Lars Verket-Et rikere liv med enkle midler: – Visjonen har vært å "Få folk ut – gjerne i kajakk", sier Verket til Raumnes. Foto: padleperler.no Foto: Lars Verket

Nesbuen Lars lever av padling: – Jeg er overbevist om at vi kan få det bedre

Nesbu Lars Verket har gjort levebrød ut av padleinteressen. Sammen med Vest-Agder fylkeskommune har de inspirert tusenvis til å finne gleden av et enklere liv.

Lars Verket er en av de viktigste premissleverandørene i padle-Norge. I 2007 opprettet han sammen med Vest-Agder fylkeskommune, et samarbeid om en padleguide for Vest-Agder, som de siste årene har vært fullstendig utsolgt.

– Visjonen har vært å "Få folk ut – gjerne i kajakk", sier Verket til Raumnes.

Den aktive padleentusiasten er oppvokst i Nes, men har de siste årene sammen med sin familie bosatt seg på Sørlandet. Verket sin interesse for padling startet på slutten av 90-tallet, og fra 2006 ble friluftsliv yrke på heltid.

– I kajakken faller jeg til ro, og kommer nærmere naturen, sier han og legger til at han stadig kommer i kontakt med folk som har hatt glede av bøkene.

– Mange har sagt at det eneste de angrer på er at de ikke startet før, men det er aldri for sent. Jeg tenker at padling alltid kan være løsningen på et eller annet problem, sier han.

VORMA: Her er Lars Verket på kajakktur sammen med sin onkel Oddgeir Wang langs elven Vorma i Nes. Foto: padleperler.no Foto: Lars Verket

– Over all forventning

Før korona-sommeren i 2020, digitaliserte Verket alle sine fem guidebøker om padling i Sør-Norge som du kan finne på padleperler.no. På nettsiden sorlandet.padle.guide, kan du også finne et kart med over 900 leirplasser.

– Responsen har vært over all forventning. Allerede er kartet med leirplasser lastet ned mer enn 80.000 ganger, og nå står en ny Norgesferie for døren, sier Verket.

RIKERE LIV: Lars er overbevist om at en lavere levestandard vil føre til færre valg, bedre tid, mer tilstedeværelse og bedre relasjoner. Foto: padleperler.no Foto: Lars Verket
«Jeg er overbevist om at vi kan få det bedre med lavere levestandard.»

Padlosofi

Verket sin store lidenskap for havpadling har ført til en egen livsfilosofi, som han har valgt å kalle for «padlosofi».

– Her er enkelthet, stillhet, langsomhet og rytme viktige stikkord, sier han og legger til at han på dette området er inspirert av dypøkologien til Arne Næss.

– En kajakk har verken motor eller elektrisk utstyr, men du kommer likevel langt med fem liter vann, havregrøt og kokesjokolade, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KRAGERØ: Telttur i Kagerø Foto: padleperler.no Foto: Lars Verket

Padleentusiasten uttrykker at kajakkturer sjeldent handler om å komme fram, men mer om å være underveis, og at langsomhet er undervurdert i dagens hastighetssamfunn.

– Til slutt er det rytmen-et tak av gangen. Skiftningene gjennom døgnet og årstidene. Vi prøver å kople oss av livsrytmen, men de innhenter oss bestandig, sier han.

ODDERØYA: Et glimt fra en av de mange turene til Lars. Her sover han i hengekøye ved Odderøya i Kristiansand. Foto: padleperler.no Foto: Lars Verket

Høyere livskvalitet

Verket uttrykker at vi har lett for å forveksle «hva vi har» med «hvordan vi har det», og at høy livskvalitet springer ut av noe som er mer bestandig og robust enn materialistiske ting.

– Penger, karriere, merkeklær og helse er ting som fort kan bli borte. Hva gjør du da?

Han mener det første skrittet i det grønne skiftet vi nå står overfor er å skille klart mellom levestandard som må ned, og livskvalitet som gjerne kan bli høyere.

– Jeg er overbevist om at vi kan få det bedre med lavere levestandard. Det fører til færre valg, bedre tid, mer tilstedeværelse, bedre relasjoner og masse gøy, fortsetter han.

Følgende sitat fra Arne Næss har betydd mye på Verket sin livsvei de siste årene:

– Den forestillingen om levestandard vi har i dag involverer fantastisk mye som ikke trengs. Vi må legge oss på en lavere levestandard, men med like høy eller høyere livskvalitet. Det kan ta tid, men vi må gå i den retningen.
UNDERVEIS: Lars forteller at det sjeldent handler om å komme fram, men mer om å være underveis, og at langsomhet er undervurdert i dagens hastighetssamfunn. Foto: padleperler.no Foto: Lars Verket

Utfordringen mener han vil være at hver enkelt må velge dette selv, men at det å gå frivillig ned i levestandard er en gave.

– For noen år siden startet jeg Reduksjonspartiet, og gøy-slagordet skulle være: «Mindre av alt til nesten alle». Det fikk bare 69 likes på Facebook, men fikk kanskje noen til å se på ting med nye perspektiver, sier han.

PADLEGUIDE: På nettsiden http://sorlandet.padle.guide/, kan du finne et kart med over 900 leirplasser. Foto: padleperler.no Foto: Lars Verket

Mange jern i ilden

Verket er en urolig sjel og har stadig nye prosjekter på gang. Ved siden av jobben i helsevesenet som livsstyrketrenger, jobber han med å utvikle Padleperler.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De siste årene har jeg også blitt gira på kyststi, og i våres lanserte en gjeng med frivillige en digital uoffisiell kyststi i Kristiansand, sier Verket og legger til at de allerede har gått opp 125 kilometer før sommeren.

– På sjøen er det padleled som er det store om dagen, og jeg jobber litt for Vestfold-Telemark fylkeskommune for å beskrive padleruter der, og ta bilder, sier han.

SAFARI: Solnedgangssafari i kajakk. Foto: padleperler.no Foto: Lars Verket

Verket dukket opp på tv-skjermen i 2007 da NRK var med han en dag på jobb i et innslag fra Norge Rundt. Han var også deltatt i NRK1 programmet "ut i naturen". Nå har han startet en podcast.

– Her snakker jeg om litt forskjellige ting. Du kan finne den på nettsiden forundringsrommet, avslutter han.

RYGGPROBLEMER: I starten hadde Lars store ryggproblemer, og de første turene klarte han ikke å sitte i kajakken mer enn 20 minutter. Nå reiser han med Kajakk rundt hele Norge. Foto: padleperler.no Foto: Lars Verket