LÆRER OG LISTETOPP: Ketil Rønneberg er listetopp for felleslista SV/Rødt ved kommunevalget i 2023 - og tidligere norgesmester, men det snakker han ikke så høyt om.

Ketil ble provosert til å ta spranget inn i politikken

Ketil Rønneberg hadde passert 40 da han tok spranget inn i lokalpolitikken. Det var spesielt én sak han ikke klarte å sitte som passiv tilskuer til.

Dermed kastet samfunnsfaglæreren seg inn i politikken, og meldte seg inn i Sosialistisk Venstreparti (SV) i 2017. Ved kommunevalget til høsten står Ketil på toppen av lista til felleslista for SV og Rødt.

Fakta

Navn: Ketil Rønneberg

Alder: 46

Bosted: Rånåsfoss

Familie: Gift og tre barn

Yrke: Lærer

Viktigste valgkampsak: E16, prøve å unngå å få firefelts motorveg tvers gjennom bygda. Det har SV og Rødt brukt mest tid og krefter på den siste perioden, og det er også denne saken som står øverst i valgprogrammet vårt.

Favorittsted i Nes: Jeg er veldig glad i Rånåsfoss og skogen bak. Vi har også brukt Bader´n mye da ungene var små, det er et unikt tilbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Rånåsfoss var jo en del av Sørum før, og det var en periode kommunen begynte å legge ned ganske mange ungdomsklubber. Mange av tilbudene for ungdom forsvant, og vi så at ungdommene som tidligere hadde vært på ungdomsklubbene begynte å henge steder de ikke burde henge. Som lærer er jeg mye blant ungdom, og jeg ble bekymra. Det tente gnisten, sier Ketil, som rakk å være medlem av Sørum SV et par år før stedet ble innlemmet i Nes.

Les også
Tove Nyhus vil i posisjon: – Tror aldri det har vært bedre muligheter for et skifte i Nes enn nå

Fredrikstad-Oslo-Auli

Listetoppen for SV og Rødt er fra Fredrikstad, men flyttet til Oslo for å studere. Der traff han kona, som er fra Rælingen. Etter studietida, da de akkurat hadde fått sitt første barn, var de på leit etter et eget rede. De trengte ikke å legge ut på en lang ørkenvandring før de fant en passende landingsplass.

– Vi hadde ikke råd til å kjøpe noe i Oslo, og hadde vært besøk hos en kompis av meg som bodde på Auli. Vi syns det så fint ut, og fant til slutt en leilighet der som vi hadde råd til. Det var litt tilfeldig og litt planlagt at vi havnet akkurat her, hovedpoenget var å flytte ut av Oslo.

– Hvorfor går SV og Rødt til valg med fellesliste?

– Felleslista er et samarbeid som skyldes at både SV og Rødt er små partier i Nes, noe som gjør det vanskelig å stille liste alene. Vi har mye til felles, og samarbeidet de siste fire årene har gitt oss et løft. I utgangspunktet er jeg jo SV-er, og jeg vet ikke helt hvor på aksen jeg skal plassere meg sjøl, men jeg kan være enig i mye av det Rødt står for også, sier Ketil.

Å være lokalpolitiker går av og til på bekostning av familielivet, men Ketil syns det er vanskelig å si akkurat hvor mye tid han bruker på å være lokalpolitiker.

– Nå begynner barna mine å bli så store at det er litt enklere å kombinere med familieliv. Hvor mye tid jeg bruker på politikken varierer veldig. Man må bruke mer tid hvis man får en fast plass i kommunestyret, og som leder av Nes SV har vi gjerne hatt møte en gang i uka i perioder, litt avhengig av hva som har skjedd og hvilke saker som skal opp i kommunestyret, sier Ketil.

De siste to årene har han også vært tillitsvalgt i Utdanningsforbundet, han er leder i ungdomsgruppa til Blaker skytterlag og er i gang med en master i utdanningsledelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har lett for å si ja, men prøver å bli flinkere til å si nei, sier Ketil.

Stav og fjell

Når han trenger å lade batteriene søker han inn i skogen – og gjerne med løpesko på beina.

– Jeg prøver å få til noen fjellturer i ny og ne også, men det blir gjerne i sommerferien. I juli skal jeg reise på egen hånd med svogeren min en tur til Skarvheimen på en femdagerstur fra Tyinkrysset til Finse, en tur å rundt åtte mil. Vi går med minst mulig vekt og overnatter på hytter, sier Ketil.

Det er ikke en avskrekkende distanse for en fyr som i mange år trente 20 timer i uka, og har konkurrert for klubber som SK Vidar og IL i BUL.

FRA ARKIVET: Det første bildet Raumnes har av Ketil Rønneberg er fra 2016, da han trente Birgitte Kjuus i stavsprang.

Etter litt lirking om tidligere meritter, forteller den tidligere stavhopperen at han har vunnet NM to ganger. Den beste internasjonale prestasjonen var da han var én plass unna å kvalifisere seg til finalen i U21-EM.

