GLEDER SEG: Russepresident ved Nes videregående skole, Lina Støverud, ser fram til årets russefeiring – selv om den ikke blir flyttet til etter eksamen. Foto: Stine N. Hennissen

Vil flytte russetida: – Da slipper vi å ha «dagen derpå» på skolen

Rektorene og russepresidentene ved Nes og Hvam videregående skole ønsker å flytte russetida til etter eksamen.

Russepresident ved Nes videregående skole, Lina Støverud, synes det er synd at russetida ikke flyttes til etter eksamen.

– Min russegruppe vil ha feiringen før eksamen. Blant annet fordi vi føler vi må jobbe ekstra mye i forkant av eksamen, fordi det er første gang vi har eksamen på videregående, sier hun.

Mer inkluderende å feire før eksamen

Det ser ut til at feiringen vil bli før eksamen. Alle de videregående skolene i Viken hadde en avstemning, hvor flertallet stemte at de ønsket å feire den til vanlig tid.

– Jeg tror det handler om at mange mener det er mer inkluderende. Det er mange som reiser eller flytter om sommeren, og da får ikke alle vært med på feiringa, forklarer Støverud.

Hun ønsker likevel å ha den etter, fordi det ville vært fint å ikke tenke på noe annet under feiringen.

– Da slipper vi å ha «dagen derpå» på skolen, og det kan bli den feiringen det er ment å være, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Støverud forteller at de gleder seg veldig til feiringen, og det akkurat nå ser lovende ut.

– Vi er likevel redde for at det skal snu igjen, og vi er spente på hva som skjer med landstreffene.

Tradisjonsrik feiring

Hedda Bamrud er russepresident ved Hvam videregående skole. I likhet med Støverud, kunne hun ønske at feiringen ble flyttet til etter eksamen, slik at alle kan være med å feire uten å tenke på skole.

RUSSEPRESIDENT: Hedda Bamrud er russepresident på Hvam videregående skole. Foto: Privat

– Da slipper vi å ha fokus på fest samtidig som vi har eksamen, sier hun.

Tidligere har tradisjonen vært at russetida feires fra april, med en avslutning den 17. mai. Bamrud synes det er synd at de ikke får fulgt de samme tradisjonene som tidligere kull har gjort, men ser store muligheter for nye tradisjoner.

– Mange vil ha med 17. mai i russefeiringen, så det optimale hadde vært å starte feiringen da, forteller Bamrud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om det fremdeles vil krasje med deler av eksamensperioden, påpeker Bamrud at de vil være friske og raske under forberedelsene til eksamen, slik at det ikke vil gå utover resultatene deres.

Hvor lang russetida vil vare om den blir flyttet til etter eksamen, vet hun ikke, men hun mener tre uker bør være god nok tid til feiringen. Tradisjonelt varer russetida i over en måned, og Bamrud tror mange ønsker å fortsette den tradisjonen.

Rektor er enig

Rektor ved Nes videregående skole, Torill Hauglid, mener det ville vært en fordel å flytte russetida til etter eksamen, og håper det vil bli slik i framtida.

– Vi skjønner at avgangselevene gleder seg til å feire at de er ferdige med videregående, og unner dem det. Men det vil være både logisk og smart å ta feiringen etter at eksamen er unnagjort, sier hun.

Hun legger til at mange av russen klarer å balansere feiring og skole godt, og da går det bra.

– Jeg har vært lærer og rektor i mange år, og har sett hvor skummelt det kan være med en festperiode rett før avsluttende eksamen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når russetida avsluttes 17. mai er det mange slitne russ som ikke er klare for eksamen to dager senere. Hauglid forteller at det har skjedd. Det er en av flere grunner til at hun håper russetida vil flyttes.

TRADISJON: Rektor ved Nes videregående skole, Torill Hauglid, håper russetradisjonen vil endres, slik at russetida feires etter eksamen. Foto: Guro Skjelderup

– Mange blir syke, får forkjølelse og andre luftveissykdommer. Det fører til at mange er mye borte den siste tiden av skolegangen. Enkelte kan glemme at de er inne i en veldig viktig periode, som har mye å si for videre utdanning, forklarer hun.

Hauglid forteller at det er tilfeller hvor elever har fått dårligere karakterer fordi de har brukt tida før eksamen på fest og moro.

– Det blir en slags omvendt eksamensforberedelse. Den tradisjonen vi har i Norge er helt spesiell. Jeg vet ikke om noen andre land som feirer på den måten. Og i tillegg før de er ferdige, sier Hauglid.

Rektor ved Hvam videregående, Per Corneliussen, sier til Raumnes at han er enig i at det ville vært en stor fordel om russetida ble flyttet.