UTSIKT: Fra verandaen har Hilde Marie Bergly (KrF) utsikt over store deler av Romerike.

Hilde Marie med klar tale: – Ikke la samfunnet overta barna våre

Hjemmebakt brød med brunost, sommerferier til Trøndelag og en hjemmeværende mamma. Det var det riktige verdivalget for Hilde Marie og ektemannen da barna var små. Hun vil at dagens småbarnsfamilier også skal få den muligheten.

FAKTA

Navn: Hilde Marie Bergly

Alder: 65

Bosted: Auli

Yrke: Pensjonert yrkesfaglærer i helse og sosialfag

Familie: Gift, tre vokse barn og åtte barnebarn

Viktigste valgkampsak: Helse og skole, men vi har flere viktige temaer

Favorittsted i Nes: Det er mange fine plasser i Nes, som kirkeruinene og Svarstadtjernet. Men aller helst går jeg rett ut av døra hjemme og ut i skogen her i nærområdet.

Hilde Marie Bergly har geleidet oss gjennom huset og inn i hagestua. I Fjellvegen, på den gamle delen av Aulifeltet, har vi utsikt over store deler av Romerike. Glomma glitrer gjennom landskapet. Vi ser kjente gårder og kan telle hele fire kirkespir, med Udenes kirke nærmest.

KrFs listetopp til høstens valg vokste opp på det lille tettstedet Sunnan ei mil nord for Steinkjer, i sørenden av Snåsavatnet. Og ja, Snåsamannen Joralf Gjerstad, var ofte innom huset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mamma var frisør med salong hjemme. Hun stelte håret til Gjerstads kone, og han kjørte henne. Det var veldig godt å ha en mamma med hjemmejobb. Du verden, det er lenge siden jeg flyttet fra Trøndelag, sier hun.

Kristen plattform

For snart 40 år siden havnet hun på toppen av Aulifeltet med vid utsikt og skogen som nærmeste nabo.

Hun forteller at ektemannen Arnfinn er urinnvåner fra Auli og har vokst opp på et lite småbruk i den gamle bebyggelsen på feltet. De traff hverandre gjennom felles bekjente, og etter å ha bodd både på Nesøya og Rasta, havnet de på Auli, der de kjøpte huset i Fjellvegen i 1985.

Arnfinn hadde tilknytning til Betelkirken på Auli, og Hilde Marie fant seg raskt til rette i miljøet.

– Den kristne troen har alltid vært en viktig plattform for meg. Det er et verdigrunnlag som omfatter alt i livet. Selv om KrF ikke har noe krav om at man må bekjenne noen tro for å være medlem, er det naturlig og viktig for meg, sier hun.

Ideologi og verdier

Hvorfor det ble nettopp KrF som ble partiet for henne, forklarer hun med at hun synes partiets ideologi og verdigrunnlag, med fokus på menneskeverd og nestekjærlighet, er viktig.

KRISTEN PLATTFORM: Den kristne troen er en viktig plattform for Hilde Marie Bergly.

Hilde Marie vokste opp i et Arbeiderparti-samfunn med to politisk aktive foreldre. De var en søskenflokk på fem, og med en søster som SV-politiker, ble det av og til noen politiske diskusjoner.

– Vi har aldri hatt noen store stridigheter. Vi er vel enige om å være uenige, smiler hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvorfor ble du politiker?

– Det var litt tilfeldig. Noen i lokallaget spurte om jeg ville være med i styret, og jeg er jo en person som engasjerer meg i livet rundt meg. Jeg har også hele tida vært engasjert i menighetsarbeid, spesielt barnearbeidet i menigheten, og det var vel det som gjorde at jeg ble opptatt av politikk.

– Han beholdt jobben, jeg beholdt gubben

I 1991 kom hun inn i kommunestyret i Nes og ble sittende i tre perioder. Hun har også representert partiet i en periode i Grimstad. Da ektemannen fikk arbeidssted i Lillesand i forbindelse med omstrukturering av Post- og teletilsynet, flyttet de til Sørlandet.

– Vi var uenige i prosessen, men han valgte å beholde jobben, og jeg valgte å beholde gubben, smiler hun.

I åtte år bodde de i Grimstad, men beholdt huset på Auli som «hytte». Hun beskriver det som interessante år, ikke minst politisk.

– Det var en helt annen verden, med fem KrF-ere i kommunestyret. Vi hadde en helt annen posisjon enn her i Nes, sier hun.

Familie, menigheten og politikk

Da Arnfinn ble pensjonist i desember 2015, og ungene hadde landet og etablert seg i hjembygda, valgte de å komme tilbake. Hilde Marie fikk jobb i Nes kommune og jobbet her i fem år før hun gikk av med pensjon som 62-åring. Nå bruker hun tida på familie, menigheten og politikk.

– Det er godt å få lov til å være en del av familien i hverdagen. To av barnebarna bor i Vipevegen med bare skogen mellom oss, og de går forbi her hver dag når de skal på skolen. I går hentet vi to barnebarn i Skogbygda da de var ferdige på skolen. Det jeg frykter med å engasjere meg politisk igjen er at det skal ta bort noen av de mulighetene jeg har til barnebarn-tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

VALG 2003: For 20 år siden var Hilde Marie Bergly (KrF) også aktivt med i valgkampen.

Hilde Marie har vært lokallagsleder siden hun kom tilbake til Nes, men hun vil ikke si hun har brukt mye tid på politikk. Annerledes blir det hvis hun blir valgt inn til høsten.

Hva brenner du for?

– Jeg brenner for at barn og unge skal ha gode oppvekstvilkår i Nes, og at vi skal ha gode tjenestetilbud på alle nivåer. Jeg ønsker mer tjenester som gir trygghet, og som politiker har jeg et ansvar for å legge til rette og se og høre de som har det behovet, sier hun og forteller at KrF har tatt til orde for en kontantstøtteordning for pårørende.

– Det er ikke meningen at en slik ordning skal erstatte tjenester fra det offentlige, men det kan være en kompensasjon for pårørende i en periode, presiserer hun.

Når Hilde Marie ikke bruker tid på politikk, er hun helst sammen med familien eller driver med menighetsarbeid.

– Hvis det passer sånn er jeg på Betel hver søndag, og jeg er ellers engasjert i omsorgstjenesten, dugnadsgjengen og er vikar i barnekirken.

Poteter i blomsterbedet

På sommerstid bruker hun også tid på å krafse litt rundt i hagen. I år har hun imidlertid lagt lista lavt.

– Jeg har ikke sådd noe. Jeg gidder ikke så for at det skal bli mat til brunsneglene. Men jeg har satt poteter i blomsterbedet sammen med barnebarna.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvorfor vil du bli ordfører?

– Hvis jeg skal være litt frimodig og freidig er det fordi jeg mener vi har en politikk som er god for bygda vår. Ser man realistisk på det, må vi ha et godt samarbeid med andre partier for å få gjennomslag. Og det er viktig å bli tatt med på drøftinger selv om man er liten. Vi stiller liste fordi vi mener vi har noe å bidra med.

FRA ARKIVET: I 2006 kjempet Hilde Marie Bergly for å få fjernet spilleautomatene fra butikksentre og kiosker.

Hvis hun skal peke på noe hun ønsker å endre, må det være å se på hva som er mulig å få til for å gi familier større fleksibilitet i bruk av egen tid. En endring av skolesystemet ville også stått høyt på agendaen hvis hun skulle få mulighet til å endre noe.

– Kast ut pultene i førsteklasse

– Skole og barnehage er viktig. Det er grunnlaget for barna våre. Men jeg mener skolen har behov for å gå litt i seg selv når det gjelder organisering av skolehverdagen.

Den sindige damen med slepen trønderdialekt, blir plutselig dirrende engasjert.

– Seksårsreformen har ikke vært tatt til etterretning. Kast ut pultene til første klasse og få mer lek inn i skolen. Hvis vi tenker oss 100 år tilbake i tid. Hvordan så bilen og telefonen ut, og hvordan ser det ut i dag? Hvordan så klasserommet ut for 100 år siden, og hvordan ser det ut i dag? Jo, pultene har ikke lokk lenger.

Hun mener skolen bør bli flinkere til å tenke alternativ pedagogikk og peker i retning av Montessori-skolen.

Gråter for de små barna

– Men jeg føler med lærerne som må være mer foreldre enn lærere. De får ikke brukt faget sitt. La foreldre være foreldre, og la familiene styre sin hverdag slik at de får rom til å være foreldre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stemmen brister når hun snakker om de små barna som er hjemmefra fra halv sju om morgenen til halv seks om kvelden.

– Jeg synes så synd på de ungene og familiene. Og det dreier seg ikke om barnehagene og tjenesten de gir. Barnehage er et godt tilbud. Men de ansatte der er ikke mamma og pappa. Vi voksne har arbeidsmiljøloven som styrer hvor lang arbeidsdag vi skal ha. Men en slik lov er det ikke for ungene. I Sverige mener jeg det er regulert hvor lenge barna kan være i barnehagen. Det bør vi også se på for å hjelpe familiene til å regulere tida de skal være borte fra familien.

Kunne ikke dra til Syden

Hun var selv hjemme med de tre ungene i nesten ti år fra den eldste ble født til hun begynte å ta nattevakter. Da kom hun hjem om morgenen før mannen dro på jobb.

– Det var et valg vi tok. Det var et verdivalg med hjemmebakt brød og brunost, og i feriene dro vi til Trøndelag. Å dra til Syden og andre steder folk begynte å dra på den tida, kunne ikke vi gjøre. Men vi tok et verdivalg.

HAGEARBEID: Når Hilde Marie ikke bruker tid på familien, menighetsarbeid eller politikk, er hun gjerne ute i hagen.

Som politiker kjemper Hilde Marie for at samfunnet skal verdsette den jobben det er å være forelder og at flere skal ha mulighet til å være lenger hjemme med barna sine.

– Hver og en familie skal kunne ta det valget som er riktig for dem. Derfor ønsker vi også fleksibelt opptak i barnehagene. Samfunnet har endret seg mye på 50 år, og veldig mye er bra, men ikke la samfunnet overta barna våre, sier hun engasjert.

Barnebarn, båt og boble

Lade batteriene gjør Hilde Marie helst sammen med barnebarna eller ute i naturen, gjerne på sykkel eller i båt. Før likte hun også godt å padle kano. Hun trives også godt bak rattet på sin VW Boble 1971-modell kabriolet.

– Det er lekebilen min. Jeg var ute og kjørte den i går, smiler hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hva er din beste og dårligste egenskap?

– Den dårligste er kanskje at jeg er utålmodig når det tekniske svikter. Da blir jeg frustrert. Det er ikke så lett å si noe om gode egenskaper selv, men jeg synes det er relativt greit å ta ting på sparket. Jeg prøver å imøtekomme nye utfordringer med et åpent sinn.

Kort veg ut i verden

Hilde Marie har skogen rett bak huset, og fra hagestuen og verandaen kan hun nyte utsikten over det vidstrakte landskapet. Fra det som ser ut som et dalsøkk i terrenget, ser vi fly lette og lande og minner oss om at Gardermoen med tilgang til hele verden bare er en liten kjøretur unna.

– Vi har en flott kommune der det aldri er langt til skog og mark. Og vi har kort veg ut i verden. Dette er veldig viktige verdier for Nes kommune.

Hvis vi skulle stilt et siste spørsmål, mener Hilde Marie det må handle om hvordan man kan tilrettelegge politikken slik at innbyggerne blir ivaretatt på en god måte i alle livets faser.

– Da er vi tilbake til verdigrunnlaget vårt. Det handler om menneskesynet og nestekjærligheten til alt liv, sier hun.

TRE OM HILDE MARIE

Anne Berit Bergly (62), svigerinne

Beskriv Hilde Marie med tre ord:

Omsorgsfull, hjelpsom og reflektert.

Hva setter du mest pris på ved Hilde Marie?

Det jeg setter mest pris på er å ha henne som min svigerinne, som jeg kan snakke med om alt mellom himmel og jord.

Hva er ditt beste minne sammen med Hilde Marie?

Jeg har mange gode minner, men ferieturen til Frankrike i 2016 var helt topp fra A til Å.

Kari Helene Alstad, storesøster

Beskriv Hilde Marie med tre ord:

Omsorgsfull, aktiv og kreativ

Hva setter du mest pris på ved Hilde Marie?

Hennes raushet, ærlighet, pålitelighet, spontanitet og morsomheter og de gode samtalene.

Hva er ditt beste minne sammen med Hilde Marie?

Hilde Marie er jo så full av påfunn at det er vanskelig å plukke ut det beste. Et godt minne er da vi var på badestranda på ett av våre to badeparadis på Kløbben. Våte av saltvann ga Hilde Marie, som da var seks-sju år, meg massasje og en våt, salt og god klem.

Ellers har det vært mye galskap i familiesammenhenger. Det siste er lett å huske: Hun var invitert til mannen min og meg på vaffel og kaffe sammen med Arnfinn, to av våre brødre og mora vår. Jakob og jeg hadde straks gullbryllup. Plutselig måtte Arnfinn ut å ta en telefon. Inn kom han med gitar og gave. De framførte en heidundrende morsom sang som Hilde Marie hadde skrevet på impuls i bilen på veg til en handletur.

Else Marie D. Skjæringrud (68), god venninne

Beskriv Hilde Marie med tre ord:

Positiv, energisk med gjennomføringskraft og løsningsorientert

Hva setter du mest pris på ved Hilde Marie?

At hun er pålitelig og ukomplisert. Jeg føler meg avslappet og vel i hennes selskap. Hun er humoristisk, tar seg ikke selv så høytidelig, reflektert og omsorgsfull.

Hva er ditt beste minne sammen med Hilde Marie?

Da vi to dro på husmorferie til Kreta, pluss utallige andre gode minner.