Det er grunn til å feire at årets avling er i hus. Her er bilde fra fjorårets mattelt. 	Arkiv
Det er grunn til å feire at årets avling er i hus. Her er bilde fra fjorårets mattelt. Arkiv Foto: Tommy Simon Norum

Lederartikkel: «Årets avling gir god grunn til å feire»

« Selv om bare en liten andel av oss jobber med matproduksjon, angår det oss alle sammen hvordan sommerens avling er», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Årets utgave av matfestivalen «Brød & Cirkus» står snart på trappene. Igjen skal det feires at høsten er her og at avlingen i år har vært god.

Fjoråret var et «Annus horribilis» for hele landbruksnæringen. Rekordvarmen tok knekken på avlingene, og norske bønder måtte importere gress fra Island for å ha nok fôr til dyra gjennom vinteren. Det var også været som satte en brems for feiringen av matfestivalen, gjennom at vinden ble stå sterk at arrangementene på fredagen i fjor måtte avlyses.

I har været i større grad spilt på lag med matproduksjonen. Ute på jordene ligger det igjen tett med «traktoregg» etter at bøndene har kjørt rundballepressa over gress og halm. For kornprodusentene ligger det an til å bli et toppår og for grønnsakprodusentene et godt år med god kvalitet.

En god avling gir enda større grunn til å feire når matfestivalen starter nå på torsdag. Matfestivalen kaller seg «Brød og Cirkus», men er jo i stor grad det samme som den tradisjonelle høsttakkefesten som har vært feiret opp gjennom alle tider. Når årets matproduksjon er sikret, er det grunn til å feire. i tidligere tider har det vært vanlig å ofre til gudene for å vise sin takknemlighet, det blir det imidlertid lite av i år, og passer også heller dårlig i et sekulært samfunn.

 Selv om bare en liten andel av oss jobber med matproduksjon, angår det oss alle sammen hvordan sommerens avling er. Alle skal vi jo dele på å spise opp brødet, potetene og biffen som ender på matbordet til slutt. Da har vi alle også god grunn til å feire.

Idagens avis ligger det et bilag med informasjon om hva som skjer i løpet av matfestivalen. Programmet er rikholdig og det er mange aktiviteter, alt fra smaksprøver og kurs til konserter og arrangementer. Og i sentrum for alt, står muligheten til å handle med seg av markens grøde. Det er høst og avlingen ser ut til å bli bra, så da er det bare å invitere til fest!