Framtun og Auli Skolekorps i et klassisk 17. mai-motiv. I år ser det ikke ut til å bli noe tog, verken i Nes eller landet for øvrig. Foto: Andreas Jensen

Vi går mot en annerledes 17. mai

Alt tyder på at 17. mai-feiringen i år må foregå via andre plattformer enn det som er normalt.

På vegne av Nes kommune forteller kommunalsjef innen kultur og mangfold i Nes kommune, Lars Roald Johansen, at han for et par uker siden meldte inn til kriseledelsen i Nes at alle de store arrangementene som krever mye planlegging, neppe blir noe av.

Unngå folkeansamlinger

– Det var generelt type ting som Motordilla, 17. mai og tilsvarende begivenheter som samler mange folk, sier Johansen.

– NEPPE NOE AV: Kommunalsjef innen kultur og mangfold i Nes kommune, Lars Roald Johansen.

Myndighetene har gradvis innstrammet Korona-beredskapen, og lite tyder på at situasjonen vil endre seg med det første.

– Når det gjelder 17. mai, så er det nå en gang sånn i hele Norges land at det er en folkefest og det er en dugnad. Så hvis Norge skulle bli friskmeldt 16. mai, så vil jeg anta at skolene selv håndterer situasjonen og lager 17. mai-fest for barna, sier kommunalsjefen.

Ikke noe på Bauta'n

Men fellesarrangementene som har gått inn under den vanlige tradisjonen i Nes på nasjonaldagen blir det uansett ikke tilrettelagt for.

ANNERLEDESÅRET: Aldri en 17. mai uten korpsmusikk, har mange hevdet. 2020 blir annerledesåret. Foto: John Arne Paulsen

– Som eksempel kan jeg trekke fram at det ikke kommer til å bli tilrettelagt for noen ting på Bautaplassen eller andre plasser i Nes der det er tradisjon for folkeansamlinger på nasjonaldagen, sier Johansen.

Selfies i finstasen

Ingen har oversikt over hvor lenge det norske samfunnet vil gå på lavgir som følge av koronaen.

– Om vi brått og akutt skulle bli friskmeldt i Norge med tanke på korona, så får man til det man får til ut fra tradisjonene. Men vi legger ikke inn tid til planlegging av fellesarrangementer verken på bautaplassen eller andre steder senere på dagen, sier kommunalsjefen.

IKKE 17. MAI-TOG: Her går lensmann Bernt Ingar Jahren i front av barnetoget på en regntung nasjonaldag. I år blir det høyst sannsynlig ikke noe tog. Foto: John Arne Paulsen

Han ser med andre ord ingen grunn til å lansere en «plan b».

Første siden krigens dager

– Da blir det å pynte seg, ta en selfie og dele det på nettet?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja, man får lage en kampanje basert på «hvordan har vi det hos oss nå». Jeg tenker vi får ta ting som de kommer uansett, og så får vi håpe at folk er flinke til å ta vare på hverandre underveis og respekterer alt rundt smittevern og prosedyrene som hører med, sier Johansen.

Ikke siden 2. verdenskrig har vi unnlatt å strømme ut i gatene på nasjonaldagen. Nå ligger et an til å bli en 17. mai der hver og en sitter hjemme hos seg selv. Det blir veldig spesielt.

Aldri en 17. mai uten korpsmusikk, er det mange som har hevdet. Vi kan fort måtte oppleve det i år.