AULIHØGDA: Utsikten fra Aulihøgda fredag kveld. Herfra er det utsikt mot Årnes og Neskollen.

Etter noen kilometer med høye kneløft var dette belønningen

Enn så lenge har snøen som falt sist uke blitt liggende i Nes-skogene. Skal du litt utenfor allfarvei, kan truger være et godt alternativ.

En trugetur gir god trening for både styrke og utholdenhet, den gir også en frihetsfølelse i og med at du kan gå eller trene hvor du vil.

Med truger kan du ta deg fram på steder du ellers ville tråkket gjennom snø og skare. Det er en flott mulighet til å oppleve naturen vinterstid på en helt ny måte. Moderne truger er enkle i bruk og du kan lett tråkke deg over hogstfelt og myrer. Med andre ord åpner det seg mange muligheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

TRUGETID: Tore Nilsen jobbet i Årnes Sport da artikkelforfatteren stakk innom butikken sist uke. Her holder han et par truger med leddet binding og stegjern.

Alle aldersgrupper

Tore Nilsen hos Årnes Sport forteller at sportsbutikken i Årnes sentrum selger en god del truger i løpet av vintersesongen, til forskjellig bruk og til folk i alle aldersgrupper.

– Det er mange forskjellige typer truger, til forskjellige bruksområder, sier han.

UT PÅ TUR I NES

• Ut på tur i Nes er en artikkelserie der vi enten tar utgangspunkt i merkede stier på turkartet til Nes kommune og Nes Frivilligsentral, bruker kart og kompass, eller GPS, i mer eller mindre særegne naturområder rundt om i kommunen.

• Denne turen gikk fra Rakeievegen til Aulihøgda, 240 moh, seks kilometer øst for Årnes.

Det finnes jakttruger, treningstruger, løpstruger og fjelltruger, blant annet. Mange jegere og villmarksfolk sverger til truger. Skikjørere velger å gå opp med truger, for så å putte dem i sekken og kjøre på ski ned igjen. Stadig flere mosjonister oppdager også gleden og fordelene med å bruke truger til både tur og trim.

Les også
Ut på tur i Nes – Romsjøen rundt

Leddet binding

Om du har pekt deg ut et turmål på kartet som det ikke er gått opp stier til, eller som rett og slett ligger skikkelig utenfor allfarvei, kan truger vært et godt hjelpemiddel når snøen er dyp.

I DYP SNØ: Truger er godt egnet når du skal utenfor allfarvei, over hogstfelt og åpne flater i dyp snø.

Moderne truger er konstruert slik at selve trugebladet ikke følger med fotsålen opp, noe som fører til at den ikke kaster snø oppover og derfor er behagelig å gå med. Truger med leddet binding med stegjern, gjør susen. Konstruksjonen kan på en måte sammenlignes med klappskøytene, som revolusjonerte skøytesporten på midten av 80-tallet.

«BRENNENDE» SKOG: Like før ankomst Aulihøgda dukket dette motivet opp gjennom skogen.

Almåsen

Du går omtrent som normalt, med et litt høyere kneløft for å løfte trugene litt fra snøen. For å trene overkroppen, komme deg opp bratte kneiker eller oppnå bedre balanse, kan du bruke staver.

AULIHØGDA: Den oransje linja viser denne turen, fra Rakeievegen til Aulihøgda. GPS-klokka viste 6,06 kilometer.

Undertegnede innviet nye truger i helgen med en tur opp til Aulihøgda, som ligger rundt tre kilometer fra vårt utgangspunkt på Rakeievegen. GPS-en viste at turen var 6,1 kilometer lang tur-retur. Fra Aulihøgda er det flott utsikt mot Årnes og Neskollen, og den var et flott skue da sola gikk ned fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi gjør oppmerksom på at den ansatte i Årnes Sport som uttaler seg i denne artikkelen, også er styreleder i Raumnes.

TRUGESPOR: På truger tar en seg relativt lett over både hogstfelt og åpne flater med dyp snø.
Les også
Langtangenrunden på vinterføre