I løpet av de tre dagene under matfestivalen Brød & Cirkus blir vi påmint at vi faktisk bor midt i matfatet og kan nyte godsakene som kommer herfra.
I løpet av de tre dagene under matfestivalen Brød & Cirkus blir vi påmint at vi faktisk bor midt i matfatet og kan nyte godsakene som kommer herfra. Foto: Astrid amundsen

Lederartikkel: «Vi må sette pris på at det finnes lokale matprodusenter»

«I løpet av de tre dagene under matfestivalen Brød & Cirkus blir vi påmint at vi faktisk bor midt i matfatet og kan nyte godsakene som kommer herfra», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Vi tar det som en selvfølge at vi kan gå på butikken og kjøpe vår melk og vårt brød. Vi tar det som en selvfølge at vi skal få tak i indrefilet til en billig penge, som er reist jorda rundt fra Uruguay før den havner i frysedisken. Ofte handler vi maten vår uten å tenke over hvor den egentlig kommer fra.

Bak oss nå har vi et valg der både Miljøpartiet de Grønne og Senterpartiet har gjort det veldig bra i veldig mange kommuner rundt om i Norge – også i Nes. Senterpartiet framgang er i stor grad knyttet til deres protester mot sentralisering og at all makt skal ligge innenfor «Ring 3». MDG får støtte fra dem som mener langsiktig bærekraft er helt essensielt når vi skal ta gode valg innen alt fra transport til matproduksjon. Da er det samtidig interessant at handlevanene våre i stor grad kretser rundt at vi skal ha billig mat, gjerne reist verden rundt. Det er sjelden Rema eller Kiwi reklamerer for «bærekraftig mat». Det er jo galskap at maten vår skal transporteres rundt jordkloden, når det er mulig å produsere mat lokalt. Det er iallfall ikke bærekraftig. 

Nå er det igjen tid for matfestival på Årnes. Under matfestivalen Brød & Cirkus kommer lokale matprodusenter og viser det de har å by på. Det blir mulig både å kjøpe og smake på kortreist mat. Maten vår er ett av de enkleste områdene for oss å ta miljøvennlige og bærekraftige valg. Kanskje vi nettopp trenger et lite spark bak for å gjøre dette, slik at vi velger biffen som er laget lokalt og ikke den som kommer fra Sør-Amerika.

Vi kan alle trenge et større fokus på hvor maten vår kommer fra. I løpet av de tre dagene under matfestivalen Brød & Cirkus blir vi påmint at vi faktisk bor midt i matfatet og kan nyte godsakene som kommer herfra. Det er faktisk bedre både for oss og miljøet å spise lokalprodusert mat. Og ikke minst bidrar vi til å sikre lokal matproduksjon. For det kan jo faktisk komme en dag da vi ikke lenger kan gå på butikken å handle mat fra hele verden, som vi gjør nå. Da vil vi sette pris på at det fortsatt finnes lokale matprodusenter.

Fred C. Gjestad