BEHOLD VIKEN: Det vil bli dyrt å dele opp Viken, pengene kan brukes langt bedre, slår Høyres gruppeleder Kjell Jevne (t.v.) og Øystein Seland fast. Foto: Jan Erik Hæhre

Viken: – Oppdelingen blir ikke billig

Nes Høyre advarer mot kostnadene ved oppdeling av Viken. De mener også andre konsekvenser må tenkes nøye gjennom.

Ikke overraskende er Høyre i Nes på linje med moderpartiet og vil opprettholde Viken, fylket som ble etablert som et kompromiss i Erna Solberg-regjeringen. I motsetning til uttalelser i Senterpartiet, mener Nes Høyre at konsekvensene kan bli store ved en oppdeling, og at kostnadene kan bli høye.

Les også
Uenig med fylkespartiet: Nes Ap vil dele opp Viken

– En oppløsning av Viken er en øvelse som etter vårt syn vil få mange negative samfunnsmessige konsekvenser. Det er heller ingen billig øvelse å dele opp Viken, sier den lokale Høyre-trioen Thomas Sann, Kjell Jevne og Øystein Seland.

Kan brukes bedre

De mener det å bruke 400 millioner på å dele opp igjen Viken er håpløst, og at disse pengene kan brukes på en langt bedre måte.

– Om posisjonspartiene i Viken har 400 millioner kroner å disponere og ikke vet hvor disse midlene skal brukes, da er Nes Høyre sitt forslag at disse går til strømkompensasjon for vanlige folk og så lar vi Viken bestå, sier den lokale trioen.

UTVIKLE: Thomas Sann lover at Nes Høyre skal være en pådriver og bidragsyter for å videreutvikle Viken. Foto: Jan Erik Hæhre

De slår fast at det vil være misbruk av 400 millioner kroner å bruke pengene på en oppdelingsprosess.

Settes på vent

Både fylkesråd for samferdsel, Olav Skinnes (Sp) og Sigbjørn Gjelsvik, Sp-stortingsrepresentant bosatt på Sørumsand, har uttalt at de mener kostnadene vil bli betydelig lavere enn det administrasjonens utredning viser. Raumnes har spurt Gjelsvik om dette er en mistillit til fylkesadministrasjonens utredning, men GJelsvik har ikke svart på spørsmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Derfor sier Ap nei

Nes Høyre frykter at en oppdeling vil ha flere konsekvenser enn bare det at det blir dyrt. De frykter en slik prosess vil sette samfunnsutviklingen på vent.

Miljø-pådriver

– Slik vi vurderer det er de største samfunnsmessige konsekvenser at Viken er en muskel og pådriver i miljøarbeidet og en deling vil svekke sjansene til å redde Oslofjorden, og at en deling vil bety en svekkelse i tjenestetilbudet til Vikens innbyggere i årene fremover, sier de tre.

Les også
Simen taler partiet i mot

De lover at Nes Høyre vil være en pådriver og bidragsyter for å videreutvikle Viken, slik at vi får et bedre skoletilbud, mer vei og kollektivtransport.

– Viken vil også kunne være i front når det gjelder det grønne skiftet, slår de fast.

Kutt fylkesleddet

– Burde debatten om oppdeling av storfylkene heller være en debatt om å kutte fylkeskommunene?

Les også
Viken: – Utenkelig å videreføre samarbeidet

– Ja. Vi er nok for en løsning uten fylkesnivå, men det er ikke gjort i en håndvending, sier Jevne, som slår fast at det hadde vært bedre å parkere hele oppløsningen og bruke energien på det spørsmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til de som snakker om avstand fra tjenestetilbud, har Jevne denne meldingen:

– Det er vel mest på distriktsværmeldingen på TV jeg har merket at det er Viken og ikke Akershus.

Vil avvikle

Raumnes har bedt partiene om å sende oss Viken-uttalelser om de vedtar dette. Frp støtter Høyre når det kommer til avvikling av hele fylkeskommunen, og mener tiden er moden for den debatten nå.

LEGG NED: Tove Nyhus (Frp) mener debatten burde handle om å legge ned fylkeskommunen. Foto: Jan Erik Hæhre

Tirsdag skal kommunestyret behandle sin uttalelse til Viken-spørsmålet, og Nes Frps Tove Nyhus sier de kommer til å fremme følgende forslag: "Nes kommune ber Viken sende en søknad til Stortinget om å avvikle fylkeskommunen som forvaltningsnivå. Oppgavene fylkeskommunen i dag har bør overføres til kommunene".