Stemorsblomster tåler kjølige vårnetter og er fine å starte vekstsesongen med, ifølge Kari Moss, daglig leder ved Hageland Skarnes. 	Alle
Stemorsblomster tåler kjølige vårnetter og er fine å starte vekstsesongen med, ifølge Kari Moss, daglig leder ved Hageland Skarnes. Alle Foto: Bjørn Tore Johnsen

Nå er det tid for å ta en vårsjau i hagen

Endelig forsvinner snøen, men det betyr ikke at ute- områdene ligger der fiks ferdig til bruk. Et vårlig krafttak må til.

Kari Moss, daglig leder ved Hageland Skarnes, er lutter velvilje når Raumnes ber om noen råd i den forbindelse.

Gartneren, som har årstidenes vekslende krav til pleie og omsorg av hagen under huden fra mange års erfaring, undrer likevel på om ikke hageeierne vet hva de har å gjøre?

– Nei, jeg tror nok at vi andre kan ha godt av litt repetisjon. Hva bør vi starte med, for eksempel?

– Vi starter med rydding i hagen, der det gjerne har dukket opp saker og ting i løpet av vinteren. Vekk med strøsanden.

Så skal plenen rakes, men vent til du ikke lenger setter fotavtrykk.

Vårblomstene på Hageland herdes ved at de står ute om dagen og inne om natten. Slik tåler de bedre å plantes ut i en lunefull norsk vår.
Vårblomstene på Hageland herdes ved at de står ute om dagen og inne om natten. Slik tåler de bedre å plantes ut i en lunefull norsk vår.
Frøkatalogen gir god oversikt over når ulike blomster og urter bør plantes.
Frøkatalogen gir god oversikt over når ulike blomster og urter bør plantes.

En smule tålmodighet er også på sin plass når det gjelder raking i busker og kratt, sier hun.

– Ikke rak under busker og i bed før jorda har tint skikkelig. Hvis ikke kan du gjøre mer skade enn gagn.

Gjødsle lite og ofte

Neste skritt på veien består av forsiktig gjødsling og kalking. Hagelandssjefen legger trykk på ordet forsiktig.

– Før var det vanlig å foreta disse operasjonene grundig én gang hver vår, og siden aldri. Nå anbefaler vi å bruke små mengder kalk og gjødsel, men til gjengjeld å gjenta prosessen flere ganger. Gjerne en gang månedlig i perioden fra mai til og med august.

– Hvorfor er dette en bedre løsning?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Gress og planter trenger regelmessig mat. De nyttiggjør seg næringen bedre når den tilføres hyppig og i små porsjoner. Forsiktig gjødsling og kalking er også bedre for miljøet i form av mindre avrenning, mindre forurensning.

Nok en bonus er at gjødsel bidrar til å holde mosen unna. – Mose liker ikke gjødsel, fastslår Kari Moss, som samtidig utroper moderne robotklippere til gode allierte i den kampen. De legger igjen gresset og bidrar slik til å gjødsle jorda på naturlig måte.

I ekstreme tilfeller kan det likevel bli nødvendig å fjerne mosen mekanisk.

Beskjæring av trær og busker

Det finnes mange typer gjødsel på markedet, og det er ikke likegyldig hvilken du bruker om resultatet skal bli som best. Rådfør deg med ekspertisen!

– Hva slags nytte gjør kalken?

– Den fungerer som jordforbedringsmiddel og gjør næringsopptaket lettere for gresset. Merk at det kan være kalk nok i veldig leirholdig jord. Vi kan ta jordprøver for å fastslå om din jord trenger kalk eller ikke.

Beskjæring er et kapittel for seg. Tiden er inne nå som snøen forsvinner. Hva skal vi ta først?

– Start med frukttrær og bærbusker. Deretter løvfellende hekker og busker. Hekker kan gjerne klippes tidlig på våren, og etter blomstringen om sommeren.

Hva som skal fjernes er ikke åpenbart for alle. Hagelandssjefen tegner og forklarer hvordan man bygger på unge og friske skudd, fjerner gamle og syke, for å forme og forynge hagens vekster.

– Men dette er ikke så enkelt å forklare i en håndvending, sier hun. Det finnes mange gode illustrasjoner på nett. Se for eksempel hageland.no om beskjæring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dyrke selv

På nettsiden ligger det også videoer og annen informasjon om å dyrke selv. Mange leser seg opp på temaet, prøver og feiler, og blir stadig flinkere til å produsere på små områder.

– Hva er det vi dyrker?

– Mat, som grønnsaker og spiselige blomster. Gjerne i kombinasjon. Mye krydderplanter. Folk har stor glede av dette og derfor er «dyrke selv» et av årets satsingsområder for oss. Slik dyrking krever en viss mestring og vi kan tilby kunnskap, råd og veiledning.

Dyrkingen foregår gjerne i drivhus av ulik størrelse. Mange skaffer seg drivhus for tiden og bruker dem dels som lysthus, litt som hagestue og som et fint sted for planting. Særlig på våren.

– På sommeren kan det ofte bli for varmt for plantene, ifølge den sakkyndige.

– På den tiden av året trives de bedre utenfor drivhuset. Sørg i det minste for noe avskjerming hvis de skal stå inne. Er temperaturen ubehagelig for deg, er den det også for plantene.

Start med trappa

Kari Moss anbefaler oss å starte vekstsesongen med å pynte trappene våre, etter først å ha tømt og rensket krukker og kar. Fyll opp med ny jord.

Næringen i den gamle er trolig oppbrukt. Bruk krukkejord som inneholder litt kukompost og langtidsgjødsel.

– Plant så alle typer stemorsblomster og fioler, ulike løkblomster, blomster som tåler kjølige forsommernetter. Det finnes også mange vårblomstrende stauder som egner seg for krukker.

I drivhuset bør vi plante artene som trenger lengst veksttid – som timian, oregano og lavendel. Tomater og agurk vokser fort og kan gjerne vente, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Så gjerne noe hver 14. dag. På den måten sikrer du deg litt suksessiv innhøsting gjennom hele sesongen. Hagesentrene har frøkataloger som gir nyttig informasjon om hva som bør plantes når.

redaksjon@raumnes.no