Kjartan Rødland
Kjartan Rødland Foto: Egil Blomsø

Synspunkt: Navn for framtiden?

«Hvorfor ikke våge seg et skritt inn i framtiden: Romerike vil helt sikkert få en annen inndeling da», skriver Kjartan Rødland i dette leserinnlegget.

Når to så kloke og beleste karer som Jan Erik Horgen og Frits Wahlstrøm ikke kan bli helt enige om hva Nes bør hete når fylket forandres fra Akershus til Viken, er det vel på tide at vi mindre beleste kommer med noe mindre tradisjonsbundet, men trolig enda bedre.

Problemet ned Nes er at navnet er så altfor godt geografisk begrunnet. Vi har mer enn 50 steder i Norge som heter Nes, og en da flere om vi tar med alle navnene der «Nes» er en del – for eksempel som Nesbyen!

Nes kommune er så lite grenseforandret etter den store reformen, enn at kommunen gjerne kan utsette en navnedåp til en annen anledning, men kommuneinndelingen på Romerike er i beste fall halvgjort arbeid. Så hvorfor ikke våge seg et skritt inn i framtiden: Romerike vil helt sikkert få en annen inndeling da. Mange andre kommuner lever godt med et områdenavn, med tillegg av øvre og nedre, østre og vestre (som Odalen). Det var rett nok noen år da navnet «Øvre Romerike» ikke hadde særlig god klang, men Østre Romerike klang vakkert den gang fotballkretsen hadde det. Med Nes som Østre Romerike er man godt rustet for det som kommer til å skje, dersom Nes og svenskene får fart på utviklingen av Kongsvingerbanen.

Selvfølgelig er navnet Raumnes mer enn historisk nok. I mer enn 150 år har både skyttere og historieglade, men også sagbruk, brukt navnet. Jeg skal ikke tale på min mors skyld, hun er sterkfrisk ennå, enda Raumnes var min journalistiske vugge for mer enn 60 år siden. Men det var ikke uten grunn at avisgrunnleggerne valgte navnet: Det var overgangen mellom Nes som tre sogn og tre stemmekretser, Nes, Fenstad og Udnes, og den delingen var grunnfestet. Ser man litt raust på det, var nok avisnavnet avgjørende for at den første «nesbu» kom til verden.

Selvfølgelig er Nes et landskapsnavn. Men neset er elvemøtet, og elver skaper nye navn. Det er vel riktig å la den største elva ha forretten. Svanfoss i Vorma når vel ikke høyest på hitlistene, men hvorfor ikke Funnefoss i grenselandet mot Odalen, Rånåsfoss fortjener en velkomst fra sin nye kommune: Rånåsfoss kommune, det klinger vel storartet?

Kjartan Rødland