– Jeg slet med skader, og la opp i slutten av 20-årene. Etter det har jeg vært trener i stavhopp for Ull/Kisa og blant annet trent Cathrine Larsåsen en periode. Så tok familielivet over etter hvert, og det trives jeg godt med, sier Ketil, og anslår at det er minst tjue år siden han sist tok et stavsprang.

Et kjapt søk viser at det er over 21 år siden han ble norgesmester da han gikk over 5.30 i siste forsøk i NM.

SATSET HØYT: Dette bildet av Ketil Rønneberg er fra en juniorlandskamp. Foto: Privat

Ved siden av å være lærer og politiker, bruker trebarnsfaren mye tid på å følge opp barna på aktiviteter. Skal de finne på aktiviteter sammen, foretrekker Ketil at det er varmegrader.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er et sommermenneske, og på denne tiden av året er jeg gjerne ute og går, løper eller padler kano. Før var hele familien mye på camping i Sverige og Danmark, men nå er det så mange andre aktiviteter som tar tid – og så er ikke ungene så gira på å dra på camping med mor og far lenger …

Les også
Harald vil helt til topps: – Det viktigste er å få til en endring

Politiske mål

Politisk brenner listetoppen for skole, barn og unge.

– Det er det jeg kan og som engasjerer meg nest.

Er ambisjonen å bli ordfører?

– Vi har vel ikke stor tro på at vi skal få ordførerposisjon, for oss handler det mest om å få en posisjon i formannskapet, og det er hovedmålet.

På spørsmål om hva det første han ville engasjert seg i og prøvd å endre om han fikk mulighet, trekker Ketil fra to ting:

– Det ene er at vi har høye mobbetall, det andre er høyt sykefravær, særlig i helsetjenesten. Når det gjelder det første, ønsker vi høyere voksentetthet og flere miljøterapeuter og helsesykepleiere inn i skolen som kan bistå lærerne, og vi må sørge for at vi har kompetente og gode lærere med lærerutdanning i skolene våre. Da må vi kanskje strekke oss litt lenger for å rekruttere (slik som nå kommunen er i gang med når de tilbyr rekrutteringstillegg på 30 000 kr de to første årene). Når det gjelder set andre, har vi ofte foreslått at man bør prøve ut sekstimersdag. Det er det første vi ville prøvd ut. Mange hevder det er for dyrt, men jeg tror det kan lønne seg på sikt fordi det vil føre til at sykefraværet går ned.

På spørsmål om hva som er bra i Nes, trekker lokalpolitikeren fram at frivilligheten står sterkt, og at det gir et mangfoldig tilbud for barn og unge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Personlig er jeg også glad for at det bygges ny skole på Auli, sier han.

Hva er din beste egenskap? … og den dårligste?

– Jeg er tålmodig. Det er i utgangspunktet en god egenskap, men noen ganger kunne jeg nok vært litt mindre tålmodig. Noen ganger kan jeg bli litt vel konfliktsky, samtidig gjør det også at jeg ofte klarer å gå inn i diskusjoner og finne kompromisser.

Hvilket spørsmål syns du vi bør stille deg?

– Jeg syns egentlig vi har vært innom det meste. Jeg er jo en helt vanlig, hjemmekjær fyr.

Listetopp: Ketil Rønneberg er listetopp for felleslista SV/Rødt ved valget i 2023

TRE OM KETIL:

Svoger: Johan Holand. Foto: Privat

Navn: Johan Holand (40)

Relasjon: Svoger

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Beskriv Ketil med tre ord?

Lojal, omtenksom og ydmyk.

Hva setter du mest pris på ved Ketil?

At han sier det han gjør og gjør det han sier.

Beste minne med denne personen?

Det må være fjellturen med hans og mine barn på Hardangervidda.

Venn og tidligere kollega: Øystein Ulvestad. Foto: Privat

Navn: Øystein Ulvestad (40)

Relasjon: Tidligere kollega ved Frogner skole og kultursenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Beskriv Ketil med tre ord?

Real, trygg og ærlig.

Hva setter du mest pris på ved Ketil?

For meg er han både tidligere kollega men også veldig god venn. Han er hyggelig å være sammen med på fritida og trygg å ha som kollega.

Beste minne med denne personen?

Det må være da vi overrasket han på 40-årsdagen med feiring i Oslo. Ketil trodde at bare han og kona skulle ut og spise, men ble overrasket med at flere plutselig dukket opp på toget.

Partikollega: Terje Høitorp. Foto: Privat

Navn: Terje Høitorp (50)

Relasjon: 2. kandidat på felleslista SV/Rødt.

Beskriv Ketil med tre ord?

Ærlig, oppriktig og sosial.

Hva setter du mest pris på ved Ketil?

I politisk sammenheng er han en jeg kan lene meg på hvis jeg står litt fast.

Beste minne med denne personen?

Vi har ikke kjent hverandre så lenge, men vi har et godt politisk samarbeid, det er jo viktig.