STILVINNER: Victoria Holth viser stolt fram diplomet hun fikk for sin stil om klesindustrien. Foto: Amanda Tandberg

Vant stilkonkurranse – nå skal hun til USA

Victoria Holth (18) kunne juble over å ha vunnet Odd Fellows stilkonkurranse.

I fjor kunne yrkesfag-elever ved Nes videregående delta i en stilkonkurranse med tematikk omkring FNs bærekraftsmål med fokus på klima og miljø.

Hvert sjette år er Nes videregående skole med på konkurransen, fordi hvilke skoler som deltar rulleres. Tidligere har kun studieforberedende linjer fått muligheten til å delta, men denne gangen var det yrkesfag som fikk sjansen. Helse- og oppvekstfag, elektrofag og bygg- og anleggsfag var linjene som deltok fra Nes.

Klesindustriens påvirkning på klimaet

Victoria Holth har nå begynt på påbygg på Nes, men i fjor gikk hun helse- og oppvekstfag med retningen barne- og ungdomsarbeiderfag, og kunne dermed delta i konkurransen.

Hun valgte å skrive om klesindustriens påvirkning på klimaet.

– Jeg ville skrive om det fordi jeg synes det er et veldig viktig tema. Det er også relevant nå, og et stort problem i klimakrisen. Dessuten synes jeg det er for lite snakka om, sier Holth.

I stilen, som kan leses nederst i saken, påpeker hun ikke bare hvordan selve industrien påvirker klimaet, men også hvordan hver enkelt person kan bedre situasjonen. Det være seg å redesigne slitte klær eller kjøpe klær fra produsenter som fokuserer på bærekraftighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fornøyd med premien

På grunn av koronaviruset måtte premieoverrekkelsen skje et år etter, og 5. mai i år kunne Odd Fellow Årnes overrekke diplomet og den gjeve premien til Holth.

Les også
Nes-elev Victoria vant flott premie i konkurranse

Premien er 2000 kroner og en tur til Washington D. C. i USA.

– Det blir veldig gøy å reise dit. Vi skal mellomlande i Island også, og være der i to dager, så det blir spennende. Jeg har vært i USA før, men aldri vært i Island, så det er nok Island jeg gleder meg mest til å oppleve, sier Holth.

15. juli reiser hun sammen med 80 andre ungdommer fra mange forskjellige skoler, og skal være borte i ti dager. Skoler fra både Norge, Sverige og Finland representeres på reisen.

FORMELL OVERREKKELSE: Odd Fellow Årnes overrekket premien til Victoria Holth i Solberggården i mai. Foto: Privat

– Det blir spennende, jeg har ikke møtt noen av dem tidligere, så det blir første gang jeg møter dem på Gardermoen, smiler Holth, og fortsetter:

– Det blir en opplevelse for livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hadde ikke trodd det selv

Holth forteller at premien var en motivasjon til å delta, men hevder at hun ikke troa på at hun skulle vinne da hun leverte inn stilen sin.

– Jeg hadde egentlig ikke trodd at jeg skulle vinne, jeg var mest med for moro skyld, selv om premien var en motivasjon. Men det var gøy å vinne, og jeg kjente på skikkelig mestringsfølelse av å kunne få til noe sånt. Det er ikke hver dag man vinner tur til USA, ler hun.

Les også
Se bildene fra årets russetog

LES VINNER-STILEN HER!

Per i dag er forbruket vårt mye større enn hva som kan anses å være bærekraftig for kloden, spesielt når det kommer til klær. Vi må nødvendigvis ikke bli mye flinkere til å handle mindre klær, men heller bli flinkere til å tenke over hvilke klær vi handler, hvor vi handler de fra og hvordan vi kvitter oss med dem. Den dag i dag påvirker våre forbruk store miljøødeleggelser og klimautslipp, og vi trenger å jobbe sammen for å få en slutt på dette. Ikke bare som et samfunn og som enkeltpersoner, men også bedrifter og store selskaper trenger å ta tak i situasjonen og blant annet redusere utslippene sine.

Klimaendringer og klimautslipp er et stort problem over hele verden, noe klesindustrien bidrar mye til. Dette må det bli en slutt på og vi må handle raskt for at vi skal unngå katastrofale konsekvenser i fremtiden. Arbeidsforholdene i klesindustrien går ikke bare ut over livet og helsa til arbeiderne, men det utgjør også en enorm miljøbelastning. Bare farging og etterbehandlingsfasen av klær utgjør hele 36 prosent av de totale drivhusgassutslippene. Kjemikalene og fargestoffene som brukes på klærne pustes også inn av arbeiderne, noe som er livsfarlig og som setter de i stor fare. Det brukes veldig sjelden beskyttelse som hansker og munnbind noe som fører til svært dårlige arbeidsforhold. Mange selskaper snakker ikke ut om arbeidsforholdene i sin bedrift og det kan derfor være vanskelig for oss som forbrukere å vite hvem man bør handle fra og ikke. Da går det ann å prøve å huske på å handle fra de som faktisk er åpne om arbeidsforholdene sine og hvordan klærne deres blir produsert.

Mange tenker nok ikke over det, men måten vi kaster klær på påvirker også miljøet. Hver dag kastes klær og tekstiler i restavfall, som kunne blitt brukt til gjenvinning. Uansett hvor dårlig tilstand klærne er i så tar for eksempel Fretex inn alt av klær og tekstiler. Selv om det bare er noen filler av tekstiler så kan det fortsatt brukes til å lage noe nytt, alt kan gjenvinnes og resirkuleres. Det er selvfølgelig ikke alle land som har organisasjoner som gjør dette, men da går det ann å re-designe klær selv. Hvis man for eksempel trenger en ny shorts, så går det ann å ta en gammel bukse å bare klippe den i beina, og vipps så har du en ny shorts. Slik kan gjøre med mange flere klesplagg og det er egentlig bare kreativiteten som setter en stopper.

Alle har ikke muligheten eller redskapene til å re-designe klær selv og det er ikke sånn at det er den eneste måten å redde kloden på. Man kan fortsatt kjøpe nye klær og likevel være bærekraftig, det handler bare om å kjøpe de riktige klærne. Det eneste folk tenker på når de skal handle klær nå om dagen er at det skal være så billig som mulig, men det folk ikke tenker på er at de billigste klærne er de som blir produsert i dårligst forhold og som forurenser mest. Kina for eksempel, er et land som forurenser veldig mye, og en veldig stor andel av klær vi handler er produsert i Kina. Skal vi begynne å kjøpe bærekraftig klær burde vi starte med å ikke kjøpe klær som vi vet er produsert i land som Kina, og heller finne andre alternativer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er åpenbart dyrere å produsere bærekraftige klær, noe som øker prisen på klærne også, mange er nok derfor redde for at det blir dyrt å skulle handle bærekraftig, men det trenger det nødvendigvis ikke å være. Man kan for eksempel kjøpe bruktklær fra Fretex, Uff, Finn, eller andre steder hvor folk selger klær. Det er heller ikke alle bærekraftige klær som er kjempedyre, det finnes masse å velge mellom, man må bare være villig til å utforske og undersøke. Vi har veldig lett for å kun tenke på oss selv og at alt skal gå i vår favør, og det tror jeg er grunnen til at mange ikke gidder å handle bærekraftig. Dette må vi slutte med og vi burde alle bli mye flinkere til å gå inn i oss selv og faktisk tenke over at det finnes andre enn oss selv her i verden.

