Shoaib sultan: N/A Foto: Ntb Scanpix

Voldsomme protester etter George Floyds død: Eks-nesbu Shoaib (46) kjemper mot rasisme

Den kjente samfunnsdebattanten Shoaib Mohammad Sultan gikk på skole i Nes. Nå er han aktiv i rasismedebatten i kjølvannet av at George Floyd døde som følge av en pågripelse av politiet.

USA står i brann og en hel verden deltar i demonstrasjoner etter den brutale arrestasjonen av afroamerikanske George Floyd, som fikk dødelig utfall. Floyd var ilagt håndjern og lå med ansiktet ned i bakken, mens Derek Chauvin, en politimann fra Minneapolis Police Department, hadde kneet sitt plassert over halsen hans i 8 minutter og 46 sekunder.

Chauvin er nå siktet for drap.

STORE DEMONSTRASJONER: En hel verden er engasjert i protester etter George Floyds død. Foto: NTB Scanpix

Hendelsen har vakt sterke reaksjoner verden over, og utløst en debatt om rasisme - også her i Norge.

Bodde i Skogbygda

En av de som deltar med tyngde i debatten i ulike medier er Shoaib Mohammad Sultan. Sultan er en norsk-pakistansk organisasjonsmann, samfunnsdebattant og politiker for Miljøpartiet De Grønne, som nå jobber som kommunikasjonsrådgiver for Norsk Folkehjelp.

Han har røtter fra Nes.

– Jeg er født i Pakistan, og kom til Norge som ettåring. Jeg bodde i Oslo frem til jeg var 10-11 år gammel, da pappa kjøpte en butikk i Skogbygda og vi flyttet dit, sier Sultan til Raumnes.

– Jeg avsluttet barneskolen på skogbygda barneskole. Deretter gikk jeg på ungdomsskole i Vormsund, og Nes videregående på Årnes. Jeg bodde vel omtrent åtte år i Skogbygda, forteller han.

AKTIV: Sultan er opptatt av integrering og likeverd, og er et profilert ansikt i samfunnsdebatten. Her er han sammen med nåværende kultur- og likestillingsminister Abid Raja (t.h.) og førsteamanuensis Lars Gule. Foto: Ntb Scanpix

– Skremmende utvikling

Sultan er opprørt over det som nå skjer.

– Etter videregående på Årnes begynte jeg på Universitetet i Oslo. Så dro jeg etter hvert til USA for å studere, der jeg avsluttet mastergraden min. Jeg har fulgt nøye med på det som har skjedd i USA, og synes det er ganske rystende å se videoer med politifolk som slår løs på demonstranter. Det er skremmende med en slik utvikling i det som skal være en rettsstat og et demokrati, sier Sultan.

– Hvor utbredt mener du rasismen er i Norge?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Norge er et land med mindre rasisme enn mange andre steder i verden, og det er viktig å ikke svartmale situasjonen. Samtidig, det betyr på ingen måte at det ikke er en god del problemer også her. Noe av det viktigste er å erkjenne og å se rasismen. Det er litt som tittelen på en bok om overgrep mot barn som kom ut for noen år tilbake: «Du ser det ikke før du tror det».

Noen fordommer

På spørsmål om han har opplevd rasisme selv, da han bodde i Nes, svarer han:

– Jeg har vært heldig. Det har ikke vært veldig mye. Jeg opplevde å bli mistenkeliggjort av butikkansatte som fulgte etter meg for å passe på at jeg ikke stjal noe. Det skjedde faktisk på Årnes. Min etnisk norske venn, som var med meg, reagerte faktisk kraftigst. Han spurte den butikkansatte om hvorfor hun oppførte seg på den måten. Hun nektet for å ha gjort noe slikt.

– Opplevde du at Nes hadde rom for ikke-etnisk norske, og ikke-hvite mennesker?

– Ja. Jeg opplevde veldig mange hyggelige folk i Skogbygda spesielt, og møtte mange flotte mennesker og fikk venner jeg fortsatt har kontakt med. Men jeg opplevde samtidig også endel usikkerhet, litt frykt og noen fordommer.

Sultan maner til mer dialog i kampen mot rasismen.

– Noe av det viktigste er faktisk å diskutere det mye mer. Rasismen forsvinner ikke hvis vi lar være å snakke om det. Noe av det som hjelper er jo faktisk mellommenneskelige relasjoner. Flere møter mellom folk tror jeg er et viktig grep.