STANS: En politisk streik gjør at det ikke vil gå tog på Kongsvingerbanen fra kl. 11 til 13 tirsdag. Foto: Jan Erik Hæhre

To timer togstans tirsdag formiddag

Jernbaneforbundene går ut i politisk streik tirsdag. Alle tog på Østlandet vil stå i to timer fra klokka 11. Dette inkluderer også Flytoget.

Skal du ut og reise med tog på tirsdag, bør du legge reisen utenom tidsrommet mellom klokken 11 og 13.

Klokka 11 skal alle tog kjøre til nærmeste stasjon og bli stående der i to timer, melder FriFagbevegelse. Det settes ikke opp buss for tog under streiken.

Les også
Derfor har Ap-toppen tro på Kongsvingerbanen

Streiken skyldes at Norsk Jernbaneforbund (NJF) og Norsk Lokomotivmannsforbund mener regjeringen bryter Hurdalsplattformen og fortsetter konkurranseutsetting av jernbanen.

Det til tross for at regjeringen har varslet direktetildeling til Vy og Flytoget.

– Holder ikke løftene

– Regjeringen har ikke holdt det de har lovet, sier Rolf Ringdal, forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF).

– Folk må rett og slett klare seg uten toget i to timer. De får enten finne andre transportmidler eller slå tiden i hjel på en annen måte, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Jernbane: Godskapasitet skal økes

Forbundsleder Jane B. Sæthre i NJF sier at de har advart mot oppdelingen av togproduksjonen i og rundt Oslo.

– Vi streiker fordi vi er skuffet over at regjeringspartiene ikke følger opp jernbanepolitikken de gikk til valg på, sier Sæthre.

– Direktetildeling er riktig

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) svarer ikke direkte på kritikken fra jernbaneforbundene eller om det vil bli tatt noen grep som følge av den politiske streiken.

Nygård sier at regjeringen har stanset konkurranseutsettingen fordi det ikke er riktig verktøy for å utnytte den begrensede kapasiteten i jernbanen.

Les også
Krever at togfrekvensen økes så raskt som mulig

– Nå er Jernbanedirektoratet i gang med å direktetildele togtrafikken på Østlandet. I Norge er det to statlige aktører og vårt mål har vært å skape et best mulig tilbud for de reisende og ansatte i jernbanen, sier Nygård i en uttalelse sendt til NTB.

De to statlige aktørene er Vy og Flytoget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er Jernbanedirektoratet som under forhandlingene skal vurdere om målene for direktetildelingen best nås ved at togtilbudet tildeles ett eller to selskap, sier Nygård.

Vy: Dette er dine rettigheter

Vy opplyser i en pressemelding at det er en lovlig streik, og at alternativ transport ville ha vært streikebryteri. Samtidig skriver togselskapet at reisende ikke vil få refundert utgifter til annen transport.

Les også
– Vi har ikke glemt jernbanen

– Velger du å ikke reise fordi toget ditt er påvirket av streik, kan du avbestille billetten innen avgang og få pengene tilbake. Dette gjelder også lavprisbilletter hvis billetten ble kjøpt før midnatt natt til 4. juni, skriver Vy.

Vy skriver også at de vil gjøre sitt beste for å få alle tog tilbake i trafikk så fort som mulig.

Alle lokal- og intercitytog fra Vy på Østlandet, inkludert Kongsvingerbanen, Flytoget og Gjøvikbanen blir stående i to timer. I tillegg blir Go-Ahed, SJ og VY på strekningene Kongsberg-Oslo, Lillehammer-Oslo og Hønefoss-Oslo stanset.