Dette er det rødgrønne fylkesrådet  i Viken som ikke vil være fylkesråd i viken. Foran fylkesrådsleder  Tonje Brenna (Ap).
Dette er det rødgrønne fylkesrådet i Viken som ikke vil være fylkesråd i viken. Foran fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Lederartikkel: «Innbyggerne fortjener noe bedre enn fylkespolitikere som har som sitt fremste mål å legge ned fylket»

«Det er overdrevet bakstreversk å skulle bruke energi på å reversere den nye fylkeskommunen», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

En ting er iallfall sikkert. Viken fylkeskommune kommer ikke til å få mye kraft de neste par årene, med det rødgrønne fylkesrådet som skal lede den nye fylkeskommunen.

Tirsdag ble samarbeidsplattformen til det parlamentariske fylkesrådet lagt fram. Det første punktet er at de mener at Viken fylkeskommune er en dårlig konstruksjon, og at den bør reverseres.

At Viken fylkeskommune ikke er noen god idé, er det mange som er enige om. Et fylke som omkranser Oslo, uten å ta med hovedstaden, er i seg selv merkelig. Og å samle nesten en fjerdedel av landets befolkning i ett fylke, virker også overdrevet. Men nå har engang Stortinget vedtatt at Østfold, Akershus og Buskerud skal slås sammen til Viken. Det er gjort i en demokratisk prosess, som man selvsagt har full rett til å være uenig i.

Det er imidlertid overdrevet bakstreversk å skulle bruke energi på å reversere den nye fylkeskommunen. For folk flest vil det ha begrenset betydning om skoletannlegen styres fra Viken eller Akershus, eller om de videregående skolene finansieres fra Viken eller Akershus. Fylkeskommunen er ikke mye annet enn en teknisk konstruksjon, og det er også derfor Fremskrittspartiet ønsker å ha fjernet hele forvaltningsnivået.

Å programfeste at ens eget forvaltningsorgan skal fjernes, er oppskriften på å kunne forsvare å gjøre en dårlig innsats i den neste valgperioden. En ting er at byggingen av det nye fylkeshuset blir utsatt, det er ikke sikkert det er dumt uansett. Men vi ser for oss at det blir lite med proaktiv politikk i Viken, når det fremste målet er å avvikle hele fylket. Og første mulighet for å avvikle fylket er etter stortingsvalget om to år. Dermed får vi minst to år med reaktiv og passiv fylkespolitikk.

Innbyggerne i Viken fortjener noe bedre enn politikere som har som sitt fremste mål å stoppe fylket. Dersom det er vilje, er det faktisk mulig å utrette mye politisk på fylkesnivå, og spesielt i det som blir landets største fylke.

fred.gjestad@raumnes.no