IKKE TILBAKE: I november 2021 var stortingspolitiker Else Marie Rødby (t.v.) på besøk på Årnes, sammen med blant annet statssekretær John-Egil Vika (nr. to fra høyre), og møtte blant annet politistasjonssjef Bernt Ingar Jahren og politimester Ida Melbo Øystese. Mye tyder likevel på at Nes ikke får tilbake sitt lensmannskontor (polititjenestested). Foto: Jan Erik Hæhre

VG: Årnes får ikke tilbake politistasjonen

Nes og Årnes står trolig ikke på lista over de 20 stedene der det vil bli opprettet nye polititjenestesteder.

Det skriver VG, som torsdag ettermiddag mente å sitte med lista over de 20 stedene som får ny politistasjon, eller blir polititjenestested som det formelt heter. Dermed blir Årnes fortsatt en liten underavdeling under Eidsvoll polititjenestedistrikt.

Fredag 6. januar skal Justisdepartementet og justisminister Emilie Enger Mehl komme med lista over de 20 stedene, men VG sitetr altså, i følge avisa, på lista. Der står ikke landets 50. største kommune.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Levert anbefaling

Regjeringen lover i Hurdalsplattformen å opprette 20 nye polititjenestesteder. I følge VG må det kuttes kraftig i andre deler av politiet for å oppfylle det regjeringen lovte om polititjenestesteder.

20 STEDER: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp). Foto: Javad Parsa

Politidirektoratet har tidligere levert sin anbefaling, og i følge VG er det disse 20 stedene som står på lista:

Engerdal, Flatanger/Osen, Frogn, Frøya, Krødsherad, Levanger, Lillestrøm, Marker, Melhus, Meråker, Oslo øst, Rollag, Salangen, Sigdal, Steigen, Sør-Odal, Vestby, Vestre Toten og Vågå.

I to etapper?

I følge VG vil ikke alle de 20 tjenestestedene bli annonsert når justisministeren kommer med sin erklæring denne fredagen.

Les også
Kjemper om å få tilbake fullverdig politistasjon: – Det er jo lov å håpe

Raumnes skrev rett før jul at Nes kommune har sendt inn en høringsuttalelse med klart ønske om å bli en av de 20 stedene. Det blir de altså ikke, i følge VG.

– Ja, kommunen har sendt inn en høringsuttalelse. Det er jo lov å håpe på at vi får tilbake det vi hadde, sa varaordfører, Tone Rønoldtangen (Ap) i desember.

Fakkeltog

Nedleggelse av lensmannskontoret (i dag polititjenestedet) i 2017 skapte virkelig store protestaksjoner. Mer enn 1000 personer samlet seg til fakkeltog i Årnes sentrum i 2016, men politimesteren var ikke til å rikke i sitt syn. Lensmannskontoret ble lagt ned.

Les også
– Jeg er redd for å bli syk

På Årnes har det kun vært et lite politikontor. I perioder har det lille kontoret som er tilbake vært styrket, noe som har hatt positiv effekt. Likevel blir altså ikke Nes, som er den 50. største kommunen i Norge i folketall og en kommune i vekst i randsonen av hovedstaden, prioritert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stort engasjement

– Det var jo et stort engasjement da Nærpolitireformen ble innført og lensmannskontoret på Årnes ble lagt ned, sa Rønoldtangen i desember. Mye tyder likevel på at nesbuene kan se langt etter et nytt lensmannskontor på Årnes.

ENGASJEMENT: I 2016 var det stort engasjement og over 1000 personer i fakkeltog for å bevare lensmannskontoret. Foto: Jan Erik Hæhre

Fagbladet Politiforum skrev sent i høst at de nye tjenestestedene skal opprettes der behovet er størst, og Justis- og beredskapsdepartementet har bedt om høringssvar fra kommunene. Det gjorde altså Nes kommune, men det ser ikke ut til at kommunen blir hørt.

– Viktig

Rønoldtangen sa til Raumnes i desember at det er viktig at Nes får tilbake en fullverdig politistasjon.

Les også
Tøft å gå Tour: – Man mister matlysta etter første etappe

– Vi leser stadig om hendelser hvor politiet ikke hadde noen patrulje å sende. Det kan også virke som om ungdomsmiljøet har blitt tøffere. Det skal være et par ungdomsgjenger som driver med hærverk og andre uønskede aktiviteter i bygdesenteret. Med mer tilstedeværende politi vil man kunne forebygge at slike hendelser skjer. Å drive forebyggende virksomhet er viktig, fortsetter Rønoldtangen.

Styrke lokalt politi

Statssekretær John Erik Vika, for øvrig fra Eidsvoll, i Justis- og beredskapsdepartementet skrev i en e-post til Politiforum at det er et viktig mål for regjeringen å styrke det lokale politiet i hele landet.

– Derfor sendte vi ut brevet til kommunene og ba om innspill til bedre polititjenester og beredskap lokalt. Vi er veldig glade for alle innspillene vi har fått. Det har kommet mange og viktige svar på høringen fra kommuner i hele landet. Det er viktige innspill om politiets nærvær i hele landet og vi vil legge fram en handlingsplan for dette, skriver Vika.