"ILDSJEL": Denne gjengen har laget en dokumentar som er nominert til Amandus-pris. F.v. Edvard Ensrud-Skraastad (produsent og klipper), Vemund Bergli (regissør), Thomas Østborg (fotograf) og Adrian Fevang-Johnsen (fotograf).

Ung|Nes-dokumentar nominert til Amandus-pris: – Kjempeartig og spennende

Fire unge filmskapere i samarbeid med Ung|Nes er nominert til en pris hos Norges største filmfestival for ungdom.

Siden tidlig høst har Edvard Ensrud-Skraastad (15), Vemund Bergli (16), Adrian Fevang-Johnsen (15) og Thomas Østborg (15) jobbet med dokumentaren «Ildsjel» sammen med Ung|Nes.

Se traileren her:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Poesi og poteter

Edvard forteller at de fikk ideen introdusert av Rino Eliassen, miljøarbeider ved Ung|Nes like etter skolestart i fjor. Oppgaven var i utgangspunktet å filme «Poesi og poteter»-arrangementet på Nes kirkeruiner i september.

– Siden vi er glad i film, sa vi ja til å være med å filme dette arrangementet. Men på sett fikk jeg et syn på hvordan dette kunne bli filmet og settes sammen til et ferdig resultat. Da vi var ferdige med å filme, fikk vi frie tøyler til å redigere som vi ville. Vi gjorde dette til vår film og er noe vi er stolt av, sier produsent Edvard.

– Vi brukte noen uker på å forberede oss til innspilling omtrent en måned etter skolestart. Redigeringsprosessen var det som uten tvil tok lengst tid, men det var også den morsomste delen av prosjektet. Det er da man kjenner at det man har sett for seg blir til liv, sier produsent Edvard.

Rino beskriver gutta som initiativrike og flinke.

– De møter opp nesten daglig, kommer med ideer og skriver manus i hete diskusjoner. De bruker studio og utstyret vi har i Ung|Nes, og produserer film i forskjellige formater med dette. De er rett og slett enormt initiativrike. Jeg hadde et filmkurs med gjengen for halvannet år siden, og nå er de helt selvgående. For meg er de et prakteksempel på ungdom, sier miljøarbeideren.

«Hva er en ildsjel?»

Edvard kan fortelle at dokumentaren handler nettopp om dette «Poesi og poteter»-arrangementet, hva de holder på med og hva en ildsjel egentlig er.

– Under arrangementet var det mange ildsjeler som kom for å dele sine tanker og meninger. Men det er også andre Nes-relevante ting som dukker opp i dokumentaren. Alt er pakket sammen i en flott dokumentar, sier Edvard.

Gjengen syntes det var veldig spennende å jobbe med dokumentarproduksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er noe vi aldri har gjort før, vi har bare laget humor-sketsjer og sånt, så å prøve noe nytt var spennende. Vi ble gradvis mer og mer engasjerte, og det endte jo med at vi tok over hele produksjonen selv, sier Edvard.

Nominert til Amandus-pris

Nå er filmen nominert til en pris under Norges største filmfestival for ungdom, Amandus-festivalen. De er nominert i kategorien Amandus JUNIOR, som er en pris for de mellom 13 og 16 år.

– Vi hadde hørt om Amandus-festivalen rundt tiden vi lagde dokumentaren, og tenkte vi kunne melde oss på. Å bli nominert er selvfølgelig kjempeartig og spennende, sier Edvard.

– Hadde dere forventet å bli nominert?

– Vi hadde kanskje troa på å bli nominert, siden vi er i den neste høyeste alderen man kan være for å være med i den kategorien. Hvis vi vinner, får vi nok en enda større reaksjon, men sånn er det vel alltid, sier Edvard.

Rino forteller at han synes det er veldig fortjent at gutta, som også kom videre til fylkesmønstringen under forrige helgs UKM med samme film, har blitt nominert.

– Ingen fortjener å bli nominert mer enn disse gutta! De meldte den på til Amandus selv, og inviterte meg til å se på resultatet av redigeringsarbeidet da det var ferdig. De er altså særdeles selvdrevne i dette! Crew Ung|Nes, som jeg kaller dem, kommer til å fortsette å bruke filmutstyret og produsere masse spenstige greier også i framtiden! Ingenting er kulere enn det.

Han håper dette kan føre til at flere ungdommer tar i bruk tilbudene på Ung|Nes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har tilbud som man kan benytte gratis, som profesjonell film, lyd, scene og lysutstyr, turutstyr, studio, radio, og listen fortsetter.

Amandus-festivalen er 29.–31. mars i Lillehammer, og da vil også vinnerne kåres.