Team Norway Lacrosse er klare for EM i Island. Anette Sjøstrøm fra Nes er nummer 12 bak fra venstre. Malene Frantzen er nummer åtte fra venstre foran.
Team Norway Lacrosse er klare for EM i Island. Anette Sjøstrøm fra Nes er nummer 12 bak fra venstre. Malene Frantzen er nummer åtte fra venstre foran. Foto: Team Norway Lacrosse

Team Norway Lacrosse er klare for EM i Israel

Anette Sjøstrøm og Malene Christine Lund Frantzen fra Nes på Romerike er med i Team Norway Lacrosse. Fredag reiser laget til EM i Israel.

Lacrosse betegnes som «den raskeste idrettsgrenen på to bein». Her kreves meget god kondisjon, siden sporten er fysisk krevende. Lacrosse er en lagbasert ballsport med ti spillere på hvert lag, på en bane omtrent av samme størrelse som en vanlig fotballbane. Spillerne er utstyrt med køller med en nettlomme i enden som brukes til å fange og kaste ballen. Taktisk minner spillet mye om ishockey, som offensivt handler om å sette opp spill og skaffe medspillere åpne skudd. Keeperen er beskyttet av en vernet sone rundt målet. Lacrosse er en kontaktsport og det brukes derfor noe beskyttelsesutstyr.

På Norges beste lag

Anette Sjøstrøm og Malene Christine Lund Frantzen spiller henholdsvis i angrep og på midtbane på Norges to beste lacrosselag. De vokste opp i Nes og endte blant annet opp med å spille fotball sammen på Team Nes. Begge gikk på Runni ungdomsskole, før Anette gikk idrettslinja på Nes vgs og Malene tilsvarende linje på Hvam vgs. Deretter bar det videre til studier utenfor Nes.

– Jeg studerte videre på Høgskolen i Oslo og Akershus. Der begynte jeg på lacrosse-studentlaget HIOA Queens, egentlig for å ta del i et miljø utenfor klassen. Så bare likte jeg det fra starten av, sier Anette.

Nå spiller hun på Christiania Lacrosse, mens Malene nå spiller for Oslo Lacross. Også hun har tidligere spilt for HIOA Queens.

Christiania og Oslo møttes for øvrig i en NM-finale 22. juni. Denne ble streamet direkte og ligger ute på YouTube. Christiania vant, og dermed ble Anette norgesmester.

Anette Sjøstrøm (24), Team Norway Lacrosse.
Anette Sjøstrøm (24), Team Norway Lacrosse. Foto: Team Norway Lacrosse
Malene Christine Lund Frantzen (25), Team Norway Lacrosse.
Malene Christine Lund Frantzen (25), Team Norway Lacrosse. Foto: Team Norway Lacrosse

– Det stemmer. På kvinnesiden har Christiania tatt hjem NM-tittelen de to siste årene, forteller Anette.

EM i to uker

Lacrosse er en voksende idrett i Norge, men interessen er fortsatt betraktelig større i en rekke andre europeiske land.

– De fleste lagene i Norge er studentlag. To damelag, de som Malene og jeg spiller på, er unntaket her hjemme, forteller Anette.

Fredag bærer det til Netanya i Israel.

– Selve EM-turneringen starter 15. juli og avsluttes 26. juli. Jeg gleder meg veldig, sier Anette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Team Lacrosse Norway møter Latvia, Sveits, Nederland og Italia. Nivået på landslaget betegnes som godt.

– Vi spilte en turnering i påsken, og da vant vi over Latvia og Italia, blant annet. Nivået på det norske kvinnelandslaget har økt veldig de to siste årene, etter at vi startet forberedelsene til årets EM, sier Anette.

john@raumnes.no

Idretten er en lagbasert ballsport som spilles med ti spillere på hvert lag, på en bane omtrent av samme størrelse som en vanlig fotballbane. Spillerne er utstyrt med køller med en nettlomme i enden (la crosse/crossen eller stick) som brukes til å fange og kaste ballen med. Formålet med spillet er å score på motstanderens mål. Taktisk minner spillet mye om ishockey, hvor du har et offensivt spill som handler om å sette opp spill og skaffe medspillere åpne skudd, mens keeper er beskyttet av en vernet sone rundt målet. Spillet er fysisk og det brukes derfor en del beskyttelsesutstyr.

Kilde: Norges Amerikanske Idretters Forbund