Vi er avhengige av havet for å kunne leve på jorda, derfor er det ekstremt viktig at klesindustrien slutter å blant annet forsøple og forgifte det. Jeans industrien er kanskje det største miljøsvinet når det kommer til utslipp i havet. Kjemikalene og fargestoffene som brukes på buksene dumpes rett ut i kanaler og avløpsanlegg som føres ut i havet. Bare det å vaske klær slipper også ut omtrent en halv million mikrofiber hvert år, som dumpes i havet. Dette tilsvarer det samme som å skulle dumpe 3 millioner oljefat i havet og jeg tenker at bare det sier litt om hvor mye dette faktisk forurenser. Vi som enkeltpersoner i samfunnet må også slutte å dumpe og kaste klær i havet, og heller som sagt gjenvinne de eller kaste de på en resirkulerbar måte som er bærekraftig for miljøet.

Klesindustrien har alltid eksistert, men den var ikke et miljøproblem før den industrielle revolusjonen. Før i tiden brukte man manuelle symaskiner og produksjonen av klær foregikk for det meste i private hjem, noe som ikke førte til store utslipp. Det var når tekstilfabrikkene begynte å komme på rundt 1700-tallet at utslippene begynte å stige. Utslipp var fortsatt langt i fra et stort problem på denne tiden, men etterhvert som fabrikkene fortsatte å utvikle seg og alt ble mer og mer mekanisert, så utviklet utslippene seg også. Den dag i dag styres nesten alt av maskiner og fabrikker forurenser mer enn noen gang. Likevel er det mye som også er menneskestyrt, og flere steder bruker man fortsatt for eksempel symaskiner og sprøytemaskiner som krever utførelse fra mennesker. Man skulle kanskje trodd at dette ikke forurenser like mye som maskinene, men det gjør det. Grunnen til dette er fordi kjemikalene som brukes på klærne slippes ut i havet og i lufta, uavhengig om maskinene er menneskestyrt eller ikke.

Når det kommer til bærekraftig utvikling kan man sitte lenge å prate om alt som er feil og hva som må gjøres bedre, men ikke hvordan man faktisk skal løse det. Vi sitter da igjen med det store spørsmålet, hva er det vi må gjøre for å løse problemet? Den mest effektive måten å løse utslipp og klimakriser forårsaket av klesindustrien vil være at store selskaper og fabrikker finner andre miljøvennlige metoder og produsere klær på. Dette er noe som vil være vanskelig å få til, for det er ikke akkurat sånn at man kan komme valsende inn hos et stort selskap å si «dere må slutte å forurense». Jeg skulle gjerne ønske at det var sånn, men det er det ikke, likevel er det fortsatt tiltak vi kan gjøre for å stanse disse miljøsvinene. Det er rett og slett å slutte å handle fra de selskapene og produsentene som forurenser. Det høres kanskje surrealistisk ut, men hvis vi alle sammen boikotter disse produsentene og ikke kjøper klær fra dem, så vil de gå konkurs på et eller annet tidspunkt. Selvfølgelig vil det være vanskelig å få til med tanke på hvor mange som bor på jorda, men vi må starte et sted og hvis noen først starter en bevegelse så vil fler og fler henge seg på etterhvert. Det aller første vi alle sammen kan gjøre som enkeltpersoner, er å være mer oppmerksom på hvor klærne vi kjøper kommer fra og la vær å kjøpe de vi vet er produsert på en ikke-bærekraftig måte.

For å konkludere, vi må ta bedre vare på klærne vi har og la vær å kjøpe nytt hele tiden. Skal vi først ha noe nytt burde vi oftere kjøpe brukt eller re-designe selv. Vi må bli mer oppmerksom på hvilke bedrifter som har dårlige arbeidsforhold og som forurenser, og la være å handle fra dem. Viktigst av alt så må vi ta tak i situasjonen og vi må gjøre det nå. Vi må stå sammen og alle må gjøre sin del for at vi skal få det til å fungere. Det er på tide at vi får en slutt på utslippene og at vi redder jorda vi bor på før det er for sent. For hvis ikke vi gjør det, hvem skal?