annonse

Vant unghundklassen i Norsk retrievermesterskap

Trener mye
Trener mye: Åse Tøfte forteller at all ledig fritid går med til trening av hund. Den første helga i september ble hun sammen med hunden Petter norsk unghundmester i jakt, under Norsk Retrievermesterskap i Vestfold. Privat foto (Foto: )

Åse Tøfte fra Brårud stilte i Norsk Retrievermesterskap med hunden Petter. Sammen stakk de av med seieren i unghundklassen.

Tommy Simon Norum

– Jeg bruker mye tid til å trene unghunder. Det går mange timer, og all fritid går med til hund, sier Åse Tøfte fra Brårud.

Helga 1. og 2. september ble Norsk Retrievermesterskap arrangert av Norsk Retrieverklubb avdeling Vestfold. Mesterskapet fant sted i Stokke i Vestfold.

– Hundene skal igjennom totalt fem forskjellge typer «working test». I grunnomgangen er det fem forskjellige poster, og man blir trukket poeng for eventuelle feil, forklarer Tøfte.

Sammen med unghunden Petter kvalifiserte hun seg til semifinalen der tolv hunder deltok. Deretter gikk de seks beste til finalen, der tilslutt Åse og Petter stod igjen som vinnere. For å bli unghundmester må hunden være under to år gammel.

Apporterende hunder

Tøfte forteller at Retriever er en apporterende jakthund.

– Hundene skal jobbe etter at skuddet har gått og hente det som blir skutt, eller gjennomføre et ettersøk, forteller Tøfte.

Selv jakter hun mest duer og ender i Norge, men også fasan og rapphøns i Sverige og Danmark.

– Det er jakta som er sterkest, men jeg bruker hunden også som en konkurransehund, forteller Tøfte.

Holder egne kurs

Tøfte holder også egne kurs i apportering og jaktlydighet, enten hjemme på Brårud eller i Nes skianlegg.

– Jeg jobber for Meneo hundesenter, og har fått kontakt med flere i området som har retriever, forteller Tøfte.

På Wikipedia står det at retriever er en engelsk apporterende fuglehund, avlet fram på 1800-tallet. Navnet kommer fra det engelske ordet «retrieve» som betyr å hente.

tommy@raumnes.no

annonse