Ett bein i hver kultur: Hibba Najeeb, som i vinter har vært aktuell i TV-serien "Skitten snø", føler at hun fremdeles har mye av Nes i seg. Foto: Julianne Leikanger

– Folk på bygda har mindre fordommer

Hun er pakistaner i Norge, men norsk i Pakistan. Bygdejente i byen og byjente på bygda. Årene i Nes har gitt litt brei dialekt, men ikke ordentlig bygdedialekt.

Hibba Najeeb (23) var tidligere i vinter å se på TV-skjermen i NRK-serien «Skitten snø». Handlingen foregår i det norsk-pakistanske miljøet i Oslo, og viser hvordan fire jenters ulike kulturbakgrunn gjør dem sterke når de står sammen. Hibba Najeeb, som spiller Ambar i serien, tråkket sine ungdomssko i Nes.

– Jeg merket aldri at jeg var annerledes og at det var noen forskjell på meg og de som var fra Nes. Jeg tror egentlig jeg følte meg mer inkludert på bygda enn i byen, og jeg føler at folk er så mye mer åpne. Min mening er at folk på bygda har mindre fordommer, sier Najeeb.

– Bygda har vært bra for meg

Hun flyttet til Vormsund sammen med familien i 2008 og gikk i 6. og 7. klasse på Vormsund skole. Etter ett år i Lørenskog flyttet de tilbake til Nes, og Hibba gikk de to siste årene på ungdomsskolen i Vormsund.

– Som ungdom var det veldig greit å vokse opp og utvikle meg i Nes. Folk hadde mer mellommenneskelige relasjoner. Her kjente man alle, og jeg opplevde det som godt å vite at man hadde mennesker rundt seg. Jeg har tenkt en del på dette etter at jeg ble eldre. Jeg føler at bygda har vært bra for meg, og noen av mine beste venner er fra Nes, sier hun.

Tidligere i vinter var hun altså aktuell i TV-serien «Skitten snø». I serien hadde hun rollen som bestevenninnen til Sumera som har hovedrollen i serien. NRK omtaler serien som en thriller om frykt, ære, lojalitet og en jentegjeng som tar grep om sitt eget liv. Serien er basert på Mahmona Khans ungdomsroman med samme navn. Kahn var for øvrig gjest i Kulturkafeen i høst. Hibba forteller at det var helt tilfeldig at hun ble med i serien.

TV-aktuell: Tamanna Agnihotri, Kamalpreet Kaur, Hibba Najeeb og Pernille Persen hadde hovbedrollene i "Skitten snø". Foto: Julianne Leikanger/Miso Film Norge

Ett bein i hver kultur

– Jeg satt på bussen hem fra jobb en dag og bladde meg nedover på Instagram. Der kom jeg over en annonse der det sto at de så etter jente med indisk/pakistansk bakgrunn til en TV-serie. Jeg tenkte, oi, det er jo meg, sier hun og forteller at hun alltid har hatt stor interesse for drama og teater. Dermed sendte hun en e-post, og derfra begynte snøballen å rulle.

Begge Hibbas foreldre er fra Pakistan, men ikke før i ungdomsårene begynte hun å tenke på kulturforskjellene.

– Jeg kommer fra en liberal familie, og jeg tenkte aldri på kulturforskjellene eller at det er noen dilemmaer rundt det. Det var mer i ungdomsårene jeg begynte å kjenne på det – at jeg hadde et bein i hver kultur, sier hun.

Hun forteller at hun kan kjenne seg igjen i tematikken i serien hun hadde en av hovedrollene i.

– Jeg føler meg norsk, men jeg har pakistansk bakgrunn og en pakistanske kulturforståelse. Men for meg er det også viktig å forstå norske tradisjoner i og med at jeg bor her. Man må ikke delta i tradisjonene, men man må forstå dem, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dypdykk i ulike kulturer

«Skitten snø» viser vennskapet til fire jenter, der tre av dem er pakistanske og en er etnisk norsk.

– Serien viser mange nyanser av pakistansk kultur, og den viser at det pakistanske miljøet er mye mer nyansert enn det som opplyses i mediene. Vi ser veldig ofte de negative sidene, men serien viser de ulike nyansene i minoritetsspråklige kulturer. Den viser også hvordan førstegenerasjoners kulturtradisjoner fortsatt påvirker oss i dag og hvordan ulike temaer er tabubelagt. Serien gir et dypdykk i norsk kultur og minoritetsspråklig pakistansk kultur, og jeg tror alle har noe å lære av den, sier hun.

Hibba Najeeb jobber til daglig ved Diakonhjemmet sykehus i Oslo, men drømmen er å bli skuespiller.

– Jeg har lyst til å satse mer på det, og kanskje skal jeg søke skoler for å få meg en ordentlig utdanning innen drama, sier hun.