Turid Sørlien, assisterende daglig leder hos Eurosko i Amfi Årnes viser her fram noen populære piggsko-produkter som fungerer godt på glatt underlag.
Turid Sørlien, assisterende daglig leder hos Eurosko i Amfi Årnes viser her fram noen populære piggsko-produkter som fungerer godt på glatt underlag. Foto: John Arne Paulsen

Tryggere med pigger på glattisen

Piggskosalget går så det suser nå som myke trafikanter er nødt til å begi seg ut på delvis islagt underlag.

Med glatte snødekte og islagte veger kan det være vanskelig for fotgjengere og løpere å få tilstrekkelig feste. Det er «livsfarlig» å gå ut og hente avisa i postkassa, for å si det sånn.

Så langt denne vinteren har mange dager vært preget av islagte gang- og sykkelveger. I en periode med en plussgrad eller to om dagen og noen minusgrader om natta blir det glatt og isete samtidig som strøsanden trekker seg ned i isen, og da er det sko med pigg som gjelder. Man kan kjøpe ferdigpiggede sko, brodder, eller rett og slett pigge selv.

Brodder

Brodder er et nyttig hjelpemiddel som enten tres på eller festes med stropp på skoene man bruker til daglig.

– Vi har solgt mange brodder så langt i vinter, og akkurat nå er det utfordrende å få tak i nok, sier Turid Sørlien, assisterende daglig leder i Eurosko i Amfi Årnes.

Det finnes forskjellige varianter, fra hele såler til de som kun dekker hælen.

Dette er en ny piggskomodell beregnet for løping.
Dette er en ny piggskomodell beregnet for løping. Foto: John Arne Paulsen

Piggsko til løping

Mange liker å ta seg en jogge- eller løpetur i løpet av kvelden, og ikke alle er veldig begeistret for å gjøre det på en tredemølle. Sportsbutikkene tilbyr nå gode løpesko med pigger, beregnet for løping om vinteren.

Stadig flere produsenter tilbyr vinterpiggsko med god passform. Disse gir det aller beste festet på isen.

Lette og smidige

De første vinterpiggskoene var tunge og klumpete. Dagens utgaver er lettere og mer smidige. Sålen er pigget med 8 – 20 stålpigger som tåler røff behandling. Ifølge Löplabbet var det først i 2001 at det første spesialmerket med vinterpiggsko kom, og etter hvert er det utviklet flere gode modeller for moderne løping. Det er også mulig å pigge sine egne sko ved å skru eller skyte inn pigger i vanlige skosåler. Alle typer sko kan pigges, og det finnes mange ulike pigger og verktøy på markedet. Det er lurt å bruke sko med litt kraftig såle, og hvis du har brukt skoene litt, har du et godt utgangspunkt til å se hvor piggene bør settes inn. De skal monteres i front- og hælpartiet på sålen.

Det er også andre butikker enn Eurosko som selger brodder og piggsko på Årnes.

john@raumnes.no