EN LITEN JAKTPRAT: Alexander Egner møtte plutselig skuespiller Jon Øigarden i sin egen hage. Foto: Privat

Da gullet kom til gards

Plutselig en dag satt Jon Øigarden i hagen og Anne Marie Ottersen i lenestolen i stua til Alexander Egner. Filmteamet bak den kommende spillefilmen «Gulltransporten» tok nylig turen innom Nordre Henni gård i Flakstadkroken i Udnes.

I dag er det nøyaktig 82 år siden den dramatiske dagen. Tyskland angrep Norge og gullreservene til Norges Bank måtte reddes.

26 biler med 49 tonn gull satte kursen nordover fra Oslo. Tog, krigs- og fiskeskøyter ventet lenger nord. Viaplay sin første norske spillefilm «Gulltransporten» skal handle om den strabasiøse reisa.

FILMCREW: At det var en annerledes dag på Nordre Henni syntes på bilparken. Foto: Hedda L. Bredvold

– Jeg fikk høre at de hadde lett en stund i området og funnet ut at gården og grusveiene rundt egnet seg til innspillingen. Det var jo litt gøy og overraskende, forteller Alexander Egner på Nordre Henni.

KAFFEPAUSE: – Har jeg tatt stolen din? spurte skuespiller Anne Marie Ottersen da Alexander Egner kom inn i sin egen stue. Foto: Privat

Regissør bak filmen er Hallvard Bræin, også kjent fra «Børning».

FAKTA OM GULLRESERVER

1816: Da Norges Bank ble etablert var spesidaleren forankret i sølv. Seinere på 1800-tallet ble det byttet ut med gull.

1944: 44 land forpliktet seg gjennom Bretton Woods-avtalen å føre en pengepolitikk som sikret en fast vekslingskurs for de enkelte lands valutaer målt i forhold til gull.

60-tallet: Systemet kollapset og gull forsvant som ankerfestet for pengeverdien i industrialiserte land.

2001: Pengeverdien ble forankret i et inflasjonsmål.

2004: Norge solgte sine gullreserver med unntak av sju barrer og en del gullmynter.

Kilde: Norges Bank

Nordover og ut av landet

Ferden gikk nordover via Lillehammer mot Åndalsnes, Molde og Tromsø hvorfra gullet ble skipet ut av landet – til Storbritannia og Nord-Amerika. Lite tenkte Egner på akkurat dét da en mann fra filmselskapet banket på døra en helt alminnelig tirsdag og spurte om de kunne filme litt i området. Alexander hadde akkurat kommet hjem fra skogkonsulent-jobben på Sørumsand og spist middag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Har du inntrykk av hva de syntes passet her?

– Fasaden på huset her har vel stilen intakt fra den tiden det handler om, selv om den absolutt er pusset opp, sier Egner, som fikk seg noen samtaler med skuespiller Øigarden og Ottersen.

– Det ble vel bittelitt om jakt med Øigarden. Ottersen og jeg snakket om både teater- og filmproduksjon – samt kornproduksjon, forteller han.

En annerledes krigsfilm

Egner fikk også spurt Ottersen om hun kunne tenke seg litt likør der i stua.

– Hun takket for tilbudet, men avslo siden hun var på jobb, smiler Egner.

Jon Øigarden har hovedrollen som stortingssekretær Fredrik Haslund som ledet operasjonen. Han har tidligere uttalt:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg likte rollen umiddelbart. Her har du en mann som på ingen måte er en tradisjonell krigshelt. Han er ikke barskest i klassen, han er en vanlig partisekretær som tar på seg et enormt oppdrag.

KJØRETUR: Veteranbil vender tilbake etter filmopptak på Flakstadvegen Foto: Hedda L. Bredvold

Filmen skiller seg også ut på annet vis:

– Mange krigsfilmer blir veldig seriøse og skildrer forferdelige menneskelige tragedier. «Gulltransporten» skiller seg ut i sjangeren som en morsom og underholdende film med glimt i øyet.

GULLTRANSPORTØRER: Her står de fleste av de som reiste av gårde med Norges gull fra Bankplassen 4. Nesbu Helge Berg står helt til venstre i første rekke. Gullet befant seg i kjelleren bak. Foto: Norges Bank

Tiur stjal showet

Skuespillere og crew fikk også selv seg en uventet forestilling på gården sør i Nes. Mot ettermiddagen ble flere og flere oppmerksomme på at en av naturens største showartister hadde landet på takmønet på låven. Der satt nemlig en tiur i mangfoldige minutter og kikket seg rundt og ned på menneskene før den fløy innover mot skogene i retning Ullensaker.

SJELDENT SYN: En tiur fant rampelys på toppen av låvetaket på Nordre Henni mot slutten av innspillingsdagen. Foto: Hedda L. Bredvold

– Det var mytisk, kommenterte skuespiller Thorbjørn Harr før han gikk tilbake til arbeidet.

Skuespiller Sven Nordin og Axel Bøyum er også kjente fjes som dukker opp i filmen. Lanseringen blir først mot slutten av året. Filmen kan streames, men kommer ikke på kino. Kanskje dukker filmteamet opp hos Alexander Egner igjen før den tid. Uansett vil nok filmen romme «Et lite stykke Nes».