annonse

Tester barnehageansattes ører i Nes

Blir meget godt mottatt
Blir meget godt mottatt: Kirsten Heimstad Tangen, daglig leder i Neskollen Barnehage, roser Ottar Aasen i HLF Øvre Romerike for initiativet. (Foto: John Arne Paulsen)
Enkle, men viktige tester
Enkle, men viktige tester: Ottar Aasen i HLF Øvre Romerike gjennomførte hørselstestene på Neskollen. (Foto: John Arne Paulsen)

Barnehageansatte kan ha en støyutsatt arbeidshverdag. HLF Øvre Romerike tilbyr dem nå gratis hørselstest.

John Arne Paulsen

Ottar Aasen er leder i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) Øvre Romerike. Sist uke var han på plass i Neskollen Barnehage der han kjørte en rekke hørselstester av de ansatte.

Positive resultater

– Dette er den tredje barnehagen vi besøker. Førstkommende torsdag står Auli for tur, sier Aasen.

Han forteller at statistikk viser at 25 prosent av de som har jobbet i barnehage over en lengre periode, har hørselshemminger. Testene som er foretatt så langt i dette prosjektet gir imidlertid et mer positivt resultat.

– Etter 60 gjennomførte tester er det kun én vi har henvist til videre undersøkelser. Vi har veldig positive resultater i Nes så langt, sier Aasen.

Kloke tiltak

Barnehager og Skolefritidsordningen (SFO) kan ha et høyt støynivå. Barnehagene selv tar problemene alvorlig og har gjennomført kloke tiltak for å få nivået ned.

Enkle, men viktige tester
Enkle, men viktige tester: Ottar Aasen i HLF Øvre Romerike gjennomførte hørselstestene på Neskollen. Foto: John Arne Paulsen

HLF Øvre Romerike høstet positiv respons for dette testingsprosjektet da de lanserte det på et informasjonsmøte med barnehagestyrerne i Nes for en tid tilbake.

Har tid til flere

– Nå håper vi at flere barnehager i Nes henger seg på. Vi har tid og plass til flere, fastslår Aasen.

Testingen blir varmt mottatt i barnehagene.

– Vi må gi HLF Romerike ros for at de velger å bruke ressurser på oss. Dette er et veldig flott tiltak for oss ansatte i et støyutsatt miljø. I større avdelinger med inntil 20 barn blir det fort mye støy, sier Kirsten Heimstad Tangen, daglig leder i Neskollen Barnehage som har seks avdelinger.

En million

HLF Øvre Romerike dekker Eidsvoll, Nes og Hurdal og har i underkant av 500 medlemmer. Antallet med forskjellige varianter av hørselshemming er oppsiktsvekkende høyt.

– Innen 2020 er vi en million hørselshemmede i landet vårt. Med det som bakgrunn er det svært gledelig å oppleve at de som har jobbet i inntil 20 år i barnehagene i Nes har gode testresultater så langt i dette prosjektet, sier Aasen.

Resultatene

Testene gir en indikasjon på om man bør gå videre eller ikke. De er basert på at man setter på seg spesielle hodetelefoner som avgir toner i forskjellige frekvensområder. Så måles hvor sterke disse tonene er når «pasienten» registrerer dem.

– Vi har startet i Nes og Hurdal og avslutter i Eidsvoll. Dette er meningsfylt tidsbruk for meg som er blitt pensjonist. Jeg håper som tidligere nevnt at flere barnehager i Nes vil være med på denne runden, sier Aasen.

Han legger til at HLF Øvre Romerike har mottatt forespørsler fra ansatte på barneskoler også, men at de prioriterer barnehagene i denne omgang.

– Når vi har gjennomført hele runden, deler vi dataene inn i aldersgrupper. Vi planlegger å sende resultatene tilbake til barnehagene, sier Aasen.

18. august

Lørdag 18. august kommer HLF Øvre Romerike til Årnes med en spesialinnredet campingvogn.

– Vi plasserer oss i Årnes sentrum den dagen. Da er det mulig for folk å komme og få testet hørselen på samme måte. Dette er et førstehåndstilbud, en gratis indikasjon på om det er noe i veien med hørselen, legger Aasen til.

john@raumnes.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse