En spesiell sak tente politikeren i Ole Andreas: – Jeg syntes det var helt grusomt
Ole Andreas Sørli-Sidselssønn blir irritert over folk som klager og ikke gjør noe med det selv. Det er en av grunnene til at han ble politiker.
FAKTA
Navn: Ole Andreas Sørli-Sidselssønn
Alder: 29 år
Bosted: Årnes, Evangtunet
Familie: Har fast følge
Yrke: Lærer
Viktigste valgkampsak: Å få andre faggrupper som miljøarbeidere, miljøterapeuter, assistenter og andre inn som heltidsstillinger i skolen.
Favorittsted i Nes: Et sted jeg bruker mye tid er som frivillig på Elvekongen, men det er ikke nødvendigvis Elvekongen som båt som er favorittstedet. Det er det å være på elva.
Å plukke ut den ene og aller viktigste valgkampsaken er ikke lett for Venstres listetopp Ole Andreas Sørli-Sidselssønn. Han snakker fort og engasjert om saker han mener er viktige. Men skole peker seg ut som et tema han selv brenner for. Han har tidligere lansert forslag om å innføre mobbeknapp i skolen. Han vil gjerne også snakke om behovet for flere yrkesgrupper i heltidsstillinger i skolen.
– Vi har hatt en del debatt og prat om dette når det gjelder stillinger i helsesektoren, men det gjelder også for skolen. Det er selvfølgelig ingen skole uten lærere, men vi vil også gjerne ha miljøterapeutfunksjonen og andre faggrupper inn i skolen i hele stillinger. Det tror jeg vil ha stor positiv effekt på skolen i Nes, men også for mye annet når det kommer til folkehelse, psykisk helse, mobbing og alt mulig, sier han.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Lærer og matros
Ole Andreas er selv lærer på Vormsund ungdomsskole. På fritida er han blant annet matros på Elvekongen. Vi møter ham på bakre dekk på turistbåten som ligger til kai ved Årnes brygge.
– Jeg er ikke på jobb i dag altså. Vi bare låner bordet her, men si ifra om vi sitter i vegen, sier han når skipper Matsson dukker opp for å forberede kveldens tur.
Å sitte helt i ro uten å bidra klarer han ikke og rekker ut en hjelpende hånd når livbøyene skal henges ut. Han er nær sagt vokst opp på elva og kjenner området opp mot Hennisand og Funnefoss godt. Det var her han kjørte mest som ung.
– Fy flate så pent
– Det er vakkert på elva. Jeg har studert i seks-sju land, og det er mange vakre steder. Men fy flate så pent kulturlandskapet er rundt her, og spesielt i nærheten av elva. Er det noe Nes kommune kan markedsføre mer, så er det livet langs elva.
Som politiker er han av den utålmodige typen, og svar som «vi må se an», «det må testes mer» eller «vi må avvente», gjør ham frustrert. Som eneste representant fra sitt parti i kommunestyret, er han imidlertid vant til at forslagene hans blir nedstemt.
– Det er kanskje farlig å si det, men noen ganger føler jeg at det ikke nødvendigvis er hva som foreslås, men hvem som foreslår det som avgjør om forslaget får flertall eller ikke. Det hender også at vi kan fremme forslag som blir nedstemt, og så kommer det tilbake seinere med en litt annen ordlyd fra et annet parti og får flertall. Jeg innkasserer det likevel som en seier, og tenker at jeg har sådd et frø, ler han.
Hvorfor ble du politiker?
– En ting er hvorfor jeg ble folkevalgt, og en annen ting hvorfor jeg begynte å engasjere meg. Det å engasjere seg er litt todelt. Det ene er at jeg blir så irritert på folk som klager over ting, men ikke gjør noe med det sjøl. Den andre siden av det er at jeg ønsker å målbære saker for dem som ikke kan gjøre det sjøl. Jeg engasjerer meg i mye og mener mye, og jeg ble politikere fordi jeg vil være med å påvirke, sier han.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Ung og engasjert
Saken som virkelig vekket et dirrende engasjement hos unge Ole Andreas var nedleggingen av Bodung stasjon.
– Bane NOR skulle legge ned en masse stasjoner langs Kongsvingerbanen. Jeg syntes det var helt grusomt. Jeg ville ikke at folk skulle miste den muligheten som toget ga. Dette var den første politiske saken jeg var engasjert i, sier han.
Han meldte seg inn i Venstre i 2011 og ble engasjert i lokalpolitikken etter å ha blitt «oppdaget» av Åse Birgitte Skjærli. Dermed ble han invitert med på møter, og etter et par år ble han kasserer i styret. Så ballet det på seg. Fra januar 2021 har han vært fast medlem av kommunestyret etter at Tom Fidje søkte fritak.
Det ærlige svaret på hvorfor det ble nettopp Venstre, er at han som elev på den internasjonale linjen på Lillestrøm videregående skole lurte på hvilket parti han skulle stemme på ved valget i 2011.
Venstre alltid på topp tre
– Jeg tok masse valgomater. Venstre kom ikke nødvendigvis på topp hver gang, men uten unntak på topp tre, og over halvparten av gangene på første eller andreplass, minnes han.
Han leste seg opp på partiets program, og han likte løsningene partiet hadde på flere av sakene han var interessert i. Blant annet var han enig i partiets miljø- og klimapolitikk.
Som eneste kommunestyrerepresentant for et av bygdas minste partier, er han vant til å gå på nederlag. Mange ganger blir det ikke debatt rundt forslagene hans en gang. I starten syntes han det var demotiverende, men han velger å snu på det og tenke positivt.
– Å kjenne at jeg ikke bare jobber for mine egne saker, men også for andre, det motiverer meg. Å tale de svakes rett er selve eksistensgrunnlaget for Venstre, og det er sykt motiverende.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Ole Andreas liker å møte forberedt og bruker mye tid på politikken. I tillegg til møtene han må delta i, bruker han tid på å lese seg opp på saker og gjerne ta kontakt med partikolleger for å diskutere saker og finne ut hva de gjør andre steder.
Litt hærta ta hørt
– Å være politiker blir en deltidsjobb, og hvis jeg regner timer blir det nok ikke så langt unna en halv stilling, sier han.
Så lenge han jobber med noe han brenner for, synes han imidlertid det er helt greit å bruke så mye tid på politikk. I tillegg legger han ned en del timer på Elvekongen i løpet av sommermånedene.
– Det kulturtilbudet som Elvekongen representerer, og kulturhistorien som Elvekongen målbærer, synes jeg er viktig.
Ole Andreas har også vært utøver og instruktør i Nes Taekwondo Klubb i en årrekke, og lørdagen før vårt møte tok han mastergrad, eller nivå fire på svart belte. Han har også vært trener for Nes turn. I tillegg var han engasjert i å gjenopplive Bodding velforening før han flyttet derfra for noen år siden.
– Engasjementet har vel vært litt hærta ta hørt, ler han.
Homo som skjellsord
Lokale markeringer av Pride er også en sak han syns det har vært viktig å engasjere seg i. Han ønsker å ta et oppgjør med den skjulte diskrimineringen han mener finnes.
– Folk skal få være den de er så lenge det ikke skader andre. Jeg klarer liksom ikke se problemet med at to damer bor sammen og at to menn kysser, eller at man føler at man ikke passer inn verken som mann eller kvinne. Hvem skader det? Men jeg ser at det dessverre er en del skjult diskriminering, og statistikk viser at den psykiske helsa til skeive er dårligere sammenliknet med befolkningen for øvrig. Det handler ikke om legning, men at man føler at man ikke kan være åpen om hvem man er.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Ole Andreas forteller at han konstant hører «homo» brukt som skjellsord eller at homofili latterliggjøres. At det i enkelte miljøer er vanskelig å akseptere homofile menn, tror han skyldes en type maskulinitetskultur der det kvinnelige blir sett på som mindreverdig.
Gikk i bresjen for Pride
– Er du mann og liker menn, gjør du det samme som kvinner, og i visse kulturer er det å være kvinne mindreverdig. Av mine forbilder gjennom hele oppveksten er det noen menn, men veldig mange kvinner. Jeg klarer ikke se at holdninger som handler om omsorg, solidaritet og myke verdier er mindreverdige, sier han.
Han har også løftet saker om mangfold, økt toleranse og hvordan man kan redusere rasisme og diskriminering opp i kommunestyret. I junimøtet fikk han kommunestyrets flertall med på å be administrasjonen utarbeide tiltak for å redusere rasisme og diskriminering i Nes.
– Jeg tok et valg da jeg valgte å gå i bresjen for Pride-flaggingen, og jeg har ikke fått noen negative tilbakemeldinger. Jeg har heller aldri opplevd noe negativt rettet mot meg som person. Det er et sunnhetstegn.
Kobler av på Elvekongen
Når Ole Andreas ikke er politiker, kobler han av med en bok eller bare slapper av. Jobben som matros på Elvekongen beskriver han også som avkobling.
– Det er ikke Internett ombord, og jeg må koble ut alt annet når jeg er der. Det er nesten som å være på hytta, smiler han.
Dekket gynger lett i strømningene fra elva. Flere av kveldens mannskap kommer ombord, og Ole Andreas understreker igjen at han ikke er på jobb denne ettermiddagen. Når gjestene begynner å ankomme brygga, mener han det er på tida å forlate skuta. Siste del av intervjuet gjennomføres ved et bord på bryggekanten.
– Jeg var med på de fleste seilingene i fjor. Det må alltid være med to fra mannskapet med passasjer og krisehåndteringsbevis, forklarer han.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Hvorfor vil du bli ordfører?
– Du spør liksom et mikroparti da, ler han.
– Føler jeg har innflytelse
Men fortsetter:
– Jeg ser på meg selv som førstekandidat, og det er en teoretisk mulighet for at vi kan være med og knive om varaordførervervet. Men med tanke på størrelsen på partiet, må det være en veldig spesiell konstellasjon før jeg blir et naturlig valg. Og det er ikke nødvendigvis posisjoner som er det viktigste. Jeg tenker at representasjon er det viktigste, og jeg føler at jeg i aller høyeste grad har innflytelse.
Engasjementet er det imidlertid ingen som skal ta fra ham, og han påstår at han brenner for hjembygda og at det skal være et godt sted å bo for alle.
– Jeg tror at dersom jeg kommer i posisjon, vil jeg kunne fortsette det jeg gjør nå, men i mye større skala, og jeg tror vi kan klare å få fram en del perspektiver som andre kanskje ikke tenker på. Det er nok ikke snakk om noen revolusjon, men jeg tror at folk som føler at ting går litt tregt vil se en forskjell, sier han ubeskjedent.
En skikkelig sofagris
Når Venstres førstekandidat virkelig skal slappe av, vil han helst være hjemme alene.
– Alt jeg gjør på fritida får jeg energi av. Men når jeg virkelig skal koble ut hverdagen, er det best å være hjemme alene. Da kan jeg lage den maten jeg vil, lese eller se på det jeg vil og være en skikkelig sofagris. Det er jeg veldig glad i, men det er ikke så ofte det skjer.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Hva er din beste og dårligste egenskap?
– Jeg kan ta den dårligste først. Jeg er veldig dårlig på planlegging, men jeg blir tvunget til å være god på det i jobb. Når jeg underviser i fem fag i tillegg til å være kontaktlærer, må ting være litt mer organisert. Den beste egenskapen er kanskje at jeg er effektiv og tilpasningsdyktig.
Skole, kultur og miljø
Hvis han etter valget kommer i posisjon til å endre på noe i Nes, vil han tilbake til skoleverdenen. Noe av det første han vil gjøre er å innføre mobbeknapp og øke lærer- og voksentettheten. I kommunestyrets siste møte før ferien fikk hans forslag om å be administrasjonen om tiltak for å få til heltidsstillinger for ansatte i skolen enstemmig oppslutning.
Andre ting han vil gjøre noe med er å sørge for at folkehelse og saker som handler om klima, miljø og å ivareta naturen vår kommer høyere opp på agendaen.
Elvekongen fylles opp av sommerkledde gjester. Ole Andreas tilbyr seg å løse fortøyningen og vinker båten av gårde mot Nestangen og elvemøtet. Vi har bare ett spørsmål igjen.
Hvilke spørsmål synes du vi bør stille deg?
– Det må bli hva jeg jobber med politisk nå. Svaret ville vært at jeg jobber med diskrimineringssaken og å få innført mobbeknapp i Nesskolen. Jeg ville også sagt at jeg jobber med dette med omstrukturering av hovedutvalgene i Nes. Det er snakk om å flytte kultur ut av utvalg for teknikk, næring og kultur og over på utvalg for oppvekst, helse og velferd. Jeg ønsker at kultur skal bli et eget fagutvalg. Men der står jeg foreløpig mutters alene.
TRE OM OLE ANDREAS
Snorre Olafsen (25),
Relasjon: Venn og romkamerat
Beskriv Ole Andreas med tre ord:
Engasjert, pålitelig og nysgjerrig.
Hva setter du mest pris på ved Ole Andreas?
Uansett hvor involvert og opptatt Ole Andreas er med sine roller i lokalsamfunnet, stiller han alltid opp for oss (venner og familie).
Hva er ditt beste minne med Ole Andreas?
For noen år tilbake gikk vi en tur i Oslo, spiste en god middag og så «Tre elefanter i rommet» på Latter Oslo. Det er alltid veldig hyggelig å tilbringe tid med Ole Andreas.
Arild Ramstad (77)
Relasjon: Vi satt begge i utvalget for opplæring, helse og velferd i Nes kommune, og han er styresekretær og matros i Elvekongen.
Beskriv Ole Andreas med tre ord:
Kreativ, effektiv og kunnskapsrik
Hva setter du mest pris på ved Ole Andreas?
Han er alltid blid og hyggelig og finner gode løsninger. Han kom som et friskt pust inn i politikken i Nes.
Hva er ditt beste minne med denne personen?
Da vi i styret for Elvekongen AS diskuterte hvordan vi skulle skaffe oss flere matroser, sa Ole Andreas; Jeg har jo lang sommerferie, og kan ta nødvendig opplæring og være med som matros. Vi kunne ikke fått bedre matros enn Ole Andreas.
Linda Spigseth (49)
Relasjon: Nes Venstre
Beskriv Ole Andreas med tre ord:
Intelligent, karismatisk, omgjengelig.
Hva setter du mest pris på ved Ole Andreas?
Ole Andreas har selv sagt en gang at han kan være noe sarkastisk. Jeg synes ikke det. I såfall er det positiv sarkasme, ispedd en stor dose omtanke, kjærlighet og humor. Ole Andreas har en særdeles god evne til å få folk til å føle seg vel. Jeg får en god selvfølelse i nærheten av ham. Han inkluderer alltid alle.
Hva er ditt beste minne sammen med Ole Andreas?
Jeg har ikke rukket å lage meg så mange minner med Ole Andreas, men jeg ser frem til å fylle denne minnebanken. Ole Andreas har lenge fascinert meg med sine karismatiske kommentarer og innlegg. Han er dyktig! Vi har hatt mange gode samtaler under møtene til Nes Venstre hvorpå jeg i ettertid har glist godt, reflektert og grublet over hva han har sagt og delt av politiske og mindre politiske ideer og saker.