For oss unger var det at mange var samlet, og at vi fikk anledning til å delta og følge med på det daglige i en voksen verden. Være med å dra garn en tidlig morgen, bærplukking, husdyrstell, dugnad på slåttonna hos familie osv. Alt mulig. Det hendte jo vi sov trangt vi unger i ferien, men måltidene var ofte og faste, det var rikelig med mat og vi var sultne til hvert måltid. For de seinere år er nok en ferie langs Helgelandskysten og opp til Troms i nydelig sommervær noe av det som har gjort mest inntrykk. Stille hav, fantastiske farger, blomstringen, fuglelivet og selvsagt de som bor der også.

Hvor reiser du helst når du skal på utflukt i Nes?

Utflukter i Nes blir nok oftest i forbindelse med ulike arrangementer, eller en badetur eller lignende øst på Skogen en gang iblant. Nå har sønn, svigerdatter og barnebarn flyttet til Eidskog så det en god anledning til å farte mer i den retningen. Ellers blir det mye nærområdet av naturlige årsaker, enten det er å se over gjerder eller plukke litt bringebær. Greit å gjøre noe håndfast når man er ute. Lufter også hunder samtidig.

Hvorfor trives du i Nes?

Mye himmel og det bølgende landskapet. Men, først og sist lyset! Til alle årstider, men spesielt på høsten og på kalde klare vinterdager.

Beskriv en perfekt sommerdag.

Det må være å gå seg svett i fjellet, ta et bad i et fjellvann eller en kulp før en går videre opp på høen, sette seg der, finne fram matpakken og kikkerten og se vidt omkring.

Hva består ditt favorittmåltid av?

På en varm sommerdag er det nok stekt fersk fisk, uansett slag. Fjellørret eller flyndre går like godt, nyplukket salat, nypoteter og hjemmebakt flatbrød og litt rømme eller godt smør. Dessert må bli jordbær og fløte.

Hva ville du gjort hvis du var ordfører i Nes for en dag?

Nå er jeg fungerende ordfører om dagen da ordfører har ferie, og jeg skulle gjerne hatt all makt til å endre været. Denne uka startet med et møte for at kommunen skal kunne bistå på best mulig vis og med nødvendige ressurser i den alvorlige situasjonen vi har for matproduksjon for alle produsenter og produksjoner i Nes. Det er ingen tvil om at det er i husdyrproduksjoner situasjonen er mest akutt, men det vil bli store tap for alle uansett. Og ikke bare i Nes, men store deler av landet. Vi har et mangfoldig og langstrakt land og at avlinger feiler i en landsdel år om annet er ikke uvanlig. Det som gjør det spesielt utfordrende i år er at de delene av landet som gjerne er bufferen om det feiler i nord eller på Vestlandet eller i ei fjellbygd, er rammet hardest i tillegg. Altså her hos oss, som betydelige korn og grasprodusenter. Lite korn betyr lite halm også. Det forsterkes ytterligere av at hele Nord-Europa, De britiske øyer inkludert, er hardt rammet. Beiter er nedbeitet, ingen nedbør, ingen gjenvekst og mengdene grovfor høstet til vinterfor er minimale. Norge er primært et utmarksland, et gressland med under tre prosent dyrka jord, og denne tørkekrisen viser hvor sårbare vi er beredskapsmessig. Det viser også hvor viktig det er at vi i beredskapssammenheng har et landbruk i hele landet, og at vi ikke bygger ned tradisjoner og kunnskap om bruk av utmarka ytterligere. Det samme gjelder nedbyggingen av dyrka jord, vi er helt avhengig av den for vinterforsyning enten det høstes korn, gras, poteter eller grønnsaker der. Alt henger sammen med alt og jeg håper at alle også utenfor landbruket tenker over dette, og at vi kan se dette med litt nye øyne i etterkant av denne krisen. Vi er tross alt heldige i Norge, med en god landbruksmodell. For å støtte denne modellen og norsk matproduksjon generelt våger jeg meg på å oppfordre alle til å kjøpe norsk kjøtt og kjøttprodukter. For en framtidig og sikker norsk matproduksjon. Vi har vært ute en vinterdag før og har opparbeidet en god verktøykasse i Norge med mottaksplikt blant annet. Slakteriene setter nå inn de nødvendige ressurser for slakting, det fordeles og formidles fôr og de fôrråvarene vi har, det jobbes godt på tvers av det meste. Alle steiner snus. I våre naboland er det nå veldig lange ventelister for slakting, samtidig som de mangler fôr.

Hva gjør deg glad?

Det som hadde gledet aller mest nå er utvilsomt betydelig med regn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hva gjør deg irritert

Uredelighet og løgn først og fremst.

Hvem i Nes vil du gi en rose?

Den går for anledningen til alle matprodusenter

... og hvem vil du gi en kaktus?

Ingen, det måtte være om Trump skulle finne på å komme til Nes.

Vivian Wahl

60 år

Aktuell som varaordfører/matprodusent

Bor i Vormsund