TROLSK STEMNING: En tur fra Seterstøa og opp til Eievarden kan anbefales i pinsen.

Kort tur i trolske omgivelser

På Seterstøa bringer en relativt kort skogstur deg til Eievarden, med flott utsikt og rett og slett litt følelse av å være i fjellet.

Eievarden er en ås nær kommunegrensa mellom Nes og Sør-Odal. Vi tok utgangspunkt i Seterstøa stasjon. Mellom et par hus og opp til høyre, og dermed bar det oppover.

Flott utsikt

En trenger ikke gå lenge før en flott utsikt melder seg ned mot Seterstøa stasjon og Glomma. En halv kilometer senere er man oppe på Eievarden med tilsvarende utsikt over Funnefoss og Bjertnestunet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

EIEVARDEN: Utsikten mot Funnefoss-demningen og videre sørover langs Glomma er flott fra Eievarden like ved Seterstøa.
UT PÅ TUR I NES

«Ut på tur i Nes» er en artikkelserie i Raumnes basert på turmuligheter rundt om i Nes.

Som regel er utgangspunktet hentet fra turkartet til Nes kommune og Nes Frivilligsentral.

Fra flere punkter er det fin utsikt i flere retninger, og en kan se ut over landskapet helt fra Knefalimåsaberget i sør til Glomma ved Sundet i vest. Videre inn mot Sør-Odal, ved en liten steinvarde, kan man se ut over skoglandskapet nordover i retning Tjernsli og Grusholen. På en lysning er det utsikt mot Skarnes.

EIEVARDEN: Tur fra Seterstøa og opp til Eievarden.

Høydeforskjellen fra Seterstøa stasjon til utsiktspunktet oppe på Eievarden er rundt 130 meter. Totalt er den korteste ruta opp til toppen litt over 700 meter lang. Med utgangspunkt fra Tjernsli er det cirka to kilometer til toppen.

FLERE FLOTTE PLASSER: Det er flere flotte rasteplasser opp mot toppen av Eievarden. Her åpenbarer utsikten seg ned mot Sundet og Glomma.

Turen byr på mye variert skognatur, og det går stort sett fine stier gjennom området. Godt for kropp og sjel.

God trafikk

Det er et stikryss i åsen. Tar man til venstre på veg opp, kommer man til et utsiktspunkt der Seterstøa og Omegn Vel har satt opp et skilt og en kasse med en bok man kan skrive navnet sitt i. Boka vitner om mange turgjengere gjennom hele året.

FAKTA

Varde

«Varde» har flere betydninger.

Varde, fra norrønt varði; beslektet med å være var, «oppmerksom, aktpågivende», beslektet med norrønt varða - holde vakt, hindre, stå til ansvar; engelsk ward og fransk guard er oppstablede steiner som merke på en topp, langs sti og lignende.

Disse steinkonstruksjonene er plassert på høyder i terrenget, gjerne som grensemerke eller veimerke.

Kilde: Wikipedia

Det er mange flotte skogsområder i Nes, og nå ligger alt godt til rette for en tur til fots. Eievarden er bare en av mange gode muligheter.

POPULÆR BOK: Boka viser at Eievarden frekventeres av turgjengere hele året igjennom.

Eievarden er et godt turmål med fin utsikt i belønning. Godt for folkehelsa er det også.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

EIEVARDEN: Tur fra Seterstøa og opp til Eievarden. Som kartet viser er det også mulig å gå videre til Tjernsli og Grusholen.

Det er grønt, fuglene gir frydefull lyd fra seg og alt spirer og gror.

FURUSKOG: Dette bildet er tatt langs stien.