USIKKER: Rødts Terje Høitorp tror det kan bli vanskelig å få til et samarbeid.

– Viktigste er at det blir rødgrønt styre. Men ikke for enhver pris

Rødt og SV gikk opp i valget, men ikke nok til å sikre et rødgrønt flertall.

Rødts Terje Høitorp blir etter alle solemerker kommunestyrerepresentant for felleslista SV/Rødt sammen med Ketil Rønneberg. Begge er forhåndskumulerte.

Hvis MDG, Senterpartiet, SV/Rødt og Arbeiderpartiet vil skape et flertall, må de over til borgerlig side og hente inn støtte fra enten Venstre, KrF og eller den blokkuavhengige nykomlingen Industri og Næringspartiet for å få de magiske 18 stemmene i kommunestyret og sikre flertall. V og KrF fikk hver sitt ene mandat, mens INP kunne juble over to representanter. Siden INP ikke har forhåndskumulert sin liste er det helt uvisst hvilke representanter som kommer inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høitorp vil ikke lukke døren for eventuelle samarbeidspartnere.

– Det viktigste er at det blir rødgrønt styre. Men selvfølgelig ikke for enhver pris, sier Høitorp.

– Vi må ha samtaler i dag og se hva som blir utfallet. Jeg har ingen klare antakelser om hva resultatet blir.

Han er usikker på hvordan det vil være å forholde seg til partier som Venstre, KrF og INP.

– Målsettingen, slik jeg ser det, er å prøve å oppnå et rødgrønt flertall. For å nå det målet, kan det hende vi må kompromisse i en eller annen retning. INP har en del venstreorientert politikk, så samarbeid er ikke utenkelig. Men de har også uttrykt at de ikke ønsker å velge side. Det er uvisst hvor de vil stå når alt kommer til alt.

– Ikke lagt ned veto

En litt skuffet Ketil Rønneberg, førstekandidat for SV/Rødt, måtte natt til tirsdag innse at det ble to og ikke tre representanter for partiet i kommunestyret.

– I utgangspunktet har vi ikke lagt ned noe veto mot noen partier. Vi har tidligere samarbeidet bra med V og MDG på enkeltsaker. Selv om vi samarbeider, er vi ikke alltid enige. Det kommer an på saken. Forhandlingene framover blir spennende, og det gjenstår å se om vi kan finne en balanse mellom partiene.

Rønneberg sier det nå vil være sonderinger for å se hva som lar seg gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Selv om vi ønsker et rødgrønt flertall, er det essensielt at det også er styringsdyktig. Jo flere partier vi inkluderer, desto mer utfordrende kan samarbeidet bli. Selv om et rødgrønt styre er viktig, er det ikke avgjørende. Men vi vil prøve å gjøre et forsøk på å få det til.

IKKE LAGT NED VETO: Ketil Rønneberg er listetopp for felleslista SV/Rødt ved valget i 2023

– Litt skuffet

Felleslista SV og Rødt var tidligere inne med fire representanter og stanget nær ti prosent. Valgresultatet ble noe helt annet, med 6,7 prosent av stemmene.

– Jeg er godt fornøyd med vår oppslutning ved dette valget. Vi har hatt en økning på 0,6 % fra forrige valg. Likevel er jeg litt skuffet over utfallet. Jeg hadde håpet at vi skulle få tre mandater. Ut ifra tallene ser det ut som vi ikke er langt unna. Resultatet på 6,7 % er litt ugunstig for oss. Derimot har både INP og MDG litt over 4 % og to mandater.