FØRSTEREIS: Etter en lang sykkeltur i fjellandskapet Patagonia i Sør Amerika ble Rose Luiselli sykkelfrelst. Foto: Erik Røseid

Fra Tromsø til Nes på bambussykkel

Rose Luiselli (28) fra Frankrike parkerte bambussykkelen på Huser for å nyte Nes og servere kaffe.

– Amazing! uttrykker hun. For over en måned siden dro den koronafaste fransken fra Tromsø. Med lite sykkeltrening, tok hun pedalene fatt. Ikke nok med det, sykkelen består av en bambusramme som Luiselli selv har satt sammen.

Turen har gitt henne et hat og elsk-forhold til Norge. Hun hater sykkelen og elsker Norge, spesielt stillheten og de lange vegene. Luiselli har brukt snart 18 måneder på å reise rundt å jobbe over hele verden.

– Ville se hvor langt hun kunne sykle, sier hun. Til sammen har hun reist 1956 kilometer og syklet igjennom blant annet Rognan, Trondheim og Tynset på vei til Oslo.

Svalbard

Hun jobber til vanlig som bartender på et hotell på Svalbard og på grunn av pandemien ble hotellet stengt og hun ble permittert.

– Jeg hadde ikke noe å gjøre i to måneder, jeg prøvde å gå cirka en kilometer hver dag, så til slutt tenkte jeg at jeg måtte gjøre noe annet. Jeg hadde bygget meg en bambussykkel i januar i London, sier svabardianeren.

Tanken slo henne at hun kunne komme seg til Tromsø for å prøve sykkelen.

– Jeg kom til å bli gal så jeg flydde til Tromsø, møtte en venn og vi sto på ski. Deretter ville jeg dra, men to meter snø stoppet meg, sier hun.

Stopp for stopp

Luiselli dro fra Tromsø 23. mai, alt som hadde med tid og rute tok hun med knusende ro.

Hvordan føltes det å dra?

Det var fantastisk, helt fantastisk! Det var trær, gress, det var snø, varm snø! Jeg tenkte, nå starter jeg turen min og jeg ser hvordan det går – i det minste har jeg forsøkt, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var perfekt når jeg ankom det første stoppestedet, Nordkjosbotn. Jeg hadde sikkert syklet 70–80 kilometer i sol den dagen. Nesten alle de jeg kjente trodde ikke at det var mulig og de var redd for at jeg skulle bli sendt til Frankrike eller til Svalbard, sier hun.

Hun pakket med seg et telt, sovepose, madrass og en liten pute. Pakksekker ble fylt med noen jakker, et par T-skjorter noen shortser og andre nødvendigheter. Pakkingen hun hadde med seg på sykkelen veide ca. 35 kilo.

– Jeg planla å bruke 40 dager på reisen, men endte opp med å bruke 25 dager, det var ganske raskt. Seks av de dagene syklet jeg ikke, sier hun.

Workaway

Rose har brukt nettsiden og utvekslingsplattformen WorkAway. Den gjør det mulig for medlemmene å arrangere jobb- og kulturutveksling. Frivillige eller "Workawayers" forventes å bidra med en forhåndsavtalt tid per dag i bytte mot losji og mat, som blir levert av verten deres.

– Jeg elsker det, å reise rundt å besøke så mange fine mennesker er drømmen, sier hun.

BAMBUS: Foran stabburet på Huser viser hun fram det slitne bambussykkelen. Foto: Erik Røseid

Ingen sykkelreparatør

– Det er en krokete og fryktelig sykkel, forteller hun klart og tydelig.

Med begrenset utstyr måtte hun være kreativ.

– Jeg hadde med noe sykkelutstyr, pumpe, slange og litt av hvert, men jeg hadde så mye problemer, sukker hun.

Luiselli ble etterhvert avhengig av god hjelp av lokale sykkelreparatører, hvor enn det var en XXL eller liknende stoppet hun når det var behov. Hun kunne stå utenfor døra før åpningstid og vente på å fikse sykkelkjede eller rette opp bambusrammen.

På grunn av den tørre luften på Svalbard så ble det sprekker i bambusrammen, selv om hun holdt den inne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Har du noen gang bygget en sykkel før?

– Nei nei, aldri, jeg liker håndverk og å bruke hendene, men alle sykkelproblemer trengte jeg en reparatør til, forsetter hun.

Tilbake til øya

Hun har brukt Instagram og Polarsteps til å dele bilder og loggføre turen. Hun oppsummerer norgesferien slik:

– Jeg liker ikke mygg, men alt annet her er fantastisk, jeg fryser ikke og alle rundt her er så fantastiske, smiler hun.

Hva er din neste plan?

– Jeg er blitt kalt tilbake til hotellet på Svalbard så jeg drar dit, sier hun. Hvordan er hun ikke helt sikker på enda.