annonse

– Ulvedemonstrasjonen er basert på en parodi

Enormt engasjement
Enormt engasjement: Demonstrasjonen samlet 10 000 mennesker foran Stortinget. Dette bildet er fra Youngstorget der demonstrasjonstoget startet. (Foto: Erik Andreassen, Øststranda JFF)
Reagerer
Reagerer: Olav Mæhlum, viltnemndleder i Nes kommune. (Foto: John Arne Paulsen)

10 000 ulvedemonstranter aksjonerte tirsdag utenfor Stortinget. Det spesielle var at de demonstrerte for, og ikke mot, et stortingsvedtak.

John Arne Paulsen

I 2016 vedtok Stortinget et rovviltforlik foreslått av Høyre, Frp, KrF og Ap. Det ble bestemt at det skal være 4 – 6 ulveynglinger årlig i Norge. Olav Mæhlum, viltnemndleder i Nes, forteller at det i 2018 ble talt 10 ynglinger i norske ulveområder.

– Etter tellingen i år vil jeg tro at det blir enda flere. Det betyr at vi ligger langt over bestandsmålet som politikerne på Stortinget har vedtatt, sier Mæhlum.

Han er ikke overrasket over at rundt 10 000 personer dukket opp på tirsdagens demonstrasjon.

– Noe lignende har man vel ikke opplevd siden EU-debatten. Tirsdag sto alle disse menneskene der foran Stortinget og demonstrerte fordi de ville ha et stortingsvedtak gjennomført. Da blir det hele en parodi, fastslår Mæhlum.

Skremselspropaganda

– Vanligvis demonstrerer man mot noe Stortinget har vedtatt. Jeg mener at dette alene burde gi Statsministeren et signal om at hun bør vurdere hva hun egentlig driver med, sier Mæhlum.

Viltnemndlederen viser til flere sider ved saken som skaper sterke reaksjoner. Blant annet har det nylig versert «trusler» om at ulvejakt kan få konsekvenser for Norge og føre til en internasjonal boikott.

– Dette oppfattet jeg som skremselspropaganda. Når jeg leser slikt sitter jeg igjen med spørsmål om grunnlaget for slike uttalelser. Det er ofte interessant å sjekke ut hva slags agenda vedkommende har, sier Mæhlum.

– Finsk/russiske ulver

Etter at to ulver ble skutt i Slettås-reviret rett over nyttår, fremmet dyrevernsorganisasjonen NOAH et søksmål blant annet basert på påstått brudd mot naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen.

Mæhlum reagerer også når Naturvernforbundet, NOAH og miljøvernministeren betegner ulvene i våre områder som del av en sørskandinavisk ulvestamme.

Reagerer
Reagerer: Olav Mæhlum, viltnemndleder i Nes kommune. Foto: John Arne Paulsen

– For meg høres det ut som de mener dette er noe særpreget, altså en egen art. Faktum er imidlertid at alt sammen er finsk/russiske ulver som har vandret inn, sier Mæhlum. Han legger til at bare i den europeiske delen av Russland opererer man med 20 000 ulver. Tallet i hele Russland er 60 000.

– Jeg henger derfor ikke med hvis noen hevder at dette er en truet, verneverdig art, sier Mæhlum.

Mangen-flokken

Han har også synspunkter om at man bruker naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen som grunnlag for å nekte ulvejakt i ulvesonen. Nylig ble det planlagte uttaket av Mangenflokken og Hobølflokken stoppet.

– Bernkonvensjonen ble lagt fram for signering i 1979. Da fantes det knapt en ulv i Norge. Det står ingenting i den konvensjonen om at vi er pålagt å ha en ulvesone med strengt vern av ulv, sier Mæhlum.

Han mener at Mangen-flokken burde blitt tatt ut.

– Ja, både den og Hobøl-flokken. Jeg er ikke mot ulv, men disse kreftene vil utvide sonen og mangedoble ulvebestanden. Det vil utvilsomt ødelegge Distrikts-Norge. Og det er ikke Bernkonvensjonen, men norsk juss, som pløyer til dette. Det virker som noen jurister tolker naturmangfoldloven slik som enkelte tolker Bibelen. Det vil si på den måten de selv vil at det skal lyde, sier Mæhlum.

Viltnemndlederen reagerer på flere uttalelser fra toppolitikere knyttet til saken om ulv og ulvejakt.

Statsminister Erna Solberg (H) uttalte følgende i en melding på sosiale medier:

«Senterpartiet driver et bevisst forsøk på å bygge noen forskjeller i Norge som ikke er der. Norge er et land med små forskjeller og med stor nærhet mellom politikere og folk. Jeg synes ikke noe om politikere som prøver å skape konflikter og forskjeller som ikke er der».

Dette får viltnemndleder i Nes, Olav Mæhlum, til å ta bladet fra munnen.

– Denne meldingen fra statsministeren er myntet på Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Men da tenker ikke hun på at hun selv har en miljøvernminister, Ola Elvestuen (V), han som hadde ulver på bryllupskaka si, som virkelig provoserer. Det er jo han som lager konfliktene, fastslår Mæhlum.

Han legger til at statsministereren kommer til å få se utslag av dette ved neste valg.

– Da skal jeg garantere at man får se at det ikke er Høyre som har gjort jobben sin ute i distriktene. Når rundt 10 000 mennesker stiller opp utenfor Stortinget, er det et veldig sterkt signal, sier Mæhlum.

john@raumnes.